Anayasa Komisyonu bugün toplanıyor

Siyaset dünyası, bir kez daha yeni anayasa arayışlarına odaklanıyor. Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bugün Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında mesaiye başlayacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Şubat 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anayasa Komisyonu bugün toplanıyor

Hakkı KURBAN

Kahraman başkanlığında çalışacak komisyon toplantısı için duyuru "Anayasa Mutabakat Komisyonu" adıyla yapıldı. İlk toplantı Meclis'teki "Mermerli Salon"da gerçekleşecek. Gündemde "Çalışma usulleri" olacak. AK Partili üyeler, komisyon çalışmalarında bazı değişiklikleri gündeme getirecek. Öne çıkanlar şunlar:

- Önceki komisyon, "mutabakat ile karar alma" usulüyle çalışmıştı. AK Parti, "oyçokluğu" kuralının işletilmesini, "5'te 4 çoğunluk" formülünün geçerli olmasını önerecek.

- "Ucu açık" bir süre yerine, "Komisyon çalışmalarının 6 aylık bir sürede tamamlanması" önerilecek.

- "Haftada en az 2 gün toplanma" kuralında değişiklik yapılmasa bile, daha sık toplantı istenecek.

- "Komisyonda oluşacak taslak metnin değiştirilememesi" maddesinde de rötuş gündemde olacak. Uzlaşma Komisyonu'nda muhtemel bir uzlaşmazlığın "Anayasa Komisyonu" ve "Genel Kurul"da değerlendirilebilmesi hedefleniyor.

ZORLU MARATONDA KRİTİK BAŞLIKLAR

En büyük uzlaşmazlık konusu "Yönetim modeli" olarak öne çıkıyor. AK Parti, "başkanlık" sistemini isterken, muhalefet partileri "parlamenter" sisteme işaret etmişti. "Vatandaşlık tanımı" konusunda dört partinin de farklı önerisi var. "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu olup olmaması", "eğitim ve öğretim dili", "vatan hizmeti", "yargıya erişim", "seçilme yaşı" gibi başlıklarda da uzlaşma sağlanamamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber