Başsavcı, Tüzmen'e rağmen harekete geçti

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 01 Kasım 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gebze Gümrüğü'nde akaryakıt kaçakçılığı iddiasını soruşturmaya gerek görmeyen Devlet Bakanı Tüzmen'in aksine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı istedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Gebze Gümrüğü'ndeki kaçak akaryakıt olayıyla ilgili olarak ?kaçakçılığa yardımla? suçlanan Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin hakkındaki dosyanın işlem yapılmak üzere kendilerine gönderilmesini istedi.

Başsavcı Nuri Ok imzalı yazıda, ?Gümrük Teftiş Kurulu tarafından Gebze'deki akaryakıt kaçakçılığına yardımla suçlanan Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin ile ilgili yapılan ön inceleme dosyasının müfettiş raporları ve kararınızla birlikte gereği yapılmak üzere başsavcılığımıza gönderilmesini 4483 sayılı yasanın 9 ve 12. maddeleri uyarınca rica ederim? denildi. Müsteşar Vekili Şahin hakkındaki dosyayı ?sümenaltı? etmekle suçlanan Bakan Tüzmen, bu yazı üzerine dosyayı ve dosya hakkında verdiği kararı Yargıtay Başsavcılığı'na iletmek zorunda kalacak. Tüzmen'in Yargıtay'a, dosyayı Şahin'in kendisine gönderirken belirttiği ?ön inceleme yapıldı, soruşturmaya gerek yoktur? kararı ile birlikte göndermesi bekleniyor.

DANIŞTAY'A GİDECEK Mİ? Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Tüzmen'in kararıyla Şahin hakkındaki iddiaları inceledikten sonra dosyayı kapatma yoluna gidebileceği gibi Danıştay'a dava açarak Şahin hakkında soruşturma izni vermeyen Tüzmen'in kararının kaldırılmasını isteyebilecek.

Danıştay'ın bu talebi kabul etmesi durumunda Başsavcılık Şahin hakkında soruşturma açacak. Soruşturma sırasında suç unsuruna rastlanırsa Şahin Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde yargılanacak.

OLAY NEYDİ?

Mayıs ayında gümrüğe boya hammaddesi ?white spirit? olarak beyan ettiği malın akaryakıt olduğu ihbarı üzerine Sahra Kimya A.Ş.'nin ithal ettiği ürün incelendi ve akaryakıt olduğu sonucuna varıldı ve ithalatla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu müfettişleri üç ayrı rapor hazırladı. Gümrükler Genel Müdür Vekili Remzi Akçin ve İzmit Başmüdürü Şükrü Keleş hakkında memurluktan çıkarma cezası istendi. Gümrük Teftiş Kurulu, Müsteşar Vekili Şahin hakkında da ?kaçakçılığa yardım ettiği? iddiası ile soruşturma açılmasına karar verdi. Hazırlanan rapor, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na veya Yargıtay'a sevk edilmesi istemiyle Bakan Tüzmen'e gönderildi. Tüzmen ise, yazıyı onaylayıp göndermek yerine ?Soruşturmaya gerek yoktur? notuyla paraf ederek Müsteşar Vekili Şahin'e gönderdi. Şahin de kendisiyle ilgili dosyanın kapanması için raporu ve yazıyı Gümrük Teftiş Kurulu'na iade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber