Bakan: BOTAŞ'ın alacağı da var borcu da var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2006 20:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'BOTAŞ'ın alacağı da var borcu da var'

Bugün, 13:51

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Botaş'ın iflası gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, "Botaş son derece başarılı yatırımlar yapan firmadır, alacağı da var borcu da var. Bunları düzenlemeye çalışıyor" dedi.

AA-Güler, 3. Türk Alman Sempozyumu ve ardından Demirdöküm ile Solitem Grup arasında gerçekleştirilen işbirliğinin imza töreninden sonra, Botaş hakkındaki iddialar ve doğal gaza yapılan zamma ilişkin sorularını yanıtladı.

Botaş'ın son derece başarılı yatırımlar yapan bir firma olduğunu vurgulayan Güler, "Bir grup var, (illa, neden zam yapmıyorsunuz) gibi garip baskılar yapıyor. Botaş'ın alacağı da var borcu da var. Bunları düzenlemeye çalışıyor. Görüşmeleri devam ediyor. İflas filan ne demek..." dedi.

Yapılan zammın ise ekonominin ihtiyacı olduğunu dile getiren Güler, "Bu dışarıdan gelen bir kalemdir. Gayet tabii zam da olur. İndirim yaptığımız zaman hiçbir şey söylemiyordunuz. Doğal gazda değerlendirmeler 6 ay ve 9 ay geriye gidiyor. İndirimler de önümüzdeki aylarda yansıyacak. Yapılan anlaşmalarda 9 ay ve 6 ay geriden gelen bir periyot var" diye konuştu.

Hilmi Güler, fiyat artışlarının tüketiciye tam olarak yansıtılmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Tüketiciyi sanayiciyi gözeten bir politikamız var. Şu anda yaptığımız zam da artışların altındadır. Benim bildiğim basın aynı zamanda kamuoyunun gözüdür kulağıdır vicdanıdır yani devir mi değişti, şimdi (neden zam yapmıyorsunuz) diyen bir grupla da karşı karşıyayız. Biz ne yaptığını bilen hükümetiz. Elektrikte indirim yaptık ama nedense bu, bazılarını rahatsız ediyor, tedirgin ediyor."

Güler, bir gazetecinin "Bilinçli bir sübvansiyondan mı bahsediliyor?" şeklindeki sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Sübvansiyon kesinlikle söz konusu değil. Hükümetin politikası değil. Devam eden çalışmalar var, alacaklarımızın hepsinini karşılığı var. Şu ana kadar 3 yıldır Botaş devamlı kar etti. Bu yıl uyguladığımız enerji politikalarından dolayı alamadığımız paralardan dolayı böyle bir durumla karşılaştık. Ama bu kesinlikle olumsuz yorumlanmamalıdır. Bu, bizim işletme meselemizdir, kendi meselemizdir, çözümü de bizdedir."


BOTAŞ: Amacımız 2009 sonuna kadar tüm yurtta yaygınlaşmak

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Hüseyin Saltuk Düzyol, ''Hedefimiz 2009 yılı sonu itibariyle 81 vilayetin tamamına gaz arzını sağlamak'' dedi.

Düzyol, BOTAŞ'ın 3-4 sene öncesine kadar toplam boru hattı uzunluğumuz 4 bin 500 kilometre iken şu anda 8 bin kilometreyi aşkın doğal gaz boru hattına sahip olduğunu söyledi.

BOTAŞ'ın Türkiye'nin dört bir yanında bulunan 40 şantiyesinde çalışmaların devam ettiğini ve buralardaki çalışmaların tamamlanması ile boru hattına 2 bin 700 kilometre daha ilave olacağını ifade eden Düzyol, şöyle konuştu:

''Bunlar tabii kolay olmuyor. Topu topu 2 bin 700 personel ile BOTAŞ, bütün bu projelere yetişmeye çalışıyor. BOTAŞ hali hazırda 40 vilayete gaz arzı sağlamış durumda. 2007 yılında tamamlayacağımız yatırımlarla, bu rakam 60 vilayete ulaşacak. Hedefimiz 2009 yılı sonu itibariyle 81 vilayetin tamamına gaz arzını sağlamak.'' Bu yıl sonuna kadar ki doğal gaz satışının 29,5 milyar metre küp civarında gerçekleşmesini beklediklerini ve önümüzdeki sene 34 milyar metre küp doğal gaz tüketimi olacağını tahmin ettiklerini açıklayan Düzyol, Türkiye'de doğal gaza doğru hızlı bir yönelmenin söz konusu olduğunu söyledi.

DOĞAL GAZ ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN TEDBİR ALINDI

Doğal gazın, kömüre göre yüzde 46-47, diğer yakıtlara göre yüzde 83 daha ucuz olmasının bu yönelişte büyük etkisinin bulunduğunu vurgulayan Düzyol, şöyle devam etti:

''Bu sene BOTAŞ olarak, özellikle arz güvenliğini her türlü şartta sağlamak için bir takım tedbirler aldık. Geçen yıl bir takım sıkıntılar yaşadık. Bunlar özellikle satıcı ülkelerden kaynaklanan sıkıntılardı. Özellikle Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizden ötürü Türkiye'de kriz yaşadı. Bu sene bu tür durumlarla karşılaşmamak için pek çok ilave tedbir aldık. Bunlardan bir tanesi yapım işi devam eden, Silivri deposudur. Bu kış, Silivri deposu faaliyette olacak. Bu ayın ortalarında, buradan sisteme gaz verebilecek duruma geleceğiz. Yaklaşık 12 milyon metre küp civarında toplam doğal gaz tüketimine bir katkı yapacak.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber