Sur'daki teröristler 40 dönüme kıstırıldı

DİYARBAKIR Valisi Hüseyin Aksoy, Sur İlçesi'nde 76'ncı gününe giren operasyonlar sonucu ilçenin yüzde 95'inin temizlendiğini söyledi. Aksoy, patlayıcı tuzaklarının temizlenmesine başlandığını ancak yasağın ne zaman kaldırılacağı konusunda bir tarih veremeyeceğini söyledi. Aksoy PKK'lıların iki yüz metreye iki yüz metrelik bir alanda yani 40 dönümde sıkıştırıldığını söyledi.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 16 Şubat 2016 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sur'daki teröristler 40 dönüme kıstırıldı

İki bin sivil kaldı

Diyarbakır Valisi Aksoy, 24 bin kişinin yaşadığı ve altı mahallesinde sokağa çıkma yasağının uygulandığı Diyarbakır'da, çatışmalar nedeniyle yaklaşık bin-iki bin civarında sivilin kaldığını, geri kalan insanların ise başta Bağlar ve Kayapınar semtleri olmak üzere Diyarbakır'ın diğer semtlerine gittiklerini söyledi. Aksoy çatışmaların başladığı günden bu yana yaklaşık 5 bin aileye, 7.7 milyon lira yardım yapıldığını belirtti. Vali Aksoy Aralık ayında 300 lira yapılan yardımların Ocak ayından itibaren bin liraya çıkartıldığını, valiliğin yanı sıra sivil toplum örgütleri ve bazı devlet kurumların da yaklaşık 14 bin koli gıda ve on bin adet battaniye dağıttıklarını ifade etti. Aksoy, İş-kur kapsamında Sur İlçesi'nde mağdur ailelerinden birer kişinin işe alınacağını ve toplum yararına bir projede de yine Sur İlçesi mağdurlarına istihdam yaratılacağını belirtti. Sur ilçesinde yaşanan çatışmalarla ilgili istatistik bilgiler de veren Vali Aksoy "500 üzerinde aile otellerde kalıyor, yemek ve barınma masrafları valiliğimiz karşılıyor, devlet olarak bunları açıkta bırakamayız. Esnafa parasal anlamda yardımlar yapılıyor, eğitim ve sağlık sorunlarının giderilmesi için yapılan çalışmalar sonuç verdi ve bu sorunları asgariye indirdik. Surlar ve Hevsel Bahçeleri UNESCO kültürel mirası listesindedir, 2012 yılında Suriçi'nin kentsel dönüşüm projesiyle bazı mahallelerde yıkım başlamıştı. Bu bölgenin tarihi dokusuna göre bir çalışma yapılacak, kesinlikle çok katlı ve TOKİ'nin bir çalışması olmayacak. Sur'da açılan barikat 185, kapatılan hendek 7, patlatılan imha edilen el yapımı bomba sayısı 178" diye konuştu.

Sivil ölüm yok

Vali Aksoy çok sayıda okulun yakıldığı cami ve kilisenin tahrip edildiğini ve sadece bir sivil ölüm yaşandığını belirterek, "Terör örgütü Sur'da eline silah tutuşturduğu ve hayatını kaybettiğini ileri sürdüğü bazı kişilerin resimlerini sosyal medya veya başka yerlerde paylaşarak sivil ölüm olarak veriyor. Kesinlikle bunlar sivil ölümler değil. Sivil olarak sadece bir öğretmenimiz evinde aldığı kurşun yarasıyla yaralanmıştır" dedi.

202 YDG-H'lı öldürüldü

GENELKURMAY, Sur'da sürdürülen operasyonda 6 YDG-H'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Genelkurmay'ın açıklamasında ayrıca Sur'daki operasyonda toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısının 202 olduğu bildirildi.

PKK'lılar, İdil'de okulu ateşe verdi

ŞIRNAK'IN İdil İlçesi'nde bir grup PKK'lı terörist, kapalı bulunan Cumhuriyet İlkokulu'na el yapımı patlayıcılarla saldırı düzenledi. Peş peşe büyük gürültü ile okuldan patlama sesleri yükselirken, kısa sonra da yangın çıktı. Zırhlı araçlarla sevk edilen güvenlik görevlileri ile itfaiye ekipleri bombalı tuzak olabileceği ihtimali üzerine yangına müdahale edemedi. Öte yandan Cizre İlçesi'nde operasyonları tamamlayan askeri birlikler de İdil'e gelerek konuşlandı.

Cizre'de hamile kadın seferberliği

sağlık ekipleri ve güvenlik güçlerinin özverili çalışmaları sonucunda hastaneye ulaştırıldı. Terör örgütü PKK'ya yönelik 'Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci Operasyonu'nun tamamlandığı ilçede, Nur Mahallesi'nde yaşayan 9 aylık hamile Berivan Uca'nın sancılarının artması üzerine ailesi sağlık ekiplerinden yardım istedi. 112 Acil Sağlık ekiplerinin güvenlik güçleri ile koordineli hareketinin ardından bölgeye zırhlı araç eşliğinde ambulans gönderildi. Polis aracı ve ambulans, teröristler tarafından zarar verilen ilçe sokaklarından geçerek Uca'nın kadının bulunduğu eve ulaşmaya çalıştı. Ambulans, teröristlerce açılan çukur nedeniyle ailenin ikamet ettiği sokağa giremedi. Bunun üzerine sağlık ekipleri, araçlarından inerek polislerle kontrollü şekilde söz konusu eve gitti. Yol boyunca olası tuzaklamalara karşı dikkatli davranan ekipler, hamileye ulaştı. Evinden yakınlarıyla çıkan kadın, zırhlı polis aracının öncülük ettiği ambulansla Cizre Devlet Hastanesine kaldırıldı. Berivan Uca ve hastanede dünyaya gelen kız çocuğunun sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber