Tekstilci marka avına çıkıyor

Türk tekstil sektörü meşhur "esneklik" silahını çekti. Yeni stratejiler geliştiren sektörün önde gelen oyuncuları, kamu ortaklığıyla bir risk sermayesi şirketi kuracak. Çok ortaklı şirketin hedefi, dünyaca ünlü Avrupalı moda markalarını satın almak olacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 19 Şubat 2016 06:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Tekstilci marka avına çıkıyor

Küresel ve siyasi sıkıntıların yeni stratejiler geliştirmeye zorladığı tekstil sektörü, dünyaca ünlü markaları radarına aldı. Yeni pazar arayışına giren sektör, kamu ortaklığıyla desteklenen bir risk sermayesi şirketi kurma hazırlığında. Hedef, dünyaca ünlü markaları satın almak. Özellikle Avrupa'da çok sayıda yaşlı şirket bulunduğunu ve bu şirketlere ait markaların satışta olduğunu söyleyen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, risk sermayesi şirketi için hazırlıkların son aşamada olduğunu belirtti. Tanrıverdi, yılda iki kez düzenlenen ve Avrupa'nın en seçkin moda-hazır giyim fuarlarından biri sayılan Pure London'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Ünlü markaları satın alarak Türk tekstilinin önünü açabileceğimizi düşünüyoruz" diyen İHKİB Başkanı, şöyle konuştu: "Alımları yapacak şirket çok ortaklı ve arkasında kamu desteğinin bulunduğu bir yapı olarak planlanıyor. Kamu tarafı özellikle teminat gösterimi konusunda etkili olacak. Şu anda alınabilecek markaları araştırıyoruz. Özellikle Avrupa'da mirasçısı bulunmayan çok önemli markalar var."


SEKTÖR ABD YOLCUSU

Uzun yıllar Amerika pazarını göz ardı eden tekstil sektörü direksiyonu bu kıtaya kırdı. 16-18 Şubat'ta Las Vegas'ta düzenlenen Magic Show'a 28'i milli, 15'i bireysel olmak üzere 43 firma katılan tekstilcilerin amacı pazarda oluşan Çin tepkisini fırsata çevirmek. AB, ABD ve Uzakdoğu Fuar Komitesi Başkanı Özkan Karaca ABD'li ithalatçıların Çin yerine Türk ürünlerini görmek istediklerini belirterek, "İhracattaki ABD payını yeniden yüzde 13'lere çıkarabilirsek rahatlıkla 2 milyar dolarları yakalayabiliriz. 2015'te ABD'ye olan hazır giyim ihracatını yüzde 6.4 yükselterek 495 milyon dolara çıkardık" dedi.

20 FİRMA KATILDI

Londra'daki Pure London 2016'da Türkiye rüzgarı esti. Türkiye fuarın ana sponsorlarından biri olurken, İHKİB (İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) bünyesindeki 20 hazır giyim firması rekor katılımda bulundu. 14-15-16 Şubat'ta Kensington bölgesindeki Olympia Fuar Salonu'nda düzenlenen moda fuarında, 2016 sonbahar ve kış trendleri görücüye çıktı. Fuarda dünya çapında 800'ün üzerinde marka ve tasarım şirketi yer aldı. Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinden çok sayıda modacı ve hazır giyim markasının yer aldığı organizasyon kapsamında defilelerin yanı sıra moda seminerleri de düzenleniyor.

METİN CAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber