DPT de elektriğe zam istiyor hükümet 'bekleyin' diyor

Haber Giriş : 04 Kasım 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin ekonomi alanındaki en önemli belgelerinden biri olan 2007 Programı'nda TEDAŞ'ın tahsilat sorunundan kaynaklanan finansman darboğazını aşabilmek için tarifelerde artış planladığı açıklandı.

Böylece, kısa bir süre önce Özelleştirme İdaresi'nin de Başbakan Tayyip Erdoğan'dan zam için randevu istediği elektrik konusunda, zam kaçınılmaz hale gelirken Erdoğan'ın "mümkün olduğu kadar direnilsin" yaklaşımında olduğu öğrenildi. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanan 2007 Programı'nda, enerji alanında yaşanan darboğazın, TEDAŞ'ın alacaklarının tahsil edememesinden kaynaklandığı belirtilirken, "kárlı" denilen TEDAŞ'a bilanço makyajı yapıldığı da ortaya çıktı. 2007 Programı'nda "Tahsilatta iyileşme olmazsa, finansal sıkıntının derinleşmesi bir yana TEDAŞ'ın özelleştirmle çalışmaları da olumsuz etkilenebilir" denildi.

ÖZELLEŞTİRMEYİ VURUYOR:

2007 Programı'nda, TEDAŞ'ın elektriğe zam yapma gereği ile "bilanço makyajı" şu ifadelerle anlatıldı:

TEDAŞ'ın tahsilat sorununun devam etmesi, diğer enerji KİT'lerinin 2006 yılında da nakit açısından sıkıntı yaşamasına yol açmıştır. Sözkonusu tahsilat oranında bir iyileşme olmaması, kuruluşların yaşacağı finansal sıkıntıyı derinleştirmenin yanısıra, serbestleştirme ve özelleştirme çalışmalarını da olumsuz etkileyebilecektir.

2006 yılı içinde Özelleştirme Fonu'ndan TEDAŞ'a, enerji KİT'lerinin içinde bulunduğu nakit sıkıntısın hafifletmek amacıyla 314 milyon YTL transfer yapılmıştır. Ayrıca TEDAŞ'ın tarifelerinin girdi maliyetlerindeki artışa bağlı olarak değiştirilememesi de özelleştirme öncesinde kuruluşun finansman yapısını bozmuştur.

Bu sıkıntıların 2007 yılında devam etmemesi ve TEDAŞ'ın yatırımlarını kendi kaynaklarıyla finanse edebilecek bir kar düzeyine ulaşabilmesi için satış tarifelerinin arttırılması programlanmıştır.

Özelleştirme stratejisi kapsamında TEDAŞ bünyesindeki bağlı ortaklıklar ve müesseseler 20 dağıtım bölgesine ayrılmış ve şirketleştirilmiştir. Özelleştirmeye hazırlık çerçevesinde, şirket bilançolarında yer alan müessese ve bağlı ortaklık zarar karşılıklarının iptal edilerek TEDAŞ'a konusu kalmayan karşılık olarak aktarılması sonucunda, TEDAŞ'ın 2005 yılı karında 893 milyon YTL'lik gerçek olmayan bir artış ortaya çıkmıştır.

TEDAŞ'ın genel aydınlatma alacaklarının düzenli olarak tahsil edebilmesini sağlamak amacıyla, gerekli yasal düzenlemenin çıkarılması yönünde önemli bir gelişme sağlanamamıştır.

2007 Programı'nda TEDAŞ'ın genel aydınlatma alacaklarının düzenli tahsili için gerekli kanunun hala çıkmadığı vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber