Kilo vermek hiç de zor değil

Hangi kadının kilolu olmakla, kilo verememekle ya da kilo alırım endişesiyle ilgili bir derdi olmamıştır? Eminim birçoğunuz hayatınızda en az bir kere "Ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum, istediğim kiloyu tartıda göremiyorum" demişsinizdir. Peki, yabancısı olmadığımız bu duygularla nasıl baş edeceğiz? İşte size kilo vermenin ipuçları ve verdiğiniz kiloları korumanın yolları

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Şubat 2016 09:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kilo vermek hiç de zor değil

UYURKEN VÜCUt ÇALIŞIR

Biz gece boyu mışıl mışıl uyuyup dinlenirken vücudumuz çalışmaya devam eder. Bu esnada hücrelerimiz yenilenir, tırnaklarımız, saçlarımız uzar. Tüm bunlar olurken de vücudumuz enerji havuzundan enerji alır ve kullanır. Biz ne kadar çok enerji alır ve o havuza ne kadar düzenli enerji verirsek metabolizmamız da o kadar iyi çalışır. Enerji havuzuna düzenli enerji akışı sağlamanın yolu da gün boyu yeterli ve düzenli beslenmekten geçiyor. Öyleyse yapılacak ilk şey yemek düzenimize dikkat etmek ve öğün listemizi dengeli bir şekilde oluşturmak.

DİNÇ OLUN

Gece boyunca çalışan vücudumuz yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç duyar. O yüzden sabah uyanınca 1 saat içinde kahvaltımızı yapmalıyız. Güne dinç başlamak için de yumurta, peynir, zeytin ve tam tahıllı ekmek tüketmeliyiz. Yeterli ve dengeli bir kahvaltıyla güne başladığımızda hem ihtiyacımız olan enerjiyi almış hem de gece boyu düşen kan şekerimizi dengelemiş oluruz, bu da bizim bir sonraki öğüne kadar tok kalmamızı sağlar. Eğer ana öğünleri atlarsanız kan şekerinizde dalgalanmalar olabileceği gibi gerekenden daha fazla acıkırsınız. Öyleyse vücudu tok tutmanın formülü çok basit; öğünleri düzenli ye ve gün içinde uzun süre aç kalma. Elbette öğün saatleri ve ayrıntıları kişinin hayat ritmine göre değişir. Bu yüzden yeme düzenimizi oluştururken güne başladığımız saati baz almamız gerekir. Peki, öğünlerimizde neye, ne kadar yer vereceğiz? Bir kere uzun süre tok kalabilmek için öğünlerimizde protein ve karbonhidrat içeren, yağ yönünden de dengeli besinleri tüketeceğiz. Karbonhidrat önce emilir, protein içeren besinlerin sindirilme ve kana karışma süresi zaman alır, en son yağ ve yağlı yiyecekler mideyi terk eder. Bu kompleks beslenme kan şekerini dengeli bir şekilde yükseltir. Bu da daha uzun süre tok kalmamızı sağlar. Özellikle öğle yemeğinde tercih ettiğimiz et grubu besinler, ekmek grubu, sebze ve salata gün içinde tok kalmamızın ve enerjik olmamızın temelidir.

MEYVEYLE FINDIK

Çiğ sebze, meyve, tam tahıllı, çavdarlı ya da kepekli ekmek gibi besinler doğal lif kaynaklarıdır. Lif oranı yüksek beslenmek midede hacim oluşturarak tokluk hissi sağlar. Karbonhidratların emilimini yavaşlattığı için tokluk hissi uzun sürer. Yağlar mide boşalmasını geciktirerek daha fazla besin tüketmemizi engeller ve kan şekerinin daha uzun süre dengeli kalmasına olanak sağlar. Salatalara ekleyeceğimiz bir miktar zeytinyağı da tok kalmamızı sağlar. Aynı şey meyvenin yanında yiyeceğimiz fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler için de geçerlidir. Bol su içmek de midemizde hacim kaplayacağı için tokluk hissi oluşmasını sağlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber