Teziç: Rektörlerin istifaya zorlandığı iddiaları yalan

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Kasım 2006 08:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, "YÖK'ün, yeni rektörleri Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ataması için görev süresi dolmayan rektörleri istifaya zorladığı, buna yanaşmayanlara soruşturma açtığı' yönündeki iddiaları yalanladı. Bazı rektörlerle ilgili süren soruşturmaların iradeleri dışında olduğunu anlatan Teziç, yeni YÖK başkanını da Sezer'in ataması için istifa edeceği iddiasına "İstifa etseydim açıklardım" diyerek tepki gösterdi.

Yeni Şafak gazetesi dünkü 'Komplo gerçek oluyor' başlıklı manşetinde, 'YÖK'ün, gelecek dönem rektörlerini de Cumhurbaşkanı Sezer'in ataması planını uygulamaya koyduğunu, istifaya yanaşmayan 24 rektöre soruşturma açıldığını iddia etmişti. YÖK Genel Kurulu'nun dünkü toplantısının ardından kendisine bu iddiayı anımsatan gazetecilere Teziç, "Haber değeri olmayanlara ben bir açıklama getirmem" karşılığını verdi.

Sezer'in mesajı

Cumhurbaşkanı Sezer'in Prof. Dr. Alparslan Işıklı başkanlığındaki Tüm Öğretim Elemanları Derneği heyetini kabulünde "YÖK başkanı atamasında olağan dışı bir şey olmayacak" mesajı verdiğine ilişkin haberi de anımsattı. Kendisinin de Sezer'in görev süresi dolmadan istifa etmeyeceği sinyalini veren Erdoğan Teziç, "İstifa etmeye niyetiniz var mı?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Niyetim olan hiçbir şeyi gizlemedim. Size de hep açık olmaya çalıştım, açık oldum. Onun için haber değeri olanlarla ilgili bir şey varsa onu size açıklarım."

Soruşturma açıldı mı?

24 rektör hakkında soruşturma olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Teziç, şunları kaydetti: "Var mı yok mu bilmem. Hiçbir açıklama yapamam, bilmediğim bir şey. Bize zaman içinde bunlar savcılıklardan gelir, denetlemeye gider, denetlemede süreç işler. Bunların içinde bir iki tanesi zorunlu olarak yargılama sürecine giriyor. O irademiz dışındadır."

Örnek verdi

Örnek olarak Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan hakkındaki soruşturmayı veren Teziç, şöyle devam etti: "YÖK denetlemesini yaptı. Burada ister istemez men-i muhakeme (yargılamaya izin vermeme) de verse, lüzum-u muhakeme de verse Danıştay 1. Dairesi'ne gider, orası kararı verir. Bir kez savcılıktan geldi mi görevsizlik kararı ona biz karar vermiyoruz, denetlemeye gönderiyoruz."

ODTÜ Rektörü Ural Akbulut'la ilgili soruşturma olup olmadığı da sorulan Erdoğan Teziç, "Söz konusu bile değil" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber