Ekonomiye güvenle kurulan şirket arttı

Hükümetin tabana yaymaya çalıştığı mali destekler ve ekonomiye duyulan güven meyvelerini veriyor. Ocak ayında kurulan şirket ve kooperatif sayısı yaklaşık yüzde 12 artışla 6 bin 894'e yükseldi. En fazla toptan ve perakende ticaret, inşaat ve imalat şirket açıldı. Hükümetin eylem planına işaret eden iş dünyası, "Çizilen vizyonla, gelecek beklentileri yüksek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Şubat 2016 08:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Ekonomiye güvenle kurulan şirket arttı

Türkiye, jeopolitik riskler, küresel belirsizlikler ve kur dalgalanmalarına karşı 24 çeyrektir kesintisiz büyümesini sürdürürken, ekonomiye sağlanan destekler de meyvelerini vermeye başladı. Hükümetin genç girişimcilere 50 bin liraya kadar hibe, 150 bin liraya kadar kredi ve ar-ge gibi birçok alanda sağladığı destekler ekonomiye yansıdı. Bu yılın ocak ayında kurulan şirket ve kooperatif sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 12'ye ulaşan 11,72'lik artışla 6 bin 894'e yükseldi. En fazla kurulum toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtlar, inşaat ve imalat sektöründen oluştu. İş dünyası temsilcileri, "Çizilen vizyonla, gelecek beklentileri yüksek" dedi.

KAPANAN ŞİRKETTE YÜZDE 21,55 AZALIŞ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB), açıkladığı verilere göre, yılın ilk ayında kurulan şirket ve kooperatif sayısı, bir önceki aya göre yüzde 11,72 artarken, kapanan şirket sayısı ise yüzde 21,55 azalışla bin 915'e geriledi. Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı ise yüzde 6,88 arttı, kurulan kooperatif sayısı yüzde 22,37 azaldı. Bu dönemde kapanan şirket sayısı 2015'in aynı ayına göre yüzde 21,55, kapanan kooperatif sayısı yüzde 10,24 ve kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 15,09 azalış gösterdi.

TALEP TOPTAN VE PERAKENDEDE

Söz konusu ayda kurulan toplam 6 bin 894 şirket ve kooperatifin yüzde 81,98'i limited şirketler, yüzde 17,15'i anonim şirket, yüzde 1,20'sini ise kooperatifler oluşturdu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 37,22'si İstanbul, yüzde 11,89'u Ankara, yüzde 5,80'i de İzmir'de kuruldu. Bu ayda sadece Bartın'da şirket kuruluşu gerçekleşmedi. Geçen ay kurulan toplam şirket ve kooperatiflerin 2 bin 27'si toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, bin 168'i inşaat, 988'i ise imalat sektöründe yer aldı. Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin ise bin 792'si toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, bin 75'i inşaat, 624'ü imalat sektöründe faaliyet gösteriyor. Ocakta 59 kooperatif kuruldu. Kurulan kooperatiflerin 23'ü konut yapı kooperatifi, 10'u tarımsal kalkınma kooperatifi, 7'si işletme kooperatifinden oluştu.

SURİYELİLER İLK SIRADA

Geçen ay kurulan 466 yabancı ortak sermayeli şirketin 227'si Suriye, 36'sı Alman, 31'i Irak ortaklı oldu. Kurulan yabancı ortak sermayeli şirketin 57'si anonim, 409'u limited şirket oldu, bu şirketlerin 178'i toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 72'si inşaat ve 49'u imalat sektöründe yer aldı.

İŞTE DESTEKLER

* Esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi

* İş kurmak isteyen gençlere 50 bin liraya kadar hibe

* 150 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği

* Tekno girişimciye 150 bin liraya kadar hibe

* Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin liraya kadar karşılıksız destek

* 150 bin liraya kadara kredi desteği

* Taşınırların teminaz olarak kullanılmasının önündeki engeller kaldırılacak

* KOBİ'lerin borsaya açılma faaliyetlerine destek

* Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin liraya kadar kazançlarından hesaplanan vergi alınmayacak

* Kentsel dönüşüm projesi ile üretilen konuta KDV muafiyeti

* Şartları sağlayan her vatandaşa faizsiz, 1 yıl geri ödemesiz 10 bin TL evlilik kredisi

* Ev almak için konut hesabı açan ve yüzde 25 biriktirenlere yüzde 15 kamu katkısı

Herkes ülkenin geleceğine inanarak devam ediyor

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, sanayi ve ekonominin büyümesine yönelik hükümetin sağladığı desteklerin ekonomiye gitmesinin moral verici olduğunu söyleyen Gülle, "Türkiye'nin ticaretinde umut beklentisi var. Bu rakamların olması son derece olumlu. Demek ki çizilen vizyonda gelecek beklentileri daha büyük. Herkes ülkenin geleceğine inanarak devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Konuta yoğun taleple canlılık

Fera Grup Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Yedikardeş, en fazla açılan şirket sayısında ikinci gelen inşaat sektörünü değerlendirdi. İnşaatın, 100 sektörü içinde barındırdığını belirten Yedikardeş, toplumun gayrimenkule yoğun ilgisinin sektörü canlı tuttuğunu vurguladı. Yedikardeş, "Dünyada hiç bir ülkeye nasip olmayan ekonomik canlanma, bizim ekonomimize nasip oldu. Kentsel dönüşümde KDV muafiyeti olumlu etki oldu ve herkes, inşaatın bu faydalarından yararlanmak istemektir."

Hamide Hangül

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber