22 adımda diyabet diyeti

Şeker hastalarının kilo vermede güçlük çektiği bir gerçek. Kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren metabolizmayı hızlandırmak istiyorsanız günde 5 kere beslenmeniz şart

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Şubat 2016 08:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
22 adımda diyabet diyeti

Ayda sadece 4 kilo verdiren diyabetik diyeti Florence Nightingale Hastanesi uzmanı, AKŞAM okuyucuları için hazırladı. Diyabetliyseniz beslenmenize bir o kadar daha özen göstermeniz şart. Fiziksel aktiviteye, yaşam biçimine ve metabolizma hızına göre değişkenlik gösteren kilo verme hızını uygun bir diyet programıyla kişiye özel hale getirebilirsiniz.

HASTALARA ÖZEL

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Beslenme ve Fitoterapi uzmanı Ece Günay Akkuş'un diyabet hastalarına özel olarak hazırladığı ve ayda sadece 4 kilo verdiren en sağlıklı 'diyabetik diyeti'ni AKŞAM okuyucuları için anlattı.

ÖRNEK MÖNÜ:1

Kahvaltı:

Kuşburnu çayı, 1 dilim keçi peyniri, 1 adet haşlanmış yumurta, maydanoz - roka, 1 dilim tam buğday ekmeği.

Ara: 2 tam ceviz

Öğle: 1 kase unsuz sebze çorbası, 80 gr dana bonfile, yeşil zeytinyağlı salata. Ara: 120 ml ev yapımı yoğurt, 1 dilim ananas, 1 çay kaşığı tarçın, 7 badem.

Akşam: 5 yemek kaşığı bulgurlu ıspanak yemeği, 120 ml ev yapımı yoğurt, 1 dilim tam buğday ekmeği.

Ara: 1 yeşil elma + Bitki çayı (zencefil- karanfil- kabuk tarçın)

ÖRNEK MÖNÜ:2

Kahvaltı:

1 tam yumurta + 1 yumurta beyazından yağsız omlet, roka-yeşil turp, 5 adet tuzsuz zeytin, 1 dilim çavdar ekmeği.

Ara: 3 adet gün kurusu, tarçın, karanfil çayı.

Öğle: 1 orta boy kabak dolma (bulgurdan), yeşil zeytinyağlı salata, 120 ml ev yapımı yoğurt.

Ara: 1 dilim lor peyniri, 2 adet ceviz, ¼ kepekli simit.

Akşam: Izgara tavuk göğüs, 6 yemek kaşığı sebzeli kepekli makarna (mantar, brokoli, kırmızı biber, yeşil biber, domates) Ara: 100 ml süt + 1 çorba kaşığı yaban mersini.

ÖRNEK MÖNÜ:3

Kahvaltı:

2 dilim keçi peyniri, kurutulmuş domates, fesleğen, 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı, 1 dilim kepekli ekmek.

Ara:

6 adet fındık + 100 ml sıcak süt+100 ml sıcak su içinde demlenmiş zencefil-tarçın-karanfil-karabiber çayı.

Öğle: 4 yemek kaşığı nohut yemeği, 3 yemek kaşığı bulgur pilavı, az ev turşusu.

Ara: Chia tohumlu kuru meyveli puding.

Akşam: 1 kase taneli borç çorbası (beyaz lahana, maydanoz, kereviz, patates, pırasa, soğan, sarımsak) 120 ml ev yapımı yoğurt.

Ara: 1 yeşil elma, 7 badem.

22 ADIMDA DİYABET DİYETİ

Şeker hastasının diyeti bireyin yaşam tarzı, boy, kilo ve şeker tedavisinde kullandığı ilaç ve insülin tipi göz önünde tutularak düzenleniyor. Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi'nden Prof. Dr. Sait Gönen, 22 adımda diyabet diyetini anlattı.

Beslenme ve diyetin şeker hastalığı tedavisindeki yeri oldukça kritiktir. Şeker hastasının diyeti bireyin yaşam tarzı, boy, kilo, şeker tedavisinde kullandığı ilaç ve insülin tipi ve miktarı, günlük fizik aktivitesi ve beslenme alışkanlıkları göz önünde tutularak düzenlenir. Bu nedenle bir şeker hastasının diyeti diğerinden başkadır.

Öğün atlamamak gerekir

Diyet programında önerilen miktarlardan fazla yemek kan şekerinizin artmasına, az yemek ise kan şekerinizin düşmesine neden olur. Her iki durumda da diyabet kontrolü bozulur. Bu yüzden günlük toplam enerji bakımından diyet listesinin dışına çıkılmamasına özen gösterilmelidir.

İşin ana kuralı:

Şeker hastaları için her gün aynı miktarda yiyeceği aynı zamanda yemek önemlidir.

Öğün atlamamak gerekir: Atladığınız veya geciktirdiğiniz öğünler kan şekerinizde önemli oynamalara yol açacaktır.

Yaşam kaynağı su: Su dengesini sağlayabilmemiz için her gün en az 2 litre su içmelisiniz.

Kesinlikle uzak durun:

Şeker, şekerli yiyecekler; şekerli içecekler, meşrubatlar, kola, meyveli şerbetler, sıcak çikolata, salep, boza, hazır meyve tozları.

Alkole hayır: Alkollü içeceklerin hepsi; şarap, rakı, bira, viski, likörden uzak durun.

Kurabiyeden uzak durun

Yağ ve şeker içeriği yüksek olan besinlere dikkat: Pasta, kek, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, helva ve diğer şekerli tatlılardan uzaklaşmanın tam vakti.

Yağda kızartılmış veya kavrulmuş yiyecekler, et, sebze, hamur, patates kızartmalarını masanızdan kaldırın.

Kesinlikle yenilmeyecekler: Tavuğun derisi, yağlı organ etleri, sakatatlar, şarküteri ürünleri; salam, sucuk, sosis, pastırma, kavurma. Yağlı besinler; kaymak, krema, ketçap, mayonez, salata sosları, pasta sosları, tahin, tahin helvası.

Katı yağla beslenmeye son verin: Katı yağlar; tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı, katılaştırılmış margarinler asla kullanmayın.

Sağlıklı beslenmek için artık bir dostunuz var:

Tüm meyveler, sebzeler ve kuru meyveleri sofranızda olsun.

Anne yemeklerine geri dönüş: Hazır yiyecekleri, beyaz ekmeği, bisküvi, kek ve krakerleri raflardan kaldırmanın tam zamanı.

Çay ve kahve tüketiminizi dengeleyin: Çay, ıhlamur, bitki çayları ve maden suyunu serbestçe içilebilirsiniz. Tüm bu çaylar şekersiz olmalıdır, ancak isteğe bağlı olarak tatlandırıcıyla içilebilir.

Yulaf ekmeği yiyin

Alkol besleyici değerinin olmayışı yanı sıra sağlık açısından birçok zararlı etkilere sahip olması nedeniyle kullanılmaması gereken bir maddedir. Hele birde diyabetliyseniz, alkolün sizdeki olumsuz etkilerini bilmeli ve ona göre davranmalısınız. Alkol diyabetlide ağır hipoglisemiye neden olur ve hipoglisemiden çıkmayı geciktirir.

Ekmek tercihlerinizi değiştirin: Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeğini tercih edin.

Hazır meyve suyu yerine taze meyve yemeyi tercih edin.

Beslenmenizde kuru baklagillere sıklıkla yer verin.

Sofraların sulatanı çorba: Çorba olarak mercimek çorbasını, pilav olarak bulgur pilavını tercih edin.

Ana hedef: Akdeniz tipi beslenme modeli: tahıl, kuru baklagiller, taze sebze-meyve, balık ve zeytinyağı yönünden zengin, et, süt ve süt ürünleri tüketimi yönünden fakir yeni beslenme modelinizi benimseyin.

Tuz kullanmayın

Rastgele bir şekilde her önünüze geleni yemeyin.

Unutmayın: Hapta kullansanız, devamlı insülin de yapsanız diyet tedavinizin en önemli parçasıdır. Diyet listenizdeki besinlerden ekmek grubu, meyve, kuru baklagiller, sebze, süt ve süt ürünleri karbonhidrat içerirler.

Daha az yağ tüketin: Bitkisel yağlar, margarin ve tereyağı gibi yağ grubundaki besin maddeleri şeker, nişasta ve proteinden bir misli daha fazla kaloriye sahiptir.

Tuzu azaltın: Yediğiniz tuz miktarını azalttığınızda yediklerinizin tadı tuzu belli bir süre sonra dengelenecektir. Sofrada yemeğe tuz katılmaması gibi yaklaşımlarla kısıntıya gitmiş olursunuz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber