Schengen 10 gün içinde çökebilir

AB Göçmenlik Komiseri, Türkiye ile 7 Mart'ta yapılacak zirve öncesindeki 10 gün içinde göçmen krizine çözüm üretilemezse 31 yıllık Schengen Anlaşması'nın tamamen çökeceğini ilan etti

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 27 Şubat 2016 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Schengen 10 gün içinde çökebilir

AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos, Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB ülkelerinin adalet ve içişleri bakanlarıyla dün yaptığı görüşmenin ardından uyarı mahiyetinde açıklamalarda bulundu. AB'nin Türkiye ile 7 Mart'ta yapılacak özel zirveye kadar Avrupa'ya ulaşan sığınmacı sayısını azaltması gerektiğini vurguladı. Avramopulos, çözüm bulunamadığı halde serbest dolaşım sağlayan Schengen sisteminin 'tamamen çökebileceğini' söyledi. Durumun çok kritik olduğuna dikkat çeken Avramopulos, bugüne dek yaşanan trajedileri hesaba katmayıp 'insani kriz ihtimalinin kapıya dayandığını' belirtti. "Önümüzdeki 10 gün içinde somut ve net sonuçlar elde etmemiz gerekiyor" diyen Avramopulos, "Yoksa tüm sistemin tamamen çökme riski var" diye konuştu.

2 ay demişlerdi

Bu sebeple AB'ye üye ülkeleri derhal birlikte çalışmaya ve 'tek taraflı eylemlerden' kaçınmaya çağıran Avramopulos, "Tek taraflı, ikili veya üçlü eylemlerle yola devam edemeyiz. Bunların ilk olumsuz etkilerini zaten görüyoruz. Hepimizin hem komşularımıza AB içinde olsun ya da olmasın- hem de bu çaresiz insanlara karşı ortak bir sorumluluğumuz var" ifadelerini kullandı. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, 19 Ocak'ta "Sığınmacı krizini kontrol altına almak için 2 aydan daha fazla zamanımız yok" demiş, sorunun çözülememesi durumunda Schengen Birliği'nin çökeceğini ve bunun da sınırlarda kontrolü sağlayamayan Avrupa Birliği'nin 'politik proje' olarak başarısız olduğu anlamına geleceğini belirtmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber