Türk gemicilere Rus zulmü!

Türkiye sınırını ihlal eden Rus uçağının angajman kuralları içinde düşürülmesiyle havada başlayan iki ülke gerginliği denize sıçradı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Şubat 2016 08:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Türk gemicilere Rus zulmü!

Rusya Liman otoriteleri, "belge baskısı" yaptığı Türk denizcileri, Rusya'da hapis ve para cezaları ile tehdit ediyor.

DENİZCİLERE HAPİS CEZASI

Türk denizcilerin iddialarına göre, Rus liman yetkilileri Türk denizcilerin kullandığı "Gemi Adamı" cüzdanlarını geçerli saymıyor. Aynı belgeler ile daha önce defalarca Rusya'ya girdiklerini belirtilen denizciler uygulanan para cezalarının ardından Rus yetkililerin olayı daha ileri götürerek gemicilere hapis cezası ve kamu hizmeti yapmakla tehdit ettiği öğrenildi. Türk gemicilerin iddiası ise şöyle: "Türk 'gemi adamı' liman cüzdanları yenilenerek 60 sayfaya çıkarıldı. 60 sayfalık gemi adamı liman cüzdanı onlarda kayıtlı olmadığı için Türk Dışişlerinden Rus Dışişlerine de krizden dolayı bilgi gitmediği için belgelerimiz Rusya hükümeti tarafından geçersiz sayılıyor. Bunun üzerine bizlere bir daha Rusya'ya girmememizi ve girdiğimiz taktir de önce kamu hizmetinde çalıştırılacağımızı sonra da deport edileceğimizi beyan ettiler."

TÜRK DENİZCİLER MAĞDUR

Rusya Liman Otoriteleri, Türk gemi adamlarına ait gemi adamı cüzdanlarının eskilerinin yürürlükten kaldırıldığını belirten ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 16 Şubat 2016 tarihli resmi yazısı ile Rus makamlara göndermesine rağmen eski cüzdanları geçerli saydığı, yeni cüzdanları ise yok sayarak Türk denizcilere ceza yazmaya devam ettiği öğrenildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 60 sayfalık gemi adamı cüzdanlarının geçerli olduğunu ve eski 48 sayfalı olan gemi adamı cüzdanlarının yürürlükten kaldırıldığını Rusya Liman otoritelerine 16 Şubat 2016'da resmi yazı ile Rusya'ya bildirmişti. Buna rağmen görevli konsoloslukların konuyla ilgili harekete geçmediği öğrenildi.

Yasin Yılmaz 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber