Türkiye NATO gemilerini karasularına sokmuyor iddiasına açıklama

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akınını yavaşlatmak amacıyla Ege Denizi'nde devriye görevi üstlenen NATO gemilerinin karasularına girişine izin vermediği" iddiasını yalanladı. Bilgiç, "Türkiye'nin bunu engellediğine yönelik iddialar zaten saçma iddialardır. Hem saçma hem hayal ürünü hem gerçek dışı, artık siz istediğiniz kelimeyi burada kullanın ama doğru olmayan iddialardır" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2016 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye NATO gemilerini karasularına sokmuyor iddiasına açıklama

Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği haftalık bilgilendirme toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. "Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akınını yavaşlatmak amacıyla Ege Denizi'nde devriye görevi üstlenen NATO gemilerinin karasularına girişine izin vermediği" iddiasına cevap veren Bilgiç, "Türkiye'nin özellikle NATO kuvvetlerinin Ege'de faaliyet göstermesine ilişkin olarak atmış olduğu adımları dikkate aldığınızda aslında AFP'nin haberinin ne kadar gerçeklikten uzak olduğu da ortaya çıkıyor" dedi.

"FİKİR BABALIĞINI TÜRKİYE YAPTI"

Birkaç ay öncesinde yaşanan gelişmeleri hatırlatan Bilgiç, "İlk önce Sayın Başbakanımız ve merkez görüşmesinde, 8 Şubat tarihinde 10 maddelik bir eylem noktaları belirlendi özellikle düzensiz göçün engellemesine ilişkin olarak. Bunlardan bir tanesi de NATO çerçevesinde izleme, gözetleme ve keşif desteği verilmesiydi. Bu konuda mutabakata varan hem Sayın Başbakanımız hem de Merkel oldu. Bu mutabakat üzerine 10-11 Şubat tarihinde NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda Milli Savunma Bakanımız, Alman ve Yunan muhataplarıyla beraber bir görüşme yaptılar ve ortak bir öneride bulundular. 24 Şubat tarihinde de bu konuya ilişkin olarak NATO Konseyi modaliteleri, yani bunun nasıl uygulanacağını kabul etti. Bu çerçevede şunu kesinlikle söyleyebiliriz, bunun fikir babalığını Türkiye yapmıştır. Bu tarz iddialar özellikle son günlerde Yunan basınında da yer almakta ve bilgi kirliliğine sebebiyet vermektedir. Türkiye'nin kendi önerisine karşı çıktığını öne sürmek ne mantıklıdır ne de tutarlıdır" ifadelerini kullandı.

"SAÇMA, HAYAL ÜRÜNÜ, GERÇEK DIŞI, DOĞRU OLMAYAN İDDİALAR"

Konuya ilişkin prensip kararına dikkat çeken Bilgiç, söz konusu kararın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in beraber kabul ettikleri 10 maddelik ortak eylem noktalarından bir tanesi olduğunu vurguladı. Bilgiç, şöyle devam etti:

"Onun için Türkiye'nin bunu engellediğine yönelik iddialar zaten saçma iddialardır. Hem saçma hem hayal ürünü hem gerçek dışı artık siz istediğiniz kelimeyi burada kullanın ama doğru olmayan iddialardır. Ege Denizi'nde Türkiye-Yunanistan arasında bazı ikili sorunlar var. Bunlar ikili düzeyde ele alınacak iddialar. Bizim hedefimiz burada NATO faaliyetlerinin iki ülke arasındaki sorunları tetiklemeden icra edilmesidir. Bu yönde çaba gösteriyoruz. Nitekim konsey kararı da, 24 Şubat tarihinde alınan konsey kararı da bu şekilde tasarlanmıştır. Bu konsey kararında NATO faaliyetlerinin Türkiye ve Yunanistan'ın ulusal tutumlarına halel getirmeden ve etki etmeden icra edileceği de yine kayıt altına alınmıştır. Yine keza NATO askeri makamlarında hem Türkiye hem Yunanistan ile yakın danışma ve eşgüdüm içinde hareket edeceği de yine konsey kararında yer almıştır. Dolayısıyla Türkiye'nin NATO konsey kararını engellemek için herhangi bir sebebi yoktur. Bizim temel hedefimiz ve beklentimiz Ege Denizi'ndeki insani trajedinin hafifletilmesi için kararın lafzen ve hukuken titizlikle uygulanmasıdır."

YUNANİSTAN'IN İADE ETTİĞİ GÖÇMENLER

Yunanistan'ın Türkiye'ye iade ettiği göçmenlere ilişkin açıklama yapan Bilgiç, "Bunun dışında özellikle düzensiz göç konusunda son dönemde önemli gelişmeler oluyor. Bu konuya ilişkin olarak Yunanistan'dan 2001 yılında bir iade anlaşmamız var. Bu anlaşma çerçevesinde üçüncü ülke vatandaşları, bunların arasında Suriyeliler yok, çünkü Suriyeliler ayrı bir rejime tabi. Düzensiz göçmen olarak Türkiye'den gittiği kesinleşen bazı göçmenlerin Türkiye'ye gelmesi söz konusu. Bu özellikle Türkiye'nin düzensiz göçün düzenlenmesine ilişkin olarak yaptığı, attığı adımların bir parçası, bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.


Türkiye'nin Avrupa'ya mülteci akınını yavaşlatmak ve insan kaçakçılarını durdurmak için Ege Denizi'nde devriye görevi üstlenmesi kararlaştırılan NATO gemilerinin karasularına girişine izin vermediği iddia edildi.

AFP haber ajansının Brüksel mahreçli haberine göre NATO operasyonlarından sorumlu Alman komutasından gelen taleplere karşın Türkiye bu hafta sonu NATO gemilerini Türk karasularına sokmadı.

AFP'ye konuşan bir diplomatik kaynağa göre NATO gemilerinin görevine başlaması için Ankara'dan onay bekleniyor.

Türkiye ile Yunanistan arasında Ege kıta sahanlığı ve hava sahasına dair anlaşmazlıklar nedeniyle operasyonel detaylar konusunda uzlaşıda gecikme yaşanıyor.

Türk yetkililer NATO operasyonlarını yöneten Alman komutan Tuğamiral Jorg Klein'ın Ankara'ya gelmesi ve NATO gemilerinin nerede konuşlanabileceğini belirlemesini istiyor.

Diplomatik kaynak "Almanlar ve Türkler arasında görüşülen mesele şimdi bu" diye konuştu.

Diplomat ayrıca Türkiye'nin NATO gemileri tarafından denizden toplanan göçmenleri geri alma konusunda "isteksiz" olduğunu da ekledi.

NATO gemilerinin Ege Denizi'nde görev yapması Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında Ankara'da 8 Şubat tarihinde gündeme gelmişti.

NATO üyesi ülkeler ise üç gün sonra Brüksel'de yaptıkları toplantıda NATO gemilerinin Ege Denizi'nde mülteci akınıyla ve insan kaçakçılığıyla mücadele etmek için görevlendirilmesi kararını aldılar.

NATO güçleri İkinci Dünya Savaşı'nda bu yana yaşanan en büyük mülteci krizini çözmek için keşif, denetleme ve gözetim yaparak Yunanistan, Türkiye ve AB'nin sınır güvenliği örgütü Frontex'e bilgi sağlayacak.

NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı ABD'li General Philip Breedlove, karardan sonra NATO gemilerinin 24 saat içerisinde Ege'deki görev yerlerine ulaşacağını belirtmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber