Çiftçiyi hükümetin 'et planı' doyurdu!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, "Astronomik fiyatla et satan marketin yanına market açarız" sözüne, üreticiden de destek geldi. TZOB, "Biz bu girişimi destekliyoruz

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Mart 2016 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çiftçiyi hükümetin 'et planı' doyurdu!

ANKARA Milliyet

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in "ESK marketlerinin artırılabileceği" yönündeki açıklamasını desteklediklerini belirterek, "Bu düzen değişmeli" dedi.

Ete tavan fiyat uygulamasına ilişkin soru üzerine Bayraktar, buna bazı illerde uyulduğunu, bazılarında ise uyulmadığını belirterek, bu konuda Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) piyasayı regüle etmesi gerektiğini vurguladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, "ESK marketlerinin artırılabileceği" yönündeki açıklamasını desteklediklerini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu, Türkiye'nin gerçeği. Bu sektörde serbest piyasa ekonomisi çalışmıyor. Bunun çalışmadığı durumlarda hem tekelleşme oluyor, hem spekülasyon oluyor. Üretici para kazanamıyor, mağdur oluyor, üretemez noktaya geliyor, bir taraftan da tüketici pahalı yiyor. Bu, sürdürülebilir bir durum değil. Bu düzen değişmeli diyoruz. bugün kullanabileceğimiz en kuvvetli enstrümanlar ESK ile TMO'dur. Devreye girmeli, hem tüketiciyi koruma ve kollama adına, hem üreticinin de üretimini sürdürülebilir noktada tutabilmesi adına bu gerekli. Bunlar yapılmadığı takdirde göç devam edecek, büyükşehirler yaşanmaz hale gelecek. Tüketicimizi de sağlıklı besleme şansımız yok. Tamamen ithalatçı bir ülke haline geliriz."

Bayraktar, geçmişte et ithalatı için 4 milyar dolar harcanmasına rağmen, fiyatların düşürülemediğini anımsatarak şöyle konuştu:

"Talep var diye bu kadar zam yapmanın da mantığı yok. Aracıları ortadan kaldıran bir sistem kurmamız gerekiyor. Üreticinin üzerinden bu kadar kazanç sağlanması doğru değil. Menfaatlerine biraz sınırlama getirsinler. Biraz yaşatmaya baksınlar, hep yaşamayı düşünmesinler. Destekler büyük işletmelere gidiyor. Kredileri büyükler alıyor. Artık aile işletmesine dönmeliyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber