Önce dokunulmazlıkları kalkacak

Teröristlerin cenazelerine katılarak terör örgütüne açıktan destek veren HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için düğmeye basıldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 08 Mart 2016 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Önce dokunulmazlıkları kalkacak

Nevin Bilgin

TBMM, bütçe görüşmelerinin ardından teröre açık destek veren HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırmak için harekete geçecek.

Eylem ve söylemleriyle toplum vicdanını yaralayan HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalksa bile vekillikleri düşmeyecek. Milletvekilliği ancak yerel mahkemenin verdiği cezanın Yargıtay tarafından da onanarak kesinleşmesi durumunda düşüyor. Karma Komisyon, Anayasa Komisyon üyeleri içinden seçildikten sonra başkanını kurayla belirleyecek. Komisyon değerlendirmesini yapar ve dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar verirse, Genel Kurul'a gelecek ve Genel Kurul'da oylanacak. Dokunulmazlık Genel Kurul'un kararıyla kaldırılmış olacak. Sadece dokunulmazlığı kalkan dosyalarla ilgili soruşturma ve kovuşturma yapılabilecek. Onun dışındaki dosyalarla ilgili soruşturma ve kovuşturma söz konusu olmayacak. Dokunulmazlığı düşen milletvekilinin yasama faaliyeti devam edecek. Dokunulmazlığın kaldırılması, milletvekilliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek, sadece yargılama ve soruşturma engeli ortadan kalkmış olacak. TBMM kulislerinde HDP'de dokunulmazlığı öncelikle kaldırılacak olan isimlerin; Eşgenel Başkan Selahattin Demirtaş, Milletvekilleri Tuğba Hezer, Faysal Sarıyıldız ve Mustafa Zeydan olduğu konuşuluyor.

DOKUNULACAK

TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmeyeceğini belirterek, "Dokunulmazlık 4 konuyu engelliyor. Bir gözaltına alınamaz, ikincisi sorgulanamaz, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Kaldırıldığı zaman da bunların hepsi olabilir. Olabilir de olmayabilir de, bu dosyaların akıbetine bağlı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber