Fezleke 900, özeti 83 sayfa

Başbakanlık tarafından TBMM'ye gönderilen HDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Hakkari Milletvekili Selma Irmak ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile ilgili fezlekelerde, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme", "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamaları yöneltildi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Mart 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fezleke 900, özeti 83 sayfa

NAMIK DURUKAN Ankara

Demirtaş'ın fezlekesinde, hendek ve barikatlara yönelik konuşmasına yer verilerek, "hendekler halk direnişidir" dediği belirtildi.

HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarına yönelik tartışmalar sürerken partinin önde gelen beş ismine yönelik hazırlanan yeni fezlekeler dün TBMM'ye ulaştı.

Ekleriyle 900 sayfadan oluşan fezlekelerin Meclis'e gönderilen 83 sayfalık özetinde, beş vekilin Eylül-Aralık 2015 arasında yaptıkları basın açıklamaları ve TV programlarındaki konuşmaları yer aldı.

Fezlekede; Demirtaş'ın beş, Yüksekdağ ve Kürkçü'nün ikişer, Irmak'ın dört, Önder'in bir konuşması suç olarak nitelendirildi. Fezlekelerde PKK'nın kuruluşu, örgütlenmesi ve yapısı özetlenirken, KCK'yı yöneten isimlerin çeşitli tarihlerde özerklik ve özyönetime ilişkin yaptığı açıklamalar sıralandı, HDP'lilerin söylemlerinin benzerliğine dikkat çekildi. Fezlekede örgütün çözüm sürecinin bozulması sonrasında gerçekleştirdiği saldırılar da ayrıntılı yer aldı.

Öcalan'ın DTK'ya yönelik değerlendirmesi ve dört ayaklı çözüm pradigmasına da yer verildi. Fezlekede, DTK'nın hedefinin, "Demokratik Özerklik Sistemi"ni hayata geçirmek istediği ifade edildi.

Kin ve düşmanlığa tahrik

Fezlekede, HDP'li vekillerin siyasi faaliyet görünümü altında gerçekleştirdikleri eylemlerinin salt siyasi faaliyet kapsamında görülemeyeceği, eylemlerin bir bütün halinde silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil terör örgütü üyesi olma suçunu oluşturacağı; vekillerin yaptıkları açıklamalarla halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçunu oluşturduğu suçlamasına yer verildi.

Beş ismin PKK'nın hiyerarşik yapısına uygun hareket etmekle suçlandığı fezlekeler için Önder, "Doğrusu çok derli toplu, çok ilham verici, aydınlatıcı ve en temel paydası barış ve insan onuru olan bir konuşma yapmışım. Ayıp olmayacaksa kendi konuşmamla çok onurlandım. Diğer yoldaşlarımın suça mesnet olan konuşmalarını da aynı titizlikle inceledim. Hepsinin altına imza atılacak kadar yüz akı ve onur verici konuşmalardı" dedi. Bu konuşmalarını Meclis Genel kurulu'nda da okumak istediğini belirten Önder, "Bütün vekillerin gözlerinin içine bakarak, 'siz bunun neresine itiraz ediyorsunuz' diye sormak isterim. Verecekleri cevap evlatlarına miras olarak kalacaktır" dedi.

Ak Parti'nin dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda "Toplumda infial yaratan söylem" kriteri belirlediğini anımsatan HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken de, "Dört bakanı istifa ettirmek zorunda kaldılar. İnfial kriteri varsa önce AKP hükümetinin bu yolsuzluk dosyalarını öne almak gerekiyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber