Türkiye güvenli liman

Dünya, petrol fiyatlar ve jeopolitik risklerle savaşırken, Türkiye yatırımcıların güvenli limanı haline geldi. Cari açık, sanayi üretimi, enflasyon gibi veriler ve AB ile son dönemdeki ilişkilerin desteği ile TL ocak sonundan bu yana yüzde 5, borsa yüzde 15 değer kazandı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Mart 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye güvenli liman

Yeni yılın yaklaşık 2.5 ayı geride kalırken, jeopolitik riskler, gelişmiş büyük ekonomilerde toparlanma umudu henüz görülmezken, küresel piyasalarda petrol ve altında sert dalgalanmalar yaşanırken, Türkiye son dönemde pozitif ayrıştı. Sorunların birbirini takip ettiği dünyada, ülkeler büyüme mücadelesini verirken, Japonya, Avrupa'da merkez bankaları faizleri sıfıra hatta eksiye çekti. Sorunların arkasında Avrupa'da toparlanmanın hala istenilen düzeye ulaşamaması, jeopolitik riskler ve Çin gibi küresel ekonomik aktivitenin lokomotifi konumundaki ülkelerde büyümenin yetersiz olması ve bu doğrultuda gelen düşük talep yer alıyor. Tüm bunlara 2013 yılından bu yana düşen petrol fiyatlarının hala bir dengeye oturmaması piyasalarda dalgalanmalara neden oluyor. Dünya ekonomilerinde ve piyasalarında yaşanan bu karmaşada ise Türkiye, pozitif ayrışıyor. Türkiye bu süreçte düşen petrol fiyatlarından en fazla fayda sağlayan ülkelerin başında gelirken, bu durum ülkenin cari açığını iyileştirmesine ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışmasına yardımcı oldu. Türkiye'nin hem siyasi hem de ekonomik açıdan Avrupa Birliği ile ilişkilerinde son günlerde katettiği mesafe de TL varlıklara olumlu yansıdı.

YABANCILARIN İLGİSİ

Yeni yıla jeopolitik riskler, Çin'den gelen kötü veriler, Suudi Arabistan-İran arasındaki gerginlikle başladıktan sonra ocak ayında bir ara 3 liranın üzerine çıkan dolar, yoğun satışların yaşandığı Borsa İstanbul'da rüzgar tersine döndü. Özellikle yılın ilk aylarına yönelik cari açık, sanayi üretimi, dış ticaret, enflasyon gibi ekonomik verilerin güçlü gelmesi, yatırımcılar açısından Türkiye'yi gelişen ülkeler arasında 'güvenli liman' haline getirdi. Credit Suisse, BNP Paribas gibi uluslararası dev bankalar, analistler son dönemde TL varlıklarını Türk tahvillerini önerirken uluslararası kuruluşlar da Türkiye ile ilgili büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmeye başladı.

BİST YÜZDE 15 ARTTI

Birçok gelişmekte olan ülkenin notunu düşüren uluslararası rating kuruluşları, Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunu korudu. Tüm bunlara, AB ile ilişkilerde atılan adımlar da eklenince ocak ayında 3 lira seviyesini geçen dolar, dün itibariyle 2.87 seviyesinin altını gördü. Böylece Türk Lirası ocak sonundan bu yana yüzde 6'ya yakın değerleme yaşandı. Yine Borsa İstanbul'da da benzer hareketlilik görüldü. Ocak sonunda 69 bin puanın altını gören Borsa İstanbul, buradan başladığı yükselişini 79 bin sınırına kadar taşıdı. Ocak sonundan bu yana yüzde 15.76 değerlenen Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana da yüzde 10 kazandırdı.

DOLAR 2.85'E İNER

Sadece borsa olarak bakıldığında bile Türkiye'nin rakibi olan diğer gelişmekte olan ülkelerin borsalarına adeta fark attı. Piyasa uzmanları, Türkiye'ye karşı ilginin Avrupa'da para musluklarının da açılmasının verdiği destekle Türkiye piyasalarına yabancı ilgisinin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini kaydediyor. Beklentiler doların ilk etapta 2.85 seviyesine kadar gerilemesi yönünde. Borsanın ise ilk etapta 80 bin seviyesini aşması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber