Piyasaları sallayan 'Herif' matematik profesörü çıktı

Türkiye piyasalarında yaptığı 450 milyon dolarlık işlemler ile gündeme bomba gibi düşen 'Herif' lakaplı yatırımcı ile ilgili Habertürk yeni bilgilere ulaştı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 13 Mart 2016 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Piyasaları sallayan 'Herif' matematik profesörü çıktı

Sefer YÜKSEL

Son dönemde Borsa İstanbul'da yaptığı yüksek hacimli işlemlerle piyasaya yön veren ve herkesin merak ettiği gizemli yatırımcının kimliğini dün Habertürk açıklamıştı. Gizli bir algoritma kullandığından şüphelenilen ve kim olduğu bilinmediği için piyasa oyuncuları tarafından "Herif" olarak adlandırılan gizemli yatırımcının Londra Merkezli bir hedge fonun Hintli yöneticisi olduğunu bu sayfalarda yazmıştık. Haberimizin ardından, son dönemde Borsa İstanbul'u sallayan Hintli fon yöneticisi hakkında yeni bilgilere ulaştık.

<

Habertürk'ün edindiği bilgilere göre, bazı günler yaptığı 450 milyon dolarlık işlem ile borsayı sallayan ve Türkiye'de toplam 1.5 milyar dolar civarında yatırımı bulunduğu belirtilen Hintli fon yöneticisi ABD'nin en ünlü üniversitelerinden birinin matematik bölümünde okumuş ve daha sonra bu üniversiteden profesör unvanı almış.

5-6 PİYASADA İŞLEM YAPMIŞ

Profesör unvanı olmasına rağmen akademik kariyeri tercih etmeyen Hintli matematik profesörünün daha çok finans piyasalarında kariyer yaptığı ve kendi yazdığı özel algoritma sistemiyle işlem yaptığı belirtiliyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye'de Ege kıyılarında mavi yolculuk yaptığı belirtilen Hintli fon yöneticisinin Türkiye'den önce 5-6 piyasada işlem yaptığı ancak bu piyasalarda kendi algoritmik sisteminin karşı algoları yazılınca bu piyasalardan rotayı Türkiye'ye çevirdiği belirtiliyor.

Bilindiği gibi, kim olduğu bilinmediği için piyasa oyuncuları tarafından "Herif" olarak dlandırılan gizemli yatırımcı, karmaşık formüllerden oluşan bir algoritma sistemiyle yani makine ya da robot işlem denilen işlemlerle son dönemde piyasada çok sert hareketlere neden oluyor. Uzmanlar, tek başına borsadaki işlem hacminin önemli bir kısmını yapan, Hintli fon yöneticisini 'züccaciye dükkanındaki boğa'ya benzetiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber