Emekliler enflasyon farkı için diretiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Kasım 2006 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, hükümetin işçi emeklilerini enflasyona kurban ettiğini savundu. Ergün, "10 aylık enflasyon yüzde 8.01 oranında gerçekleşirken bize yapılan yıllık zam ise yüzde 6.09 seviyesinde kalmıştır. Kayıplarımızın karşılanmasını bekliyoruz" dedi.

TİED Genel Başkanı Ergün, ANKA'ya yaptığı açıklamada, 2006 yılının ilk 6 ayı için SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 3, ikinci altı ay için de yüzde 3 oranında maaş artışı yapıldığını anımsattı. Kümülatif olarak bu zammın yüzde 6.09 anlamına geldiğine dikkat çeken Ergün, "Oysa yılın daha 10 ayında enflasyon bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 8.01 oranında gerçekleşmiştir" dedi.

Bu rakamlara göre, emekli aylıklarına yapılan zamların 10 aylık enflasyonun bile altında kaldığına işaret eden Ergün, "En iyi tahminle yıl sonu enflasyonu da yüzde 9-10 civarında gerçekleşecektir. Bu durumda emeklilerimizin kabaca hesaplamalara göre bile yüzde 4 oranında bir kaybı söz konusu olacaktır" dedi.

Ergün, ekonomik dengelerin tutturulması çalışmaları sırasında, Hükümetin yaptığı 2006 yılı tahminlerinin şaşmış olmasının emeklilere yapılan zamların da enflasyonun oldukça altında kalmasına neden olduğunu belirterek, "Ancak bütün bunlar düzeltilemeyecek eksiklikler değildir" diye konuştu. Ergün, 476.86 YTL olan işçi emeklilerinin taban aylıklarında enflasyondan kaynaklanan yüzde 1.92 oranında, 9.15 YTL düzeyinde kayıp yaşandığını ifade etti. Ergün, yıl sonu tahminlerine göre ise; yüzde 4'lük bir kayıp baz alındığında taban aylık seviyesinden aylık alan her emeklinin 19 YTL civarında bir aylık kaybı olacağına dikkat çekti.

2006 TARİHE GEÇECEK

Kazım Ergün, "Kısacası 2006 yılı uzun yıllardan beri emeklinin ilk kez enflasyona yenik düştüğü yıl olarak tarihe geçecektir" dedi. Ergün, hükümetten işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin yaşadığı bu adaletsiz durumu düzeltmek için ve hiç olmazsa açlık sınırının altında kalan emekli aylıklarını açlık sınırına çekmek için çaba göstermesini istedi. Ergün, şunları kaydetti:

"Çünkü biz emekliler artık açlık sınırında bile aylık almaya razıyız. İşçi emeklileri, dul ve yetimlerimizin yüzde 83'ü açlık sınırının altında aylık almaktadır. Bu da toplam 4 milyon 416 bin emeklimizin 3 milyon 665 bininin açlık sınırının altında aylık aldığı anlamına gelmektedir. Emeklilerimiz bu mağduriyeti, bu sefalet görüntüsünü hak etmemektedirler."

Ergün'ün verdiği bilgiye göre, SSK'da 476.86 YTL düzeyinde taban aylık alan bir emeklinin yüzde 8.01 olarak açıklanan 10 aylık enflasyondan kaynaklanan kaybı 9.15 YTL düzeyinde bulunuyor. Bağ-Kur'da 349.05 YTL'lik taban aylık seviyesinden aylık alan esnaf emeklisinin kaybı 6.70 YTL, 231.36 YTL aylık alan tarım kesiminden emekli olan bir Bağ-Kur'lunun kaybı ise 4.44 YTL olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber