Yeni mezunlar prim borcu olsa da sağlıktan yararlanır

Genel sağlık sigortası prim muafiyeti, liseden yeni mezunlara 120 gün süreyle tanınıyordu. Ancak düzenlemeyle bu muafiyet, yerini artık lise ve üniversiteden mezun olan bütün gençlere tanınan iki yıllık bir muafiyete bıraktı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Mart 2016 23:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni mezunlar prim borcu olsa da sağlıktan yararlanır

10 Şubat 2016 tarihinde yapılan değişiklikle lise ve üniversiteden mezun olan gençlere iki yıl boyunca genel sağlık sigortası prim muafiyeti getirilmişti. Muafiyet getirildikten sonra mezun olan ve olacak gençler için sorun yok. Bu durumdaki kişiler için muafiyet otomatik olarak sağlanacak. Muafiyetin yürürlük tarihinden önce mezun olmuş kişiler için nasıl uygulama yapılacağı ise SGK'nın geçtiğimiz haftalarda yayımladığı genel yazıyla netleştirildi.

HERKES GSS KAPSAMINDA

1 Ocak 2012 tarihinde genel sağlık sigortası uygulanmaya başlayınca Türkiye'de yaşayan herkes genel sağlık sigortalısı oldu. Genel sağlık sigortasına ödenecek primlerin belirlenmesi için de gelir testi yaptırması gerekliliği ortaya çıktı. Bu zorunluluk ne yazık ki yeterince anlatılamadığı ve gelir testi yaptırması gerekenler kişiler de gelir testi yaptırmadığı için ortaya gelir testi mağdurları çıktı. Gelir testi yaptırmadığı için sağlık hizmeti alamayanlar bir de prim borcuyla karşı karşıya kaldılar. Bu mağdurların önemli bir bölümü de gençler oldu. Bu nedenle pek çok genç iş aramaya gelir testi borcuyla birlikte başladı. Değişiklik öncesinde liseden veya üniversiteden mezun olan gençler mezuniyet sonrası anne veya babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam etmesi mümkün değildi. Yaş sınırı geçilmiş ve eğitime devam etme koşulu da ortadan kalkmış olduğu için yeni mezun gencin gelir testine girmesi gerekiyordu. Bir tek liseden yeni mezun olmuş gençlerimize üniversiteye yerleşip yerleşemedikleri belli olana kadar 120 günlük muafiyet tanınmıştı. Geçen ay yapılan değişiklikle lise veya üniversite mezunu gence iki yıl genel sağlık sigortası prim muafiyeti getirildi.

ARTIK SADECE LİSE DEĞİL

Bu kapsamda liseden mezun olan genç 20 yaşını, üniversiteden mezun olan genç 25 yaşını geçmediği müddetçe iki yıllık muafiyetten yararlanabiliyor. Yani yalnızca liseden yeni mezunlara tanınan 120 günlük muafiyet yerini lise ve üniversiteden mezun olan bütün gençlere tanınan iki yıllık bir muafiyete bıraktı.

Borçlar henüz silinmedi

DEĞİŞİKLİK sonrası prim borcu bulunsa bile sağlık hizmetlerinden yararlanması sağlandı. Ancak bu kişilerin prim borçları silinmedi. Dolayısıyla muafiyet bittiği tarihten itibaren bu kişiler sağlık hizmeti alamayacaklar. Diğer yandan borçlara gecikme zammı ve faiz işlemesi de söz konusu olabilir.

Peki eski mezunlar ne yapacak?

LİSEDEN 13 Haziran 2014'te mezun olmuş bir gence ise muafiyet 14 Haziran 2016'ya kadar tanınacak. Gencin kendisi adına borç olsa bile bu tarihe kadar sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün olacak. Dolayısıyla değişikliğin yürürlüğe girmesinden önce mezun olanlar açısından da önemli bir kolaylık sağlandı.

Yaş şartına dikkat

MUAFİYETİN uygulandığı süre içerisinde gencin 20 veya 25 yaşını geçmesi söz konusu olursa muafiyet iki yıl olarak değil, yaş sınırı geçilinceye kadar uygulanacak. Örneğin 1 Temmuz 2014 tarihinde üniversiteden mezun olan ancak 17 Nisan 2016 tarihinde 25 yaşını dolduracak üniversite mezunu gence 16 Nisan 2016 tarihine kadar muafiyet tanımlanacak. 25 yaşını geçmiş genç iki yıllık muafiyetten tam anlamıyla yararlanamayacak.

Okan Güray Bülbül Diğer Yazıları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber