MEB'den Modüler Program Uygulamaları Hakkında Açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzasıyla yeni bir genelge yayımladı. Genelgede modüler egitim-ögretim programlarının uygulamasıyla ilgili olarak Bakanlığa intikal eden ve tereddüte düşüldügü bildirilen konularda açıklamalar yapılmıştır. Genelgenin açıklamalar bölümünde 2 Ekim tarihinde yayımladığımız dosyaya ilişkin olarak bazı açıklamalar getirilmiştir. Detaylar için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Kasım 2006 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIGI
Erkek Teknik Ögretim Genel Müdürlügü

Sayı : B.08.0.ETÖ.0.l0.02.03.00/521-9741 10/11/2006
Konu : Modüler Program Uygulamaları Hakkında Açıklamalar

GENELGE
2006/90
lgi: a) Millî Egitim Bakanlıgı Orta Ögretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeligi,
b) Millî Egitim Bakanlıgına Baglı Okul ve Kurumların Yönetici ve Ögretmenlerinin Norm Kadrolarına liskin Yönetmelik,
c) Mesleki ve Teknik Egitim Yönetmeligi.

Mesleki ve teknik orta ögretim kurumlarında 2006-2007 Ögretim Yılından itibaren kademeli olarak uygulamaya konulan modüler egitim-ögretim programlarının uygulamasıyla ilgili olarak Bakanlıgımıza intikal eden ve tereddüte düsüldügü bildirilen konularda asagıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmustur.

1- MEGEP kapsamındaki pilot kurumlarda 2005-2006 Ögretim Yılında uygulamaya konulan çerçeve ögretim programlarındaki bazı alanlar ve altındaki dallarda Talim ve Terbiye Kurulunun 02/06/2006 tarihli ve 269 sayılı kararıyla uygulamaya konulan yeni çerçeve ögretim programlarıyla degisiklikler yapılmıstır. Bu degisiklikler;
a) Otomotiv Teknolojisi ve Araç Bakım Alanları ?Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı? altında birlestirilmistir. Dal düzenlemeleri de buna göre yapılmıstır.
b) Konaklama Hizmetleri ve Seyahat Acenteciligi alanları ?Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı? olarak birlestirilmistir.
c) Elektrik Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan ?Bilgisayar Teknik Servis Dalı? Bilisim Teknolojileri Alanı altına alınmıstır.
d) 2005-2006 Ögretim Yılında pilot okul/kurumlarda Elektrik Elektronik Teknolojisi alanı 10'uncu sınıfında okuyup 11'inci sınıfa geçen ögrencilerden 2006-2007 Ögretim Yılında Bilgisayar Teknik Servis Dalını seçmek isteyenler, velisinin muvafakatiyle Bilisim Teknolojileri Alanı altında yer alan Bilgisayar Teknik Servis Dalını seçebileceklerdir. Ancak bu ögrenciler, alan degisikliginden kaynaklanan fark modülleri ilgi (a) Yönetmeligin 37'nci maddesine göre yogunlastırılmıs programlarla telafi etmek zorundadırlar.

2- 2004-2005 Ögretim Yılında pilot okul/kurumlarda uygulamaya konulan çerçeve ögretim programlarında yer alan ortak alan derslerinden bazılarının okutulacagı sınıflar yeni çerçeve ögretim programlarında degistirilmis olup program degisikliginden kaynaklanan eksik modüller telafi edilecektir. Telafi egitimi, okulun sartlarına göre ya ders saatleri dısında uygulanacak yetistirme programlarıyla veya zümre ögretmenleri kurulunun alacagı karar dogrultusunda dal dersleri içinde eksik olan modüller seçilerek uygulanacaktır.

Telafi edilen dersin yıl sonu notu, ilgili sınıf ders notlarıyla birlikte degerlendirilerek yıl sonu basarı ortalamaları yeniden belirlenecektir.

3- Bazı alanların haftalık ders çizelgesinin ortak dersleri içinde yer alan Yabancı Dil dersi ile ortak alan dersleri arasındaki Yabancı Dil dersi içerikleri, İlgi (a) Yönetmeligin 27'nci maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendine göre zümre ögretmenleri tarafından birbirini tamamlayacak sekilde planlanacak, ancak dönem notları ayrı ayrı verilecektir. Dal dersleri arasında yer alan İkinci Yabancı Dil ve Mesleki Yabancı Dil derslerinin içerikleri programda belirtildigi sekilde uygulanacaktır.

4- MEGEP pilot okul/kurumlarında 10'uncu sınıfı tekrar edecek ögrenciler, yeni haftalık ders çizelgesine göre 9'uncu sınıfa yeni konulan derslerden sorumlu tutulmayacaklardır.

Aynı sekilde, 3 yıllık sistemde ögrenim görüp sınıf tekrar etmesi gereken ve 07/09/2006 tarihli ve 2006/76 sayılı Genelge hükümlerine göre 4 yıllık sisteme intibak yaptıran ögrenciler ile ortak 9'uncu sınıfı genel lisede okuyup meslek lisesi programlarına geçis yapan ögrenciler, 9'uncu sınıfta okumadıkları derslerden sorumlu tutulmayacaklardır. Ancak alt sınıfta sorumlu dersi bulunanların sorumlulukları devam edecek ve haklarında bu derslerle sınırlı olmak üzere ilgi (a) Yönetmeligin Geçici 3'üncü maddesine göre islem yapılacaktır.

5- Çerçeve ögretim programlarında alan/dal dersleri içinde yer alan Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Geometri, Analitik Geometri, Yabancı Dil, İkinci Yabancı Dil, Psikoloji ve benzeri dersler kültür dersi, bunların dısındaki alan/dal dersleri ise uygulamalı ders olarak degerlendirilecektir. Buna göre, ilgi (b) Yönetmeligin 15'inci maddesine göre, daha önce 9'uncu sınıflarda okutulan uygulamalı dersler için öngörülen ögrenci grup sayısı, 10'uncu sınıf uygulamalı dersleri için uygulanacaktır.

6- Seçmeli dersler, 2006-2007 Ögretim Yılından itibaren uygulamaya konulan çerçeve ögretim programlarındaki seçmeli dersler içinde yer alan dersler ve alan/dalları ile ilgili olup olmadıgına bakılmaksızın diger alan/dal dersleri arasından seçilebilecektir. Kademeli olarak uygulamadan kaldırılan dersler dikkate alınmayacaktır.

7- Mesleki ve teknik orta ögretim kurumlarına ögrenci yönlendirme ve alanlara yöneltmede önemli etkisi olan Tanıtım ve Yönlendirme Dersinin öncelikle meslek dersleri ögretmenlerince okutulması, dersin islenmesinde diger alan ögretmenleri ve sektör temsilcileri davet edilerek veya sektör ziyaretleri ile gezi, gözlem ve inceleme etkinlikleri yapılarak mesleklerin tanıtılması saglanacaktır. Meslek Danısma Merkezi bulunan yerlesim birimlerinde, bu merkezlerden de yararlanılacaktır.

8- Yeni açılan meslek alanlarında görevlendirilmek üzere alan sefligini yürütecek bölüm sefligi, yeni açılacak dallar için dal sefligini yürütecek atölye sefligi unvanları yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, ilgi (b) yönetmelik esaslarına göre mevcut kadrolar ile devam edecektir.

9- Alan ortak dersleri içinde yer alan derslerin ders saatleri degistirilemeyecek, ancak 11'inci ve 12'nci sınıfların dal dersleri içinde yer alan derslerin saatleri, modül sayısı ve süresine göre zümre ögretmenleri kurulunca belirlenebilecektir.
11 inci ve 12 nci sınıflarda dallara göre derslerin altındaki modüller; bir dersin altında en az 2 modül olmak kaydıyla okulun sartları, çevre ihtiyaçları, meslegin yeterlikleri, dersinve modüllerin süresi dikkate alınarak zümre ögretmenleri kurulunca yeniden belirlenebilecektir.

Dal dersleri içindeki modüllerde teknolojik gelismeler ve bölgesel egitim ihtiyaçları dogrultusunda zümre ögretmenleri tarafından hazırlanan degisiklik önerileri ile yeni olusturulan modül içerikleri ilgili Genel Müdürlüklere bildirilecek ve Bakanlıkça uygun bulunan degisiklikler uygulanmak üzere ilgili valilige gönderilecektir.
Bir derse ait modül/modüllerden bazıları, gerekçelendirmek kaydıyla bir baska dersin altında kullanılabilecektir. Ancak dersin altındaki tüm modüller baska bir dersin altına alınamayacaktır.

10- Modül asagıdaki ögeleri içeren bir ögrenme birimidir:
Ögrenme süresi toplam 40 saattir. Kazandırılacak yeterlige baglı olarak her modülün süresi 40/8, 40/16, 40/24, 40/32 ve 40/40 olabilir.
40/32 ile ilgili örnek açıklama:
? 40 saat faaliyetlerin tümü için gerekli olan toplam ögrenme süresidir.
? 32 saat ögretmen rehberliginde ve gözetiminde degerlendirilen süredir.
? 8 saatlik aradaki fark ise ögrencinin kendi kendine farklı ögrenme ortamlarında,
arastırma, ödev, gözlem veya inceleme yapmak amacıyla kullanacagı ögrenme süresidir.
? Modüllerde önerilen bu süreler, ögrenme faaliyetindeki teorik ve uygulamalı egitim sürecini kapsar.
Bir modülün süresi, programda ve modülde belirtildigi sekilde uygulanır. Gerektiginde modülün süresi, gerekçesi açıkça belirtilmek ve modülde amaçlanan yeterlik kazandırılmak kosuluyla, programda yapılan açıklamalar dogrultusunda okulun ögretmen, ögrenci, donanım ile fiziki kosullarına göre ve ders saatini etkilemeyecek sekilde 40 saatten fazla 8 saatten az olmamak üzere zümre ögretmenler kurulunca planlanıp ve uygulanabilecektir.

11- Modül yazımında görevlendirilen ögretmenler onay ekinde belirtilen tarihlerde görevli sayılacaktır. Okul müdürlüklerince, internet ortamında yayımlanan görevlendirme onayı indirilerek ögretmenlere teblig edilecek ve modül yazımında gerekli destek saglanacaktır.

12- Derslerin ölçme degerlendirmesi, ilgi (a) Yönetmelik hükümlerine göre, dersin haftalık süresi esas alınarak bir dönem süresince yazılı, sözlü ve uygulamalı sınavlarla yapılacaktır. Ögretmenlerin her bir modül ile kazanılan yeterlikleri ölçmek amacıyla yaptıkları degerlendirme sonuçları da ögrencilerin dönem basarısına yansıtılacaktır.

13- Alan/dal dersleri blokunda yer alan dersler, dersin altındaki modüllerin kapsamına ve içerigine göre farklı alan ögretmenleri tarafından da okutulabilecektir.

14- Haftalık ders çizelgesinde belirtilen yıldızlı (*) dersler, ilgi (a) Yönetmeligin 33 üncü maddesine göre basarılması zorunlu derslerdir.

15- Zümre toplantılarında dal dersleri ve bunların modülleri belirlenirken sektör temsilcileriyle isbirligi yapılacaktır.

16- 12'nci sınıf ögrencilerinin isletmelerde beceri egitimine gönderilmesi esastır. Gerektiginde sektörün ve programın özelligine göre bazı alanlarda, modüllerdeki yeterlikleri kazandıracak kosulları tasıyan isletmelere ilgili mevzuat dogrultusunda beceri egitimi için 11'inci sınıfta da ögrenci gönderilebilecektir.

Sektörün özelligi, çalısma ve kapasite durumu ile kurum ve iklim kosulları da dikkate alınarak yılın belli zamanlarında faal olan meslek alan/dallarında isletmelerde beceri egitimi 10'uncu ve 11'inci sınıflarda ders kesiminden itibaren yogunlastırılmıs olarak uygulanabilecektir. Söz konusu egitimin planlanması için il çalısma takviminde düzenleme yapılacaktır.

Ayrıca ilgi (c) Yönetmeligin 189 ve 190 ıncı maddelerine göre, ihtiyaç duyulan alanlarda yogunlastırılmıs egitim de uygulanabilecektir.

17- Çok programlı liselerin ortak 9'uncu sınıflarında, imam hatip programı hariç 35 saatlik meslek lisesi 9'uncu sınıf haftalık ders çizelgesi uygulanacaktır.

18- İçerikleri Ortaögretim Genel Müdürlügünce hazırlanan genel kültür dersleri ögretim programlarında yapılan degisiklikler ve güncellemelerin, okul müdürlüklerince takip edilerek zamanında uygulamaya konulması saglanacaktır.

19- Mesleki ve teknik ortaögretim kurumlarına ait Çerçeve Ögretim Programlarına, Haftalık Ders Çizelgelerine, Program Analizlerine, Modüllere, duyurulara, onaylara ve ilgili dokümanlara; http://megep.meb.gov.tr ve ilgili ögretim dairelerinin web sayfalarından ulasılabilmektedir.

Proje kapsamında Bakanlıgımız ve sosyal ortakların katılımı ile hazırlanan 42 alana ait 10'uncu sınıf modülleri, uygulamanın ilk yılı olması ve modüllerin ilk defa yaygın olarak egitim ögretimde kullanılacak olması nedeniyle internet ortamında yayımlanmıstır. Basım, yayım ve dagıtım hakkı Millî Egitim Bakanlıgına ait olan bu modüllerin okul müdürlüklerince, internetten indirilmesi, ögrenci sayısı ve modülü okutacak ögretmen sayısıkadar çogaltılarak dagıtılması gerekmektedir. Çogaltma islemi, okul-aile birligi, çevre mkanları, sponsorluk hizmetleri ve benzeri imkanlardan yararlanılarak gerçeklestirilecektir.

Bilgilerinizi ve geregini rica ederim.

Doç. Dr. Hüseyin Çelik
Milli Eğitim Bakanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber