Fen Liselerine Öğretmen Ataması Merkezi Sistemle Yapılacak

Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik ile 7.9.2003 tarihinde seçim usul ve esaları yeniden belirlenen fen liselerine öğretmen seçim işlemleri bir kez daha değiştirilmiş ve bu okullara öğretmen seçimi merkezileştirilmiştir. Buna göre Fen liselerine öğretmen seçimi MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.

Haber Giriş : 31 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

31.3.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı Fen Liseleri Yönetmeliğinin 17'inci maddesini değiştiren hüküm şu şekildedir:
" MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 7/9/2003 tarihli ve 25222 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelikle değişik 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 17 ? Okullarda görevlendirilecek öğretmenler, yazılı sınav ve mülâkat sonucuna göre seçilir. Öğretmen seçimi ile ilgili duyuru Bakanlıkça yapılır.

Başvurular, branşlara göre düzenlenerek onaylı listelerle birlikte ilgili valilikçe Bakanlığa gönderilir ve ilgili birimde bir daire başkanının başkanlığında oluşturulacak komisyon tarafından incelendikten sonra yazılı sınavı gerçekleştirecek olan Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne gönderilir.

Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, yazılı sınav sorularını hazırlar ve yazılı sınavların gerçekleştirilmesiyle ilgili tüm iş ve işlemleri yapar. Yazılı sınav sonuçlarını ilgili birime ve adaylara bildirir.

Yazılı sınavda 60 ve daha yukarı puan alanlar başarılı sayılır.

Mülâkatta okulun bağlı bulunduğu birim amirinin başkanlığında bir komisyon kurulur. Komisyon, mülâkattan önce puanlama ile ilgili esasları belirler. Mülâkat için yazılı sınavda başarılı olanlardan en yüksek puandan başlayarak kontenjanın iki katı kadar aday çağrılır.

Mülâkatta 60 ve daha yukarı puan alanlar başarılı sayılır.

Başvuruda bulunanların başarı durumları, yazılı sınav ve mülâkatta aldıkları puanlara göre değerlendirilir. Başarı sıralaması, yazılı sınavda alınan puanın % 60'ı ile mülâkatta alınan puanın % 40'ı esas alınarak belirlenir. Bu sıralamaya göre 100 tam puan üzerinden 60 ve daha yukarı puan alanlar başarılı sayılır. Yarım puanlar tama yükseltilir. Puan eşitliği durumunda atamalarda bu maddenin (b) bendinde belirtilen öncelik sırası göz önünde bulundurulur. Başarılı olanların listesi Bakanlıkta uygun görülen yerde ilân edilir ve adaylara duyurulur.

Başarılı olanlar, ihtiyaçlar dikkate alınmak üzere puanı en yüksek olandan başlanılarak atamaya yetkili birime bildirilir. Atamalar puan sıralamasına göre yapılır. Sınav sonuçları iki yıl için geçerlidir.

Öğretmen seçimiyle ilgili olarak
a) Başvurularda;
1) Alanında en az lisans düzeyinde öğrenim görmüş,
2) Alanında en az 5 yıl öğretmenlik yapmış,
3) Öğretmenlikteki sicil notu ortalaması en az 80
olmak şartları aranır.

b) Puanların eşitliği durumundaki atamalarda;
1) Alanında lisansüstü düzeyde öğrenim görmüş olanlara,
2) Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavında en az C düzeyinde başarılı olanlara,
3) Alanlarında eser vermiş olanlar ile bilimsel yayın organlarında makaleleri yayımlanmış bulunanlara,
4) Aylıkla ya da takdir veya teşekkür belgesi ile ödüllendirilmiş olanlara,
5) Alanında en az iki haftalık hizmet içi eğitim kursuna katılmış olanlara
yukarıdaki sıralamaya göre öncelik tanınır.

Hizmet içi eğitim etkinlikleri, okulun bağlı bulunduğu birim ile Bilim Danışma Grubu ve Üniversiteler arasındaki iş birliği sonucunda hizmet içi eğitimden sorumlu birimce gerçekleştirilir.

Hizmet içi eğitim etkinlikleri sonucundaki başarıları ve sicil notlarına göre öğretmenlerin durumları, okul yönetimince her iki yılda bir değerlendirilir. Bu değerlendirme sonuçlarına göre başarısızlığı görülen öğretmenler tekrar hizmet içi eğitimine alınır ve okul yönetimince rehberlik yapılarak yetiştirilmeleri sağlanır.

Bu çalışmalar sonucunda da hem hizmet içi eğitiminde başarısızlığı görülen hem de sicil notu 80'in altında olan öğretmenlerin ders teftişlerinin yapılması sağlanır. Teftiş sonucunda bu okullarda çalışmaları uygun görülmeyenlerin başka okul ve kurumlara ataması yapılır.

Bu okullara atanmış olan öğretmenlerin yer değiştirmek üzere atanma istekleri, 11/6/2000 tarihli ve 24076 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre değerlendirilir."

Bu değişiliğe göre;

1- Fen liselerine öğretmen seçimi ile ilgili duyuru Bakanlık tarafından yapılacaktır.

2- Başvurular valiliklere yapılacak olup, valilikler kendilerine intikal eden başvuruları Bakanlığa göndereceklerdir.

3- Sınavı Eğitim Tekonlojileri Genel Müdürlüğü merkezi bir sistemle yapacaktır. Sınav sonuçları iki yıl boyunca geçerlidir.

4- Yazılı sınavdan 60 ve daha yukarı puan alanlar, en yüksek puandan başlamak ve iki katını aşmamak üzere mülakata tabi tutulacaktır.

5- Yazılı sınav notunun %60'ı, sözlü sınav notunun ise %40'ı üzerinden değerlendirme yapılacaktır.

6- Fen liselerine sadece;
i 1) Alanında en az lisans düzeyinde öğrenim görmüş,
ii) Alanında en az 5 yıl öğretmenlik yapmış,
iii) Öğretmenlikteki sicil notu ortalaması en az 80
şartlarına haiz öğretmenler başvurabilecektir.

7- Yazılı ve sözlü sınav puanlarının eşitliği durumunda;
1) Alanında lisansüstü düzeyde öğrenim görmüş olanlara,
2) Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavında en az C düzeyinde başarılı olanlara,
3) Alanlarında eser vermiş olanlar ile bilimsel yayın organlarında makaleleri yayımlanmış bulunanlara,
4) Aylıkla ya da takdir veya teşekkür belgesi ile ödüllendirilmiş olanlara,
5) Alanında en az iki haftalık hizmet içi eğitim kursuna katılmış olanlara

sıralaması esas alınacaktır.


YÖNETMELİK MADDESİNİN ESKİ HALİ

Öğretmen Seçimi
(Değişik: 7.9.2003-25222 sayılı R.G.) Madde 17- Okullarda görevlendirilecek öğretmenler, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı sınavla seçilir. Öğretmen seçimi ile ilgili duyuru, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce yapılır.

Okulda, eğitim-öğretimin geliştirilmesi amacıyla Bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde ihtiyaç duyulan branşlarda eğitim-öğretim desteği sağlanması için gerekli tedbirler alınır.

Öğretmen seçimiyle ilgili olarak;

a) Başvurularda;
1) Alanında en az lisans düzeyinde öğrenim görmüş olmak,
2) Alanında en az beş yıl öğretmenlik yapmış olmak,
3) Son üç yıllık sicil notu ortalaması en az 80 olmak,
4) Aylıktan kesme ya da daha ağır bir ceza almamış olmak,
koşulları aranır.

b) Atamalarda;
l) Alanında lisans üstü düzeyde öğrenim görmüş olanlara,
2) Alanlarında eser vermiş olanlar ile bilimsel yayın organlarında makaleleri yayımlanmış bulunanlara,
3) Kamu personeli yabancı dil bilgisi seviye belirleme sınavında en az 'C' düzeyinde başarılı olanlara,
4) Aylıkla ya da takdir veya teşekkür belgesi ile ödüllendirilmiş olanlara,
yukarıdaki sıralama dikkate alınarak öncelik tanınır.

Bu okullarda görev yapan öğretmenlerin her yıl bir hizmet içi eğitime katılmalarının sağlanması esastır. Çeşitli nedenlerle herhangi bir yılda hizmet içi eğitime alınamayanların ikinci yılda bu eğitime alınmaları sağlanır.

Öğretmen lerin yazılı ve sözlü sınavlarla seçimleri, yurt içi ve yurt dışında hizmet içi eğitimle yetiştirilmeleri ile ilgili esaslar 7 nci madde doğrultusunda yönerge ile belirlenir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber