Erdoğan Köşk'e çıkarsa 7 yıl, çıkmazsa 9 yıl daha görevde kalacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Kasım 2006 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köşk'e çıkması halinde Cumhurbaşkanı olarak 7 yıl süreyle görev yapacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aday olmaması durumundaysa, parti tüzüğüne göre AKP'nin başında 9 yıl daha görev yapabilecek.

Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı, bundan sonraki siyasi yaşamı ve tercih edeceği görevlerdeki süreler açısından da tartışılıyor. 5 yıldır parti genel başkanı 4 yıldır da Başbakan olan Erdoğan, Mayıs ayında aday olup Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde 7 yıl süreyle bu görevi sürdürecek.

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığını tercih etmemesi durumundaysa, genel başkanlık görev süresini AKP tüzüğü belirleyecek. AKP tüzüğüne göre Erdoğan'ın partinin başında kalabileceği süre sınırı, Cumhurbaşkanı olarak kalacağı süreden fazla. Tüzüğe göre Erdoğan, AKP'nin başında 9 yıl daha kalabilecek.

AKP tüzüğünün 75'inci maddesi Erdoğan'ın genel başkanlık için görev süresini tanımlıyor. Tüzüğe göre bir kişi kurucu genel başkanlık dönemi hariç, en fazla 4 kongre dönemi için genel başkan seçilebiliyor. Bu da kurucu dönem hariç her bir kongre dönemi 3 yıl olmak üzere bir kişinin AKP'nin başında en fazla 12 yıl kalabilmesine olanak sağlıyor. Buna göre Erdoğan, kurucu dönemin ardından dünkü ikinci büyük kongreyle ilk 3 yıllık dönemini tamamlayarak, ikinci döneme girdi. Erdoğan'ın, Köşk'e çıkmaması halinde 3 döneme denk gelen 9 yıl daha genel başkan olarak kalma hakkını elinde bulunduruyor. Buna göre çok güçlü konumdaki Erdoğan bu 9 yılda parti içinde ortaya çok güçlü bir muhalefet ve lider adayının çıkmaması halinde genel başkanlığını sürdürecek. Ancak sık sık yapıldığı gibi tüzükte bir değişikliğe gidilmedikçe 9 yılın sonunda tüzük gereği genel başkanlıktan ayrılmak zorunda kalacak.

Erdoğan, Mayıs ayında tüzükteki ikinci 3 yıllık dönemi doldurmadan Köşk'e çıkması durumundaysa, görev süresi olan 7 yılı tamamlamasının ardından, dönüp tekrar AKP'nin başına geçme ve kalan 3 dönemde daha genel başkanlık yapma hakkını elinde bulunduracak.

Erdoğan'ın bu sürede Başbakan olarak kalması ise tüzüğün belirlediği görev süresinin yanı sıra partisinin seçimlerde alacağı sonuçlara bağlı olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber