İmam-hatiplerin 'katsayı sorunu' gündemde

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 14 Kasım 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 17'nci Eğitim şûrası'nı ana teması 'sınav sistemi.' Böylece şûra'ya meslek liseleriyle birlikte imam-hatip liselerinin üniversiteye girişlerinin kolaylaştırılması da tartışma konusu olacak. Ayrıca kesintisiz eğitimin 5+3 formülüyle uygulanması da önerilen tartışma başlıkları arasında. 1996 yılında Bakan Turan Tayan başkanlığındaki 15'inci şûradaysa sekiz yılık kesintisiz eğitime geçilmesi kararı alınmış ve böylece imam-hatiplerin orta kısımlarının kapatılmasını yolu açılmıştı. Yedi yıl önce yapılan 16'ıncı şûrada ise mesleki eğitimin yeniden yapılandırılması görüşülmüştü. İlk eğitim şurasıysa 1939'da toplanmıştı.

Ana teması 'Sınav Sistemi, Yönlendirme ve Kademelerarası Geçiş' ile 'AB'ye Giriş Sürecinde Eğitim Sistemi' konuları olan 17'inci şurada, Milli Eğitim Bakanlığı'nca illerden gelen öneriler kitap halinde basıldı. Önerilere göre şûranın bazı konu başlıkları şunlar:

'Türk Dili'nin AB ülkelerinde seçmeli ders olarak okutulması sağlanmalı.

Din eğitimi; genel eğitim kurumlarında kapsamı, niteliği ve ders saat sayısı artırılarak, zorunlu ihtiyaca cevap verecek şekilde teori ve uygulama bütünlüğü sağlanarak verilmeli.

Ortaöğretime seçmeli 'Kur'an Meali' dersi konulmalı.

Meslek liselerinin önündeki katsayı engeli kaldırılmalı. Katsayı eşitsizliğini önlemek için meslek lisesi mezunları fark derslerini vererek genel lise diploması alabilmeli.

İHL'ler meslek lisesi kapsamından çıkarılıp özel statüde değerlendirilsin. Şûra sonucunda çıkan raporlar TTK Başkanlığı'nca sınıflandırılacak. 'Çözüm önerileri' içeren bu raporlar genel müdürlüklere gönderilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber