76 farklı lise, genel akademik ve mesleki olarak ikiye iniyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 14 Kasım 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de mesleki eğitimin iyileştirilmesi için ortaöğretimde 76 adet olan lise türünün yerini 2 çeşite bırakması önerildi. Buna göre öğrenciler 8. sınıfı bitirdiklerinde bir sınava tabi tutularak, "genel akademik liseler" veya "mesleki ve teknik liseler"e gidebilecek. 9. sınıfı ortak okuyacak öğrenciler, bu sınıfın sonunda kendi lisesi içindeki alt birimlere ayrılacak. Genel akademik liselerde; fen bilimleri, sosyal bilimler ve yabancı dil programları 12. sınıfa kadar okunduktan sonra öğrenciler, bu alanlara göre üniversitelere kabul edilecekler. Mesleki liselerde ise 9. sınıfın ardından mesleki ve teknik bölümlerine ayrılma işlemi yapılacak. Üniversitelere de bu bölümlere göre giriş olacak. Ancak öğrenciler genel akademik liseler ile mesleki ve teknik liseler arasında, belli kriterleri karşılamaları şartıyla yatay geçiş yapabilecek.

Dün başlayan 17'inci Milli Eğitim Şurası öncesinde hazırlanan "Şura Ön Komisyon Hazırlık Dökümanı"nda, bu yapılanmanın yüksek öğretime geçişi daha sağlıklı bir yapıya kavuşturabileceği ifade edildi. Dökümanda ortaöğretimin çok parçalı yapısının, bu 2 tür lisede program çeşitliliğine dayalı bir yapılanma ile "birlik içinde çeşitliliği" yansıtabileceği belirtildi. Dökümanda Türkiye'de ortaöğretimde kademeler arası geçişlerdeki yönlendirmenin sağlıklı olması amacıyla bir başka öneride de bulunuldu. Genel akademik liselerle, mesleki ve teknik eğitim liseleri kapsamında; özellik arz eden ve sınavla öğrenci alan kurumların mevcudiyetini koruyacağının ve bunların sistemde bağımsız programlar olarak yer alacağının belirtildiği ilk öneride, genel akademik liselere öğrenci alımında ise seçici ölçütler kullanılacağı ve ölçütlere uymayan öğrencilerin de çıraklık veya yaygın eğitime yönlendirileceği ifade edildi.

Mesleki eğitim konusunun dün başlayan Şura'da "Türk Milli Eğitim Sisteminde Kademeler Arası Geçişler, Yönlendirme ve Sınav Sistemi" Komisyonu tarafından yönlendirme başlığı; "Küreselleşme ve AB Sürecinde Türk Eğitim Sistemi Komisyonu"nda ise yaşam boyu öğrenme başlığı altında görüşüleceği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber