Dikili'ye 2 bin mülteci

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında mülteci krizine dair imzalanan 'göç' anlaşması 4 Nisan'da yürürlüğe girecek. İlk göçmen kafilesinde 2 bin sığınmacının yer alması öngörülürken, bu sayının 10 gün içinde 25 bine ulaşması bekleniyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Mart 2016 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dikili'ye 2 bin mülteci

Mahmut GÜRER / ANKARA

Türkiye ile AB arasında imzalanan 'göç' anlaşması 4 Nisan tarihinden itibaren uygulamaya girecek ve hem Türkiye, hem de AB, anlaşmada yer alan yükümlülükleri karşılıklı olarak yerine getirecekler.

İade feribotla yapılacak

Anlaşmaya göre Türkiye, 20 Mart'tan sonra Türkiye üzerinden yasadışı yollarla Avrupa'ya geçen göçmenleri kabul edecek. İade, 5 Yunan adası üzerinden, feribotlarla yapılacak. Bunun karşılığında AB, iade ettiği sayıda sığınmacıyı yasal yollarla Türkiye'den kabul edecek.

İlk kafile 4 Nisan'da

4 Nisan'da gerçekleşecek ilk kafilede yaklaşık 2 bin sığınmacının Türkiye'ye iade edilmesi planlanıyor. Bu sayının üç gün içinde 7 bine, 10 günlük süreçte ise 25 bine ulaşması bekleniyor. Ankara geçtiğimiz günlerde, AB'ye gönderilecek ilk 25 bin sığınmacının belirlendiğini duyurmuştu. Türkiye'nin geri kabul edeceği göçmenlerin kimliklerinin belirlenmesi çalışması da devam ediyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne bağlı 25 kişilik heyet, 20 Mart tarihinden sonra Yunan adalarına yasadışı yollarla göç ettiği ileri sürülen sığınmacılarla tek tek mülakat yapıyor.

Göçmenlerin ilk durağı Dikili

Feribotlarla nakledilecek olan göçmenlerin Türkiye'ye kabullerinin hangi liman üzerinden yapılacağı henüz netleşmedi. Türkiye'nin kabul edeceği sığınmacıların, ilk etapta İzmir Dikili'deki Geri Kabul Merkezi'nde tutulmaları, daha sonra ise başta Gaziantep ve Kilis olmak üzere çeşitli il ve ilçelerdeki sığınmacı kamplarına nakledilmeleri öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber