İthalatta milyar aşıldı

Rusya krizinin ardından alternatif enerji kaynağı arayışı artarken, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatı da 1 ayda 1 milyar metreküpü geçti.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Mart 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İthalatta milyar aşıldı

Mithat Yurdakul

Türkiye 2016 Ocak ayında geçen senenin aynı ayına göre 396 milyon metreküp daha fazla doğalgaz ithal etti. Bunun 240 milyon metreküpü LNG'den geldi. BOTAŞ, bu dönemde spot piyasalardaki aracılardan LNG aldı. Doğrudan alınan LNG'de Katar ve Cezayir başı çekti. Ocak ayında toplam 1 milyar 160 milyon metreküplük LNG ithalatının, 520 milyon metreküplük kısmı spot piyasa üzerinden yapıldı. Spot LNG'de Belçika, Norveç, İspanya gibi piyasalardan alınıp Türkiye'ye satılan gazın yerine ise ABD'den alınıp Türkiye'ye pazarlanan LNG geçti. İthal edilen LNG'nin 468 milyon metreküpü Cezayir'den, 437 milyon metreküpü Katar'dan, 171 milyon metreküpü Nijerya'dan, 83 milyon metreküpü ABD üzerinden geldi. Bir yıllık dönemde, doğalgazın elektrik santrallerinde kullanım oranı da yüzde 33 arttı.

Sektörden alınan bilgiye göre, spot LNG aracıları ABD ve Avrupa'dan aldıkları LNG'yi sık sık Türkiye'ye satıyor. Spot piyasasında faaliyet gösteren şirketler, Avrupa ya da ABD'den aldıkları yakıtı tankına yükledikten sonra piyasada pazarlıyor. Spot piyasalardan çokça LNG almanın mümkün olduğuna işaret eden yetkililer, depolama ve işleme kapasitesinin önemine dikkati çekti.

Alternatif olabilir

Türkiye'nin günlük doğalgaz ihtiyacı 240 milyon metreküp civarında. Bunun 200 milyonu boru üzerinden sisteme verilebilirken, 40'ı ise LNG gazlaştırma istasyonlarından sisteme ulaştırılabiliyor. Yetkililer, 40 milyonluk bu kapasitesinin iki tesis üzerinden sağlandığına işaret ederek bunun dört ya da beşe çıkarılması halinde LNG'nin önemli bir alternatif olabileceğini vurguluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber