Böbrek naklinde en yaşlı hasta

Ünlü restoranlarda aşçılık yaparak emekli olan 77 yaşındaki İrfan Tatar, Türkiye'nin böbrek nakli yapılan en yaşlı hastası olarak literatüre geçti.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Mart 2016 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Böbrek naklinde en yaşlı hasta

İzmir, İstanbul ve Antalya'daki ünlü restoranlarda aşçı olarak çalışan İrfan Tatar, 20 yıl önce emekli oldu ve memleketi Uşak'a döndü. Burada açtığı küçük bir lokanta, Uşak'ın siyasi ve ünlü ailelerinin uğrak yeri oldu. 4 çocuk babası ve 5 torun sahibi olan İrfan Tatar'ın eşi 3 yıl önce rahim kanserinden hayatını kaybetti. Eşinin ölümünden sonra yalnız yaşayan Tatar, iştahsızlık ve yorgunluk hissetmeye başladı. Kısa sürede 80 kilodan 50 kiloya düştü. Kendisi ve çevresi bunun eşini kaybetmenin üzüntüsünden kaynaklandığını düşünse de durumu her geçen gün kötüleşti ve baston yardımı ile ayakta durabilecek hale geldi. Yapılan tetkiklerde Tatar'ın her iki böbreğinin de çalışmadığı ve hayati risk altında olduğu belirlendi. Kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulan Tatar için tek çare böbrek nakliydi. 3 yıl boyunca haftada 3 kere diyalize giren Tatar'a bir türlü kadavradan uygun bir böbrek bulunamadı. Babasının durumuna daha fazla dayanamayan 47 yaşındaki oğlu Güven Tatar onu kurtarmak için harekete geçti. İstanbul'daki birçok önemli şirkete yemek hizmeti sağlayan firmada aşçı olarak görev yapan Güven Tatar, babası ile ilgilenebilmek için işinden ayrıldı. Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Burak Koçak ve ekibi baba Tatar'a oğlunun böbreğini nakletti. Nakilden bir gün sonra Güven Tatar, 3 gün sonra da babası taburcu edildi. İrfan Tatar, "Oğluma çok teşekkür ederim. Tüm insanları organ bağışı yapmaya davet ediyorum. Çünkü bir gün bir organ hepimize lazım olabilir" dedi. Babasına böbreği ile ikinci hayatı veren Güven Tatar da "Babamın acı çekmemesi için gönüllü olarak böbreğimi verdim. Gerekirse karaciğerimi, dalağımı da veririm. Evlatlık görevimi yaptım" diye konuştu.

ABD'DE 85 YAŞTA NAKİL VAR

Doç. Dr. Burak Koçak, İrfan Tatar'ın Türkiye'nin böbrek nakli olan en yaşlı hastası olduğunu söyleyerek "Geçmişte 65 yaşın üzerindeki hastalara nakil uygun görülmezdi. Son yıllardaki bilgi birikimi, 65 yaş üstü hastaların sağlığının diyaliz nedeniyle daha hızlı bozulduğunu ve nakille normal yaşamlarına geri dönebileceklerini kanıtladı. Böbrek naklinden en fazla yarar gören hasta gruplarından biri, 65 yaş üzeri hastalardır. ABD'de böbrek nakli yapılan en yaşlı hasta 85 yaşında

DİDEM SEYMEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber