CHP'den anlaşmaya 'çocuk işçi' şerhi

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Türkiye ile Bangladeş arasında imzalanan yatırımların karşılıklı teşviki anlaşmasının onaylanmasının uygun bulunduğu tasarıya, "çocuk işçiliği"ni gerekçe göstererek şerh koydu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Nisan 2016 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'den anlaşmaya 'çocuk işçi' şerhi

MERİÇ TAFOLAR

Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilen tasarıya yazılan muhalefet şerhinde ILO hükümleri anımsatılarak, çocuk işçilerin istismara açık durumlarla karşılaşması nedeniyle anlaşmayı desteklemeyeceklerini belirtti. Salıcı, şunları kaydetti:

"Anlaşmanın hükümlerinde; çocuk işçiliğini etkin bir şekilde ortadan kaldırmayı istihdama ve çalışmaya kabulü için asgari yaşın giderek gençlerin fiziksel ve zinihsel yönden tam olarak gelişmelerine olanak tanıyacak bir düzeye yükseltilmesini sağlayan, ulusal bir politika takip etmeyi kabul eden bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durum gözönüne alındığında, günümüzde çocuk işçilerin birçok alanda istismara açık durumlarla karşılaşması, 138 no'lu Asgari Yaş Sözleşmesi'ne aykırı bir durum yaratmaktadır. Anlaşmanın 4. maddesinde Halk Sağlığı ve Çevre Korunması ile 5. maddesinde Genel İstisnalar arasında bu konuyla ilgili bir hüküm yer almamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) arasında imzalanmış olan 138 nolu Asgari Yaş Sözleşmesi'nde yer alan hükümler kapsamında da değerlendirmelerimiz sonucu, söz konusu anlaşmanın tarafımızca desteklenmesi olanaksızdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber