Meslek liseleri imam hatiplere kurban edildi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 17 Kasım 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, imam hatip liselerinin statüsü değişmedikçe katsayı uygulamasının kaldırılmasının meslek lisesi sorununu çözmeyeceğini söyledi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel de mesleki eğitimin geleceğinin imam hatipler sorununa feda edildiğini Söyledi.

Beysel, 17. Milli Eğitim Şûrası alt komisyonunun katsayı uygulamasının kaldırılmasına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı'na tavsiye kararı konusunda dün yaptığı yazılı açıklamada, imam hatip liselerinin statüsü değişmedikçe, katsayıların kaldırılmasının meslek lisesi sorununu çözmeyeceğini, daha da zorlaştıracağını belirtti.

Alt komisyonu kararlarının toplumsal konsensüsü sağlama çabasından yoksun olduğunu belirten Beysel, meslek eğitiminin gereklerinin göz önüne alınmadığını kaydetti.

Alınan tavsiye kararlarının sorunu çözmede yetersiz ve gereksiz tartışmalara neden olacak nitelikte bulunduğunu anlatan Beysel, "Katsayının da dahil olduğu birçok alanda yeniden yapılandırma gerekiyor. Ancak meslek lisesinden üniversiteye geçişte katsayı konusunda gereken yapılandırma imam hatip liselerinin meslek lisesi statüsünden çıkarılmasından, genel lise değil, özel bir statü kazandırılmasından sonra gerçekleştirilmelidir? dedi.

İmam hatip liselerinin uzun yıllardan beri çeşitli taraflarca siyasi istismar konusu yapıldığını belirten Beysel, bunun sonucunda, meslek liseleri için gerçekleştirilmesi gereken reformların da önünün kesildiğini vurguladı.

Katsayıya kilitlenmek yanlış

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de şûranın ?katsayı tartışmasına kilitlenmesinin yanlış ve çok rahatsız edici olduğunu? söyledi. Kudatgobilik dün yaptığı yazılı açıklamada, "Şûranın bilimsellikten tamamen uzaklaşarak 'siyaset-imam-hatip lisesi-katsayı' açmazına girmesi, tarafsızlığını yitirmesi fevkalade yanlıştır" dedi. (AA)

Herkes horul horul uyumadı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milli Eğitim Şûrası'nı kısır siyasi, ideolojik tartışmaların gölgelememesi gerektiğini söyledi. Çelik, "Sanki vahim bir tablo varmış gibi bir çerçeve çizilmesi doğru değildir. Laik eğitimin belini kırmadan söz edenlerden tutun da, 'Laik eğitim örseleniyor' diyenler var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde eğitim laik bir eğitimdir? dedi. Şûrada neredeyse herkesin uyuduğuna dair başlıklar atıldığını hatırlatan Çelik, "İnsanların üçü, beşi yorgun olduğu için uyuklamış olabilir. Ama şûraya gelen tüm insanların horul horul uyuduğu şeklinde bir tanımlama yapmak büyük bir haksızlık" dedi.

Eğitim-Sen ve DİSK şûradan çekildi

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, ?Yurttaşların eğitim hakkını engellemeye yönelik bu şûraya ortak olmamak adına şûradan çekiliyoruz? diyerek salonu terk etti.

Şûraya hükümetin gölgesinin düştüğünü belirten Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Musa Çam da konfederasyon olarak oylamalara katılmaksızın şûradan çekildiklerini açıkladı. YÖK Üyesi Prof. Dr. Türkan Saylan da şûranın ?katsayı konusuna alet edilmemesi gerektiğini? söyledi.

Katsayı farkı kaldırıldı

Şurada en fazla tartışılan, ?üniversiteye girişte katsayı uygulaması? ile ilgili komisyon kararı, Genel Kurul'da değiştirildi. Genel Kurul, ?yükseköğretime girişte öğrencilerin liseden mezun oldukları alanın devamı niteliğindeki alanlara geçişlerinde mevcut katsayı farkının kaldırılması ve ek puan verilmesini? karara bağladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber