Fiş toplama zulüm makinası gibiydi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Kasım 2006 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi idadesi için fiş toplama uygulamasını, 'zulüm makinası'na benzeten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Fiş toplama, vatandaşın fiş alma alışkanlığını geliştirmek için konulmuş bir sistemdir. Bu sistem dünyanın hiçbir yerinde kalmamış. Bir tane ülkede bile yok" dedi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, "evlatlarımıza daha iyi bir Türkiye emanet etmek için herkesin alışverişlerde fiş alması gerekiyor" dedi. Kemal Unakıtan, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından düzenlenen "Atatürk Dönemi Maliye Politikaları" paneline gelişi sırasında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Unakıtan, çalışanlara yönelik vergi iadesi uygulamasının kaldırılıp yerine konacak 'Asgari Geçim İndirimi'nin, "işverenler lehine bir düzenleme olduğu" iddialarıyla ilgili soru üzerine, bu yorumlara katılmadığını ifade etti. Bu düzenlemeyi çalışanlar için yaptıklarını, net ücretle de brüt ücretle de çalışılsa, asgari geçim indiriminden çalışan kesimin faydalanacağını belirten Bakan Unakıtan, şöyle devam etti: "(Efendim böyle yaparsanız olmaz, şöyle yaparsanız olmaz) gibi yorumlara katılmıyorum. Bu yapmış olduğumuz düzenlemeyle, burada ilave parayı alacak olanlar, çalışan kesimdir. İşverenlerle de o şekilde konuşulsun. Herkes kendi hakkını arar bu memlekette..."

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK: Maliye Bakanı, vergi iadesinin kalkmasıyla 'çalışanların fiş fatura almayacağı ve vergi kaybı ortaya çıkacağı' eleştirilerini de şu şekilde yanıtladı: "Fiş toplama, vatandaşın fiş alma alışkanlığını geliştirmek için konulmuş bir sistemdir. Bu sistem dünyanın hiçbir yerinde kalmamış. Bir tane ülkede bile yok. Bütün vatandaşların, çalışan kesimin, adeta bir zülum makinası gibi...(illa şunu alacaksın, fiş topla. Sende fazla fiş var mı? Onu bana ver, öteki fiş var mı?) bir sürü şey oluyor. Yaptığımız incelemelerde de bir sürü sahtekarlıklar ortaya çıkıyor. Başkasının fişini kullanıyorlar, eski fişleri kullanıyorlar. Ondan dolayı da birçok kimsenin başı yanıyor. Artık Türkiye'de her şey gönüllülük esasına göre oluyor. Bu zülmu, artık vatandaşın çekmesini istemiyoruz. Vergi bilinci yoluyla herkes fiş istemeli, Türkiye'nin iyi olmasını istiyorsak; eğer evlatlarımıza iyi bir Türkiye emanet etmek istiyorsak; herkesin fişini alması gerekiyor. Ama sen bunu şurdan toplarsan, biz buna son vereceğiz. Artık bu anlayışı ortadan kaldırıyoruz. Onun karşıtı olan parayı da veriyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber