Belediye başkanına 'yol kesme' cezası

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Kasım 2006 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri'nin Ağırnas ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Osmanboşoğlu'na yol kesip kişileri zarara uğrattığı gerekçesiyle 3 bin 500 YTL para cezası kesildi.

2003 yılında belediye mücavir alanı içerisinde olduğu tespit edilen mera arazisinde izinsiz bir şekilde maden araması yapan Seyit Ağırnaslıgil ve Muharrem Uzun hakkında yasal işlem başlatan ilçe Belediye Başkanı Osmanbaşoğlu, kaçak şekilde maden araması yapan şahısların iş makinelerinin durdurmak, izinsiz çalışmalarını engellemek için yol kapatma girişiminde bulunduğu ve kişileri zarara uğrattığı gerekçesiyle yaklaşık 3 bin 500 YTL para cezasına çaptırıldı.

Mahkemenin verdiği bu karar karşısında şaşırdığını dile getiren Başkan Osmanbaşoğlu, Melikgazi Kaymakamlığı'nın emrini yerine getirerek devletin malını koruduğunu belirtti. Devletin malını koruduğu için kendisinin suçlu ilan edildiğini kaydeden Osmanbaoğlu, bunu kabullenemeyeceğini ifade etti.

2003 yılında Ağırnas Belediyesi sınırları içerisinde yer alan sit alanı içerisinde Seyit Ağırnaslıgil ve Muharrem Uzun ismindeki şahısların izinsiz kazı yaptıklarını tespit ettiklerini belirten Osmanbaşoğlu, şahısların bu yasal olmayan davranışlarını engellemek için ellerinden geleni yaptıkların kaydetti.

Osmanbaşoğlu, "Kişileri çoğu kez izinsiz bir iş yaptıkları konusunda uyardık. Ama uyarılarımızı dikkate almayıp, iş makineleri ile bölgede çalışma yapmaya devam ettiler. Bizde bu yasal olmayan durumu engellemek için sit alanına giden yollara, kamyonlarla kum dökerek kapattık" dedi.

İzinsiz arama yapan şahısların, ellerindeki maden arama ruhsatları ile her yerde rahatça arama yapacaklarını zannettiklerini ifade eden Osmanbaşoğlu, "Biz bu konuda Melikgazi Kaymakamlığı'nı da bilgilendirdik. Kaymakamlıkta arazinin korunması için bizi görevlendirdi. Bizde elimiz kolumuz bağlı oturmadık ve Kaymakamlığın bize vermiş olduğu emir ile izinsiz maden çalışmasını ve topraklardaki işgali yapan şahısları engelledik" dedi.

Maden Kanunu'na göre şahısların bölgede maden araması yapabilmesi için belediyeden izin almalarının gerekli olduğunu dile getiren Osmanbaşoğlu, "Bahsi geçen alan belediye mücavir alanı içerisinde yer aldığı için şahısların belediyeden izin almaları gerekiyor. Ama böyle bir durum söz konusu olmadı. Yani ellerine almışlar bir ruhsat ve istedikleri yere kazmayı vuracaklarını sanıyorlar" dedi.

Mera arazisiz üzerinde izinsiz çalışma yapan şahısların mahkemece mera arazilerine zarar vermekten dolayı ceza aldıklarını da hatırlatan Osmanbaşoğlu, "Ben devletin malını korumak için mücadele veriyorum. 2003'ten beri bu konunun peşini bırakmadım, bırakmayacağımda. Ama ilgili mahkemenin bütün bu yaşananlar göz önüne alındığında bizi haksız bulması ve izinsiz kazı yapmalarını engellemek için yol kapatmamızı da şahısları maddi zarara uğratma olarak değerlendirip, zararın tarafımızdan karşılanması gibi bir sonuca varması, oldukça gülünç ve kabul edilmesi zor bir durum. Bize göre adalet yerini bulmadı. Hakkımızı sonun kadar yasal çerçevede arayacağız. Yargıtay'a konu ile ilgili olarak başvurumuzu yaptık. Devletin malını koruduk diye bizi suçlayan şahısları, bizde mera arazilerine zarar verip, ardından da izinsiz maden aradılar diye şikayet ettik" şeklinde konuştu.

Mahkemenin bu yönde aldığı kararın şahısları ve bu gibi izinsiz çalışma yapan kişileri cesaretlendirebileceğinin altını çizen Başkan Osmanbaşoğlu, "Alınan bu karar ile şahıslar hem suçlu hem de güçlü durumda. Biz yasal olmayan bir konuyu engellemeye çalışırken, haksız bulundu. Ama bu karar düşündürücü. Çünkü bazı çevreler bu kararı lehlerine çevirmek için çaba harcayabilirler" dedi.

Devletin mallarının her ne şekilde olursa olsun yağmalanmasına asla izin vermeyeceklerini vurgulayan Osmanbaşoğlu, izinsiz maden arama konusunu İl Koordinasyon Kurulu toplantılarında da dile getirmiş ve bu konuda Vali Osman Güneş'ten de yardım istemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber