Şûra kararına farklı yorumlar

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Kasım 2006 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Şûrası'nda alınan 'katsayı' kararını Bakan Çelik ile önergede imzası bulunan eğitimciler farklı yorumluyor

17. Milli Eğitim Şûrası'nın, imam hatip lisesi (İHL) ve diğer meslek lisesi öğrencilerinin, kendi puan türlerinde öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına genel liselilerle eşit koşullarda gitmelerine olanak sağlayan kararına ilişkin tartışma sürüyor. Şûra kararı haline getirilen önergenin altında imzası bulunan isimler ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in metni farklı yorumladı.

Şûrada, alt komisyondan genel kurula sunulan katsayıların sıfırlanması önerisi, aralarında bakanlık bürokratlarının da bulunduğu bir grubun verdiği önergenin kabulüyle değiştirilmişti. Önergede imzası olan Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ile eski Talim ve Terbiye Kurulu üyesi Sevinç Atabay, yaptıkları girişimle meslek liselerini koruduklarını savunurken, Çelik'in kararı İHL'ler üzerinden açıklaması kafaları karıştırdı. Bir bölümü dünkü Radikal'de yayımlanan kararla ilgili yorumlar şöyle:

BAKAN ÇELİK: Örneğin, İHL'nin alanını sözel, Anadolu İHL'nin alanını eşit ağırlık olarak belirledik. İHL mezunu alanıyla ilgili bölüme giderse ek puandan yararlanacak. Anadolu İHL mezunu eşit ağırlıklı bölümlere normal adaylar gibi gidebilecek, ama ilahiyatı tercih ederse ek puan alacak. (Bu açıklamaya göre Anadolu İHL'liler kamu yönetimi, hukuk, iktisat, işletme, uluslararası ilişkiler gibi bölümleri eşit koşullarda tercih edebilecekler).

SELÇUK PEHLİVANOĞLU: Amaç, meslek liselilere kendi alanlarıyla ilgili yerlere geçerken katsayı uygulanmaması. Bakanın yorumu kendisini bağlar, seçmene mesaj göndermiş olabilir. Elektrik teknisyeni elektrik mühendisliğine, iletişim meslek lisesi mezunu iletişim fakültesine gidebilmeli.

SEVİNÇ ATABAY: Meslek lisesinde denizcilik okuyan öğrencinin gemi mühendisliğine gitmesi engellenmemeli. İHL'ye takılarak her şey mahvedildi.

ÇYDD BAŞKANI TÜRKAN SAYLAN: Önergeyi anlamadığım için oy kullanmadım. 'İHL'ler ilahiyata gittiklerinde ek puan alacak'la sınırlı kalacağını sandım. 'Kendi alanında katsayı engeli olmadan gidebilecekler' deyip yutturdular.

Yabancı dille eğitime son verilsin

248 kararın alındığı şûrada, özel okullar ve bazı üniversitelerde derslerin İngilizce, Fransızca, Almanca verilmesini sonlandıracak "yabancı dilde eğitime son verilmeli" yönünde tavsiye kararı alındı. Temel eğitimin 12 yıl olması temenni edildi. Şûradan çıkan bazı kararlar şöyle:

"Öğretmenlerin okulda kalma süreleri uzatılmalı. İnanç turizmi, yabancı turistlerin kültürünü tanıtmak için yapılmakta, kendi kültürümüzü tanıtmak için yetkin rehberler yetiştirilmeli. Öğretmenler her yıl yeterlilik sınavına alınmalı. Eğitim politikaları, hükümet değil, devlet politikası haline getirilsin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber