63 ülkede Aselsan imzası

2015'te 2,8 milyar liralık satışının % 52'sini Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapan Aselsan, %28'lik kısmını da özel kuruluşlar ve diğer müşterilerine gerçekleştirdi. Milli savunma şirketlerinden olan Aselsan, 600 milyon lirayı bulan %20'lik satışını ise toplam 63 ülkeye ihracat olarak yaptı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Nisan 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
63 ülkede Aselsan imzası

Aselsan, 1975 yılında başlayan sürecinin küresel pazarda sağladığı değerler ile sürdürülebilir büyümesini korumayı sürdürdü. Şirket, 2015 yılında 2,8 milyar lira tutarındaki satışlarının yüzde 52'sini Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) yaptı. Şirket satışlarının yüzde 28'lik kısmını ise özel kuruluşlar ve diğer müşterilerine, 600 milyon liraya yaklaşan yüzde 20 oranındaki kısmını da ihracat olarak gerçekleştirdi. Elektronik teknolojileri ve sistem entegrasyonu alanında; TSK başta olmak üzere, yurt içi ve dışındaki müşterilerine katma değeri yüksek, yenilikçi ve güvenilir ürün ve çözümler sunan Aselsan, Türkiye'nin teknolojik alanda dışa bağımlılığını azaltıyor. Şirket, ilk defa 2015'te Güney Amerika'ya ve Uzakdoğu'ya girdi. Bahreyn, Viyetnam ve Şili'ye ihracat yapan Aselsan, 63 ülkeye ulaştı.

4 MİLYAR LİRALIK SİPARİŞ ALDI

Aselsan, savunma alanındaki başarılı çalışmalarıyla geçen yıl 3,9 milyar liralık yeni sözleşme imzaladı. Geçmiş sözleşmeleri ile birlikte toplam sözleşme miktarı 4.3 milyar doları aşan şirketin piyasa değeri ise, borsada işlem gören %15,3'lük kısmının %40,58 oranında değer kazanmasıyla 2,9 milyar dolara ulaştı.

363 KOBİ İLE ÇALIŞIYOR

Aselsan aynı zamanda Türkiye'nin farklı illerindeki 36 üniversite ile işbirliği içinde 376 milyon lira tutarında 172 projeyi yürütüyor. Yine 2015 yılında alt yüklenicilere 530 milyon liralık iş yaptıran Aselsan, 363'ü KOBİ olmak üzere 441 alt yüklenici ile 2 milyar 675 milyon liralık sipariş gerçekleştirdi.

3 BİN MÜHENDİSLE YERLİ ÜRETİM

Aselsan'ın 4 bin 972 personelin yüzde 60'ını oluşturan 3 bin civarındaki mühendis kökenli personeli, gerçekleştirdiği başarılarının alt yapısını oluşturuyor. Yine Ar-Ge alanında 2 bin 200 mühendis ile çalışmalar yapan Aselsan, cirosunun yüzde 6'sını Ar-Ge alanına yönelik harcadı. Böylece 2015 yılında 912 milyon lira tutarındaki harcamanın 712 milyon lirası dış kaynaklı, 200 milyon liralık kısmı da özkaynaklardan oluştu.

ŞİRKETLERİNİN 5'İ YURTİÇİ 5'İ YURTDIŞINDA BULUNUYOR

Aselsan'ın 5'i yurtiçinde 5'i de yurtdışındaki iştiraklerinde geliştirilen savunma teknolojileri ile Türk savunma sanayisi geleceğe taşınıyor. Aselsan'ın her nevi roket, füze, roketatar ve roket yakıtı ile bunların motorlarını, harp başlıklarını ve aksamlarını imal eden Roketsan'da yüzde 15'e yaklaşan hissesi bulunuyor. Yurtdışında ise Aselsan-Bakü Şirketi ile askeri ve sivil haberleşme cihazlarının tanıtımı ve satışını gerçekleştiren Aselsan, Kazakistan-Aselsan ile de bu cihazların üretimini, bakım onarımını de yapıyor. Ürdün'de ise kurduğu ortak şirket ile Ürdün Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılıyor. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Aselsan-Abu Dabi şirketi ile de Körfez ülkelerine satış ve teknik destek sağlanıyor. Güney Afrika'da ise optik sistem tasarımlarının tanıtım ve pazarlaması yapılıyor.

Sanayimiz Sikorsky ile güçlenecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Savunma Sanayi.i Müsteşarlığı ile Sikorsky arasındaki "Genel Maksat Helikopter Projesi" kapsamında 109 BlackHawk (Kara Şahin) helikopterinin Sikorsky lisansı altında Türkiye'de üretileceğini belirterek, "Sikorsky ilk defa bu projeyle uluslararası satışlarda Türk sanayisi iş payı çerçevesinde, Türkiye'deki yerli sanayi kabiliyetlerini kullanma taahhüdü verdi" dedi.

Işık, ABD programı kapsamında hava taşıtı şirketi Sikorsky'i ziyaret etti. Burada şirketin fabrikasını gezen Işık, çeşitli incelemelerde bulundu.

Cahit Saraçoğlu 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber