Konut kredisinde yüzde 1'in altı seçimi bekleyecek...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2006 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konutta yüzde 1'in altına gerileyen ve Mayıs'ta yaşanan dalgalanmaların ardından yüzde 1,8'lere çıkan faizlerde tekrar eski seviye için genel seçimlerin beklenmesi gerekeceği tahmin ediliyor.

A.A muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Bank Europa Genel Müdürü Cüneyt Genç, öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin konut piyasasının yönünü belirleyeceğini, bunun piyasalarca olumlu görülmesi durumunda konut kredi faizlerinde düşüş başlayacağını bildirdi.

Genç, Mayıs ve Haziran ayında finansal piyasalarda yaşanan dalgalanma sonrası konut kredilerinin yüzde 70'e varan oranda azaldığına dikkati çekti.

Aslında bunun sağlıklı gelişim açısından iyi bir durum olduğuna dikkati çeken Genç, artık daha bilinçli müşterinin geldiğini, kredi başvurularında onaylanma oranının yukarılara çıkmaya başladığını kaydetti.

''EMLAK PİYASASINDA BEKLENTİ VAR''

Emlak piyasasında beklentinin sürdüğünü, önümüzdeki dönemde kriz gibi bir ortam beklenmediği için fiyatlarda düşüş yaşanmadığını söyleyen Cüneyt Genç, alıcıların yüksek fiyatlara yaklaşmak istemediğini, çünkü faizlerin yüksek olduğunu ifade etti.

Emlak sahiplerinin de ileriye yönelik beklentileri olduğunu ve bunun için satmamalarının olumlu olacağını düşündüklerini vurgulayan Bank Europa Genel Müdürü, bu nedenle işlem sayısının azaldığını söyledi.

''SEÇİMLER ÖNEMLİ''

Emlak piyasasının nereye gideceğinde ilk nirenginin Cumhurbaşkanlığı seçimi olacağını vurgulayan Cüneyt Genç, bunun piyasalarca olumlu görülmesi durumunda kredi faizlerinde düşüş başlayacağını söyledi.

Konut kredilerinin Mayıs öncesi seviyesi olan yüzde 1'lerin altını görmesi için ise genel seçimlerin yapılması gerekeceğini vurgulayan Genç, ''Seçimlerden çıkacak sonuçların olumlu algılanması durumunda konut kredisi faizleri yeniden yüzde 1'in altını görebilir'' dedi.

TUT-SAT

İlk başta, Tut-Sat olarak bilinen Mortgage tasarısının bir an önce çıkmasının iyi olacağını düşündüklerini anlatan Genç, ''Ancak hangi kanun çıkarsa çıksın onun anlaşılması, piyasa tarafından algılanması 1-2 yılı buluyor'' diye konuştu.

Yasanını çıkmasının ardından, ''değişken faiz nedir? korkulması gerekli mi?'' gibi konularda bankaların müşterilerini eğitmesi gerekeceğini söyleyen Genç, tasarının şu anda tüketiciden ziyade, vade riskini azaltacak olması nedeniyle bankalarca beklendiğini belirtti.

İnsanların tut-sat tasarısından çok seçim öncesi bir hareket yapıp yapmamayı düşündüğünü de belirten Genç, ''Mortgage'ı bekleyen çok fazla insan olduğunu sanmıyorum'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber