Para cezası yüzünden şehirlerden kaçan dilenciler köylere dadandı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Kasım 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dilencilik yapanlara yeni kanunla birlikte para cezası verilmesi üzerine, şehirdeki dilenciler kırsal kesimlere yöneldi. Kabahatler Kanunu, hem polise hem de zabıtaya dilencilere ceza kesme yetkisi veriyor.

Kanun, dilenenlere 54 YTL para cezası verilmesini ve topladığı paralara el konulmasını da emrediyor. Topladıkları paraları sık sık güvenlik görevlilerine kaptıran dilenciler, bir de para cezasına çarptırılınca dilendikleri mekanları değiştirmeye başladı. Balıkesir'in Sındırgı ilçesine bağlı Yaylabayır Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Zengin, şehirdeki polis ve zabıta baskısından kaçan dilencilerin beldelere ve çevre köylere akın ettiğini dile getiriyor. Kırsal kesimde yaşayan vatandaşların dilencilere daha çabuk kandığını ifade eden Mehmet Zengin, denetimsizliği fırsat bilen dilencilerin köyleri mesken tuttuğunu belirtiyor.

Konya'nın Meram ilçesine bağlı Boruktolu Köyü Muhtarı Hayyami Karakoca, köylerinde daha önce ayda bir dilenci gördüklerini, ama son zamanlarda adeta dilenci yağdığını söylüyor. Manisa'nın Akhisar ilçesi Selçikli Köyü Muhtarı Abdullah Çalık, dilencilerin köylere hücum etmesinin vatandaşları bıktırdığını açıklıyor. Çalık, bu duruma bir çözüm düşüneceklerini aktarıyor. Erzurum'un Pasinler ilçesi Kevenlik köyü muhtar âzâsı Rafet Aktaş, dilencilerle ilgili yaşadıkları ilginç bir olayı şöyle anlatıyor: "Köyümüze 50 yaşlarında tekerlekli saldalyede bir erkek ve ona yardım eden oğlu olduğunu sandığımız birisi geldi. Köyümüzden makarna, çay, şeker toplamışlar. Köy meydanında bu kişilerin köylülerin duygularını sömürdüğünü söyledim. Köydeki gençler dilencilerin üzerine yürüyünce engelli sandığımız adam ve oğlu ayağa kalkıp koşmaya başladı. Şehirde yüz bulamadıkları için kimsenin ceza yazmadığı köylere gelmeyi tercih ediyorlar."

Konya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Hasan Boydak, Kabahatler Kanunu ile birlikte zabıtanın kentte dilenciye karşı yürüttüğü çalışmalarda başarı yakaladığını vurguluyor. Bu başarı grafiğinin oluşmasında en büyük etkenin emniyet teşkilatı ile ortak hareket etmeleri ve beraber ceza yazma yetkisine kavuşmaları olduğunu kaydediyor. Eskişehir'de ise belediyeler dilencilerle baş edebilmek için 'kriz ekibi' oluşturdu. Maliye, polis, belediyeler ile valilik çalışanlarından oluşan toplam 10 kişilik 'kriz ekibi' 24 saat şehrin her yerinde dolaşarak dilencilere göz açtırmıyor. 'Kriz ekibi' başkanı Mehmet Avla, oluşturulan özel ekip sayesinde dilencilerden yana adeta rahat bir nefes aldıklarını anlatıyor. Avla, "Ekiplerimiz kanun çerçevesinde gerekli cezayı yazıyor. Onlar da şehir merkezlerinde ve işlek yerlerde barınamayacaklarını anladı. Köylerde, kenar mahallelerde dilenmeye başladılar." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber