Erdoğan cuma namazını Bezmialem Valide Sultan Camisinde kıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İslam İşbirliği Teşkilatı 13 Zirvesi'ne katılan bazı konuk dışişleri bakanları, cuma namazını Bezmialem Valide Sultan Camisinde kıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2016 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan cuma namazını Bezmialem Valide Sultan Camisinde kıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. Zirvesi'ne katılan bazı konuklar, cuma namazını Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camisinde kıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkçe ve Arapça olarak okuduğu Cuma hutbesinde birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Cuma öncesinde, cami ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Dolmabahçe Caddesi çift yönlü trafiğe kapatıldı. Karadan alınan tedbirlerin yanı sıra havadan ve denizden de güvenlik önlemleri alınması dikkati çekti. Polis helikopteri sık sık havada tur attı. Vatandaşlar kurulan kontrol noktalarında tek tek üst aramasında geçirilerek camiye alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yabancı konuklar İstanbul Kongre Merkezi'nde çıkarak Bezmialem Valide Sultan Camisi'ne geldi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, Türkçe ve Arapça olarak okuduğu hutbede, İslam ümmetinin, karşı karşıya olduğu tehlike ve engellere karşı ortak refleks geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekti. "Adalet ve Barış İçin Birlik ve Dayanışma" gündemiyle bir araya gelmenin hayırlara vesile olmasını dileyen Görmez, "Bir araya geldiğiniz bugünün ve bu zirvenin İslam ümmeti için hayırlara vesile olmasını, tüm insanlığa adalet ve barış getirmesini, İslam ümmetinin tüm sorunlarını çözmesini, aç kurtların dört bir yandan yemek sofrasına üşüştüğü gibi, İslam ümmetini içine düştüğü buhrandan tekrar eski günlerindeki izzet ve şerefine geri döndürmesini Allah'tan temenni ederiz." dedi.

İslam ümmetinin kendi güvenliğini, istikrarını sağlaması ve fakirliğini gidermesi için sığınması gereken limanın, alim ve siyasilerden oluşan raşid yöneticileri olduğunu dile getiren Görmez, "Fırkacılık, bugün İslam toplumlarını parçalayan ve birbirleriyle savaşmalarına neden olan en önemli faktör haline gelmiştir. Üzücüdür ki bazı İslami partiler ve ülkeler öne çıkarak sahte isimler altında bu fırkacı çağrıları benimsemişlerdir. Ümidimiz odur ki bu konferansta, İslam beldelerinin bazı yerlerinde şahit olduğumuz kanlı krizleri sona erdirmek için hanif dinimizin değişmez sabiteleri ve maksatları ışığında bilimsel görüşlerin ortaya koyulmasıdır." diye konuştu.

"Kardeşliğe, hakkı ve sabrı tavsiye etmeye çağıran İslam'ın değişmez ilkelerine sahip çıkılmalıdır" diyen Görmez, şunları kaydetti:

"Farklı toplum ve ülkelerin tek olan halk ve toplumları arasında korku, kaos ve terörü yayarak kendi hedeflerini gerçekleştirmeye çalışmak için masum insanların öldürülmesini helal kılan aşırıcılık fitnesi, şiddeti savunan gruplar ve terörist örgütler geçmiş zamanlara oranla günümüzde daha belirgin hal almıştır. Günümüzde sivil, asker, çocuk, yaşlı, kadın, erkek ve yerli, yabancı ayrımı gözetmeksizin yollarda, caddelerde, ulaşım araçlarında, çarşılarda, havaalanlarında, parklarda ve kutlamalarda bombaların patlaması yayılarak insanların baş belası olmuştur. Bu menfur patlamalar, modern toplumları tehdit eden terör çeşitlerinin şerridir."

Prof. Dr. Görmez, bu eylemler için fetvaları veren ve çağrılarda bulunanların, dünya ve ahirette öldürülen, katledilen masumların ve kıyamet gününe kadar bunu yapanların günahlarını aldıklarını vurgulayarak, "Bu hususta, bu patlamaları yapan veya buna fetva verenler aynı konumdadır. Terör tektir. Teröristin iyisi ve kötüsü yoktur. Şu halde İslam İşbirliği Teşkilatı ve uluslararası toplum, tüm terör örgütlerini bitirmek için iş birliği yapmalıdır." ifadesini kullandı.

Terörün gerekçeleriyle mücadele etmek için İslam ülkelerini ortak çaba harcamaya çağıran Görmez, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sizleri mutedil ve ortak düşüncenin güçlenmesi için eğitim, davet ve kalkınma çabalarının koordine edilmesine çağırıyoruz. Bu hususta istenilen hedeflerin somut şekilde uygulanmasını destekleyen net ve belirgin hedefleri olan kapsamlı bir plan hazırlamaya çağırıyoruz. Uluslararası toplumu mültecilere destek vermeye çağırıyoruz. Çünkü mülteci demek, zayıf, muhtaç ve mazlum insan demektir. Din, dil, ırk, renk ve mezhep ayrımı yapılmaksızın yardıma muhtaç olan insanların başında mülteciler gelmektedir."

Cuma namazını Diyanet İşlere Başkanı Görmez kıldırdı.

Namazın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve konuklar İstanbul Kongre Merkezine geçti.

Adem Demir,İsmail Özdemir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber