Pratisyen hekimler, psikiyatri ve depresyon ilâcı yazabilecek

Haber Giriş : 03 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, 2004 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı`ndaki değişikliği Resmî Gazete`de yayımlandı.

Değişikliğe göre, katkı payı alınmayacak ilâçlar sağlık kurulu raporuna göre en fazla 3 aylık miktarda yazılabilecek. Katkı payı alınmayacak ilâçlar sağlık kurulu raporuna dayanılarak reçete tekrarında bütün doktorlar tarafından yazılabilecek.

Atipik antipsikotikler ile (Klozapin, Olazapin, Risperidon, Amisülpirid, Ketiapin, Ziprasidon) tedaviye artık erişkin/çocuk uzmanının yanında nöroloji ya da sözkonusu hekimlerin bulunmadığı yerlerde aile hekimliği uzmanınca başlanabilecek. Yeni nesil antidepresanlar (SSRI) ile tedaviye ise uzman hekimlerce, 3 aylık tedaviyi geçmemek üzere de pratisyenler dahil değer hekimlerce de başlanacak. Uzman hekim reçetesinde belirtilen doz ve süre tamamlanıncaya kadar, bu tür ilaçlar rapor şartı aranmaksızın diğer hekimlerce tekrar reçete edilebilecek. Bu grup ilaçlar sağlık kurulu raporu olması halinde pratisyenler dahil diğer hekimler tarafından da yazılabilecek.

Maliye Bakanlığı`nın antibiyotik yazımı konusundaki kısıtlaması sürüyor. Bakanlık, yeni tebliğde, sefotaksim ile Siprofloksasin Parenteral ve Moxifloksasin Parenteral`i reçetelendirme yetkisini uzman doktorlardan alarak enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına verirken, yazımında kısıtlama olmayan Sefiksim, Seftriakson, Klaritromisin MR, Telitromisin, Moxifloksasin oral gibi ilaçların uzman doktorca yazılmasını öngördü.

Kemoterapi yapılacak kanserli hastalara artık 1 aylık değil, en fazla 3 aylık dozda kanser ilacı yazılabilecek. Kemoterapi seçeneğini kullanmış olan ve kemoterapi dışında seçeneği olmayan kanserli hastalar için cevap alınabilecek veya sağ kalım avantajı sağlanabilecek kanser ilaçlarının bedeli Sağlık Bakanlığı`nca onaylandığı taktirde devlet tarafından ödenecek.

Çölyak hastalığında özel formüllü un ve özel formüllü un içeren ürünler çocuk veya erişkin gastroenterolog uzmanının yer aldığı sağlık kurulu raporuna dayanılarak verilecek. Tedavinin devamı için sağlık kurulu raporunda belirtilen kullanım süresi ve miktarlara uygun olarak tüm hekimlerce reçeteye yazılabilecek ve bedeli, katkı payı alınmadan kurumlarca karşılanacak. Eksi tebliğide çocuk ve dahiliye uzmanlarınca ayda en fazla 5 kilogram hesabıyla reçeteye yazılabileceği ve katkı payı alınarak verileceği hükme bağlıydı. Yapılan değişikliğe göre, artık osteoporoz ilaçlarından hasta katılım payı alınacak. Tebliğde, ``menopozda ve disfonksiyonel uterin kanamalarda (adet düzensizliği) kullanılan ilaçlar rapor koşulu aranmadan en fazla 3 aylık süreli ihtiyaç miktarında yazılabilecek`` hükmü kaldırıldı.

Düşük molekül ağırlıklı heparinleri (iğne yolu ile kullanılan kan sulandırıcı) uzman doktorlar sağlık kurulu raporu olmadan yazabilecek, sağlık kurulu raporu olması halinde ise diğer hekimlerce de reçete edilebilecek.

Bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçların yazımı için üniversite tıp fakülteleri hastaneleri ya da eğitim hastanelerinden sağlık kurulu raporu alma zorunluluğu kaldırıldı.

Migrende kullanılan sumatriptan, eletriptan, zolmitriptan ve narantriptanın ağızdan alınan formları uzman hekim tarafından reçete edilecek, sağlık kurulu raporu olması halinde ise bu ilaçlar diğer hekimlerce yazılabilecek.

Kronik nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda kullanılan memantine, göz hastalıklarında kullanılan azatiopirini, mesanenin boşalmasında kullanılan tolterodin-L Tartarate ve Oksibutin ilaçları hasta katılım payından muaf ilaç listesine alındı.

Sağlık kurumuna ait ambulans ile memuriyet mahalli dışına yapılan hasta nakil ücreti, şehir içi hasta nakil ücreti ve acul ambulans ücreti hastanın kurumunca rayiç bedeli aşmamak üzere ödenecek. Ancak, hasta nakillerinde hastanın ambulansla sevkinin gerekliliğinin ilgili hekim tarafından onayı gerekiyor.

Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber