Rektör, dava açtı diye 50/d'linin görevine son verdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Kasım 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü'nde 1998 yılından bu yana araştırma görevlisi olarak görev yapan Dr. Özgür SARAÇ'ın görevine 19 Ekim 2006 tarihi itibariyle son verilmiştir. Takdir edersiniz ki üniversite rektörünün 2004 yılından bu yana, zaten iş güvencesini konusunda oldukça sorunlu olan Araştırma Görevliliği kadrosunda bulunanları, bu güvenceyi tamamen ortadan kaldıran YÖK Kanunu'nun 50/d maddesine göre atama çabaları gerek medya gerekse kamuoyunda bilinmekte ve takip edilmektedir. Elbette ki buna karşılık birçok araştırma görevlisi yasal haklarını kullanarak dava açmış ve bu davalardan birçoğu arkadaşlarımızın lehine sonuçlanmıştır. Dava açan arkadaşlarımızdan biri de Ağustos 2005'ten beri davası devam etmekte olan Özgür SARAÇ'tır. Gerek Türk akademi camiası ve gerekse kendi bölümünde; çalışkan, sorgulayıcı ve eleştirel kimliğiyle tanınan bu arkadaşımız, 12 Temmuz 2006 tarihinde ülkemiz akademisinde sosyal bilimler alanında emsaline zor rastlanır bir çalışma olan doktora tezini savunarak bilim doktoru ünvânı almıştır. Bilindiği gibi doktorasını bitirmiş bir akademisyenin, YÖK Kanunu'nun 50/d maddesine göre atanması mümkün olmadığı için, zorunlu olarak 33/a maddesine göre atanması gerekmiştir. Ancak rektörlük kanalından gelen ?sözlü? bir uyarıyla 33/a maddesine göre atanması için, bu arkadaşımızdan yasaların kendisine tanıdığı hakları kullanarak rektörlüğe karşı idare mahkemesinde açtığı davadan vazgeçmesi istenmiş, aksi takdirde atamasının yapılmayacağı ve Kasım ayı maaşını alamayacağı söylenmiştir. Ancak Özgür SARAÇ, devam etmekte olan davanın atanmasına bir engel teşkil etmediğini ifade etmiş ve gerek idari gerekse akademik açıdan bu çirkin ve ahlaksız teklifi kabul etmeyerek onurlu mücadelesini sürdürmeye devam etmiştir. Buna karşılık Rektörlüğün 25 Eylül 2006 tarihli kararına atfen, İ.İ.B.F. Dekanlığı 19 Ekim 2006 tarihinde arkadaşımızın görevine son vermiştir.

Kapitalizmin, çalışanları işsizlik korkusuyla ehlileştirme ve sindirme stratejisini oldukça iyi bildiği ve baskıcı YÖK rejiminin kendisine sunduğu iktidara dayanarak sonuna kadar kullanmaktan çekinmediği görülen Dokuz Eylül Üniversitesi rektörünün bu tasarrufu, aslında bizleri hiç mi hiç şaşırtmamaktadır. Çünkü kısa süre önce, sırf işten çıkarılan temizlik işçilerinin yeniden işe dönmeleri için sarf ettiği çabadan ötürü, Tıp Fakültesi Ontoloji ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. İzge GÜNAL'ın görevine son veren; devrimcilik adı altında gerçekleştirdiği her eylem ve işlemi medya ve kamuoyunda traji-komik tartışmalara yol açan ve bu şekilde Üniversite'nin tüzelkişiliğini de ?küçük düşüren? ve akademideki saygınlığına zarar veren rektörün Özgür SARAÇ hakkındaki bu kararı hiç de şaşırtıcı değildir. Ama korkutucu da değildir. İzge GÜNAL korkmamıştır, Özgür SARAÇ korkmamaktadır. Korkmuyoruz. Üniversitenin akademik konumuna ve saygınlığına zarar veren, o üniversitenin amirini ?küçük düşüren? ve karşı koymadığımız takdirde bizleri de küçük düşürecek olan bu tür uygulamalar karşısındaki mücadelemiz devam etmektedir ve edecektir.

Her düzeyde, her makamda, her yerde ve her fırsatta tekrarlanan hukuk devleti nidaları göz önüne alındığında, yasaların kendisine tanıdığı hakları kullandığı için başarılı bir akademisyenin görevine son verilmesi, genel olarak idari ve yasal içeriğiyle 12 Eylül ve YÖK rejiminin, özelde ise bu rejimin uzantıları olan üniversitelerin durumunu açıkça gözler önüne sermektedir. Üniversiteleri devlet dairesine, akademisyenleri ise hiyerarşik amir-memur ilişkisine indirgeyerek akademik düzeyi yerlerde süründüren; üniversite-sanayi işbirliği gibi popüler ifadelerle kampüsü sanayi sitesine dönüştürmeye çalışan; yüksek öğretimi neredeyse tamamen paralı hale getiren; ve nihai olarak, Özgür arkadaşımıza yapıldığı gibi, üniversite çalışanlarına yasal haklarını kullanmayı yasaklayan bu rejimdir. Ancak bu rejim bilmelidir ki, şimdiki üretkenliğinden hareketle, gelecekte Türkiye'de kuramsal üretimde bulunan ender akademik şahsiyetlerden biri olacağını rahatlıkla söyleyebileceğimiz Özgür SARAÇ yalnız değildir. Çünkü biz Üniversite Konseyleri ve Eğitim-Sen İzmir 3 No'lu Şube olarak bu arkadaşımızın yokluğunun gerek akademik camia, gerekse Dokuz Eylül Üniversitesi açısından büyük bir kayıp olacağını biliyoruz. Kılıç kuşananın değil, üretenindir. Bu onurlu mücadelesinde Özgür SARAÇ'ın yanında olduğumuzu ve olacağımızı belirterek Üniversite yönetiminden, bu arkadaşımıza görevinin bir an önce iade edilmesini talep ediyoruz.

Özgür SARAÇ kimdir?

Özgür SARAÇ, 1973 yılında Kırklareli'nde doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Tekirdağ ilinin Saray ilçesinde, yüksek öğrenimini ise Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Maliye Bölümü'nde tamamlamıştır. 1998 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Mali Hukuk Anabilimdalı'nda yüksek lisansa başlamış ve Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mali İktisat Anabilimdalı'nda Araştırma Görevlisi olmuştur. Yüksek lisans öğrenimini 2000 yılında "Türk Vergi Yönetiminde Toplam Kalite" konulu tez ile tamamlamış ve aynı yıl Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktora öğrenimine başlamıştır. 12 Temmuz 2006 tarihinde ?Küresel Vergi Rekabeti Sorunsalı ve Ulusal Vergi Politikaları: Türkiye Değerlendirmesi? konulu doktora tezi jürinin oybirliği ile kabul edilmiştir. Dr. Özgür SARAÇ, evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

Akademik Çalışmalar

Yüksek Lisans Tezi

- ?Türk Vergi Yönetiminde Toplam Kalite?, DEÜ, SBE, İzmir, Ağustos 2000.

Doktora Tezi

- ?Küresel Vergi Rekabeti Sorunsalı ve Ulusal Vergi Politikaları?, DEÜ, SBE, İzmir, Temmuz 2006.

Kitaplar

- Vergi, Zulüm ve İsyan, (Coşkun Can Aktan ve Dilek Dileyici ile), Phoniex Yayınları, Ankara, 2002.

Makaleler

- ?Türkiye'de Finans Piyasalarının Vergilendirilmesi?, (Yusuf Kıldiş ile), Globalleşme Sürecinde Türkiye'de Finans Piyasalarının Gelişimi Sempozyumu, Anadolu Matbaacılık, İzmir, 1999.

- ?Baskı Gruplarının Vergi Mevzuatının Oluşumuna Etkileri-I?, Vergi Sorunları, Sayı:145, 2000.

- ?Baskı Gruplarının Vergi Mevzuatının Oluşumuna Etkileri-II?, Vergi Sorunları, Sayı:146, 2000.

- ?Avrupa Birliği'nde Vergi Sistemlerinin Uyumlaştırılması ve Tam Üyelik Sürecinde Türk Vergi Sisteminin Durumu?, Yeni Türkiye, Yıl:6, Sayı:36, 2000.

- ?Türk Vergi Yönetiminde Toplam Kalite?, Türk İdare Dergisi, Sayı:430, 2001.

- ?Kamu Yönetiminde Toplam Kalite?, Verimlilik Dergisi, Sayı:4, 2001.

- ?Anayasal Vergi Reformu ve Vergi Anayasası Önerisi?, (Coşkun Can Aktan ve Dilek Dileyici ile), Anayasal İktisat içinde, Siyasal Kitabevi, Ankara, 2002.

- ?Osmanlı Tarihinde Vergi İsyanları I?, (Coşkun Can Aktan ve Dilek Dileyici ile) Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:7, Sayı:2, 2002.

- ?Osmanlı Tarihinde Vergi İsyanları II?, (Coşkun Can Aktan ve Dilek Dileyici ile) Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:8, Sayı:1, 2003.

- ?Küresel Yönetişim Ekseninde Uluslararası Sivil Toplum Örgütleri " (Ferhat Akbey ile), Türk İdare Dergisi, Sayı:446, 2005.

Ulusal Seminerler

- ?Vergi Aflarının Vergi Uyumu Üzerindeki Uzun Vadeli Etkisi: Türkiye Değerlendirmesi?, İktisat Bölümü Doktora Programı, Makro Ekonomik Zaman Serileri Dersi Dönem Sonu Semineri, İzmir, Haziran 2003.

- ?Yeni Ekonomide Mali Suçlar? (Ayşe Günay ile), Yeni Ekonomi ve Vergileme Konulu III. MABAG Sempozyumu, Eğirdir-Isparta, 5-7 Ocak 2001.

Uluslararası Seminerler

- ?Global Governance and International Non-Governmental Organisation: A Critical Approach with Respect to Power Relations?, (Ferhat Akbey ile), 3rd International Conference on Globalisation and Representation, University of Brighton, UK, 12th-13th March, 2005.

Çeviriler

- ?Vergi İdaresi Reform Stratejisinin Planlanması: Tecrübe ve İlkeler - Carlos Silvani ve Katherina Baer?, Türk İdare Dergisi, Sayı:426, 2000.

- ?Kamusal Kıymetlerin Yanlış Kullanımı ve Devletin Maliyeti - Vito Tanzi ve Tej Prakash?, Türk İdare Dergisi, Sayı:433, 2001.

- ?Devletin Rolü ve Kamu Sektörünün Kalitesi - Vito Tanzi?, Türk İdare Dergisi, Sayı:434, 2002.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber