TCMB Başkanı Murat Çetinkaya göreve başladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı bugün sona eren Erdem Başçı, görevini Murat Çetinkaya'ya devretti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2016 19:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya göreve başladı

Görev devir-teslimi dolayısıyla Banka İdare Merkezi Konferans Salonu'nda toplantı düzenlendi.

Başçı'nın başkanlık görevini Çetinkaya'ya devrettiği toplantıdan sadece görüntü ve fotoğraf alınmasına izin verildi.

-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, bankanın karar alma süreçlerinde farklı düşüncelerin ve politika önerilerinin ortak bir amaç etrafında koordine edilmesinin bundan sonraki dönemin de temel yapı taşlarından biri olacağını belirterek, "Önümüzdeki dönemde de şeffaf ve öngörülebilir politikalarla fiyat istikrarının kalıcı olarak sağlanması hedefine ulaşma azminde olacağız." dedi.

TCMB Başkanlığı sona eren Erdem Başçı, görevini Banka İdare Merkezi konferans salonunda düzenlenen toplantı ile Murat Çetinkaya'ya devretti.

Çetinkaya, toplantıda, Başçı'nın 5 yıllık görev süresinin son gününün de yoğun bir çalışma temposuyla geçtiğini belirterek, "Ben bugünkü mesaimizin bile tek başına Merkez Bankasının kurumsal kültürünü, iş yapma tarzını, süreklilik anlayışını gösterdiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Kurumsallaşma ve sürekliliğin önümüzdeki dönem için herkes açısından güven verici bir unsur olduğunu vurgulayan Çetinkaya, kendisi açısından ise devraldığı sorumluluğun boyutunu gösterdiğini söyledi.

Çetinkaya, Başçı'nın 5 yıllık görev süresinin 4 yılında birlikte çalıştıklarını belirterek, bunun kendisi açısından çok değerli bir deneyim olduğunu ifade etti. Başçı'nın görev yaptığı dönemin merkez bankaları açısından son 100 yılın en sıra dışı dönemlerinden biri olduğunu dile getiren Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Küresel ölçekli risklerin yeniden tanımlandığı, yeni ve farklı çözümlere ihtiyaç duyulduğu bir dönem yaşadık. Hayata geçirdiğimiz dinamik yaklaşım, küresel risklerden kaynaklanan fırtınalı sularda gemiyi güvenli limanlara doğru getirme konusunda oldukça değerli katkılar yaptı. Yeni araçların ülkemize özgü bir bakışla tasarlanıp, uygulamaya geçirilmesine çalışırken, ihtiyatı da elden bırakmadık. Merkez Bankasının araç setini genişletirken, bir yandan da ihtiyatlı olabilmesinin mümkün olduğunu gösterdik. Özellikle kullanmış olduğumuz makro ihtiyati araçlar dünyada genel kabul gördü. Birlikte çalıştığımız dönemi şekillendiren önemli unsurlardan bir diğeri ortak aklı geliştirmeye yönelik çabalar olmuştur. Sorunların çözümüne yönelik disiplinli yaklaşımınız, başkanlık döneminizi tanımlayan faktörlerden biridir."

-"Paydaşlarla iletişim daha da güçlendirilecek"

Ortak aklın önemine vurgu yapan Çetinkaya, "Bankamız karar alma süreçlerinde farklı düşüncelerin ve politika önerilerinin ortak bir amaç etrafında koordine edilmesi, bundan sonraki dönemin de temel yapı taşlarından biri olacaktır." dedi.

Merkez bankalarının varoluş sebebinin ekonomik istikrarı desteklemek olduğunu anımsatan Çetinkaya, bu yolda en etkili aracın "itibar" olduğunu belirtti.

İtibarın en önemli bileşenlerinin ise "teknik kapasite" ve "kaliteli iletişim" olduğuna işaret eden Çetinkaya, küresel , yerel dinamiklerin yetkin bir şekilde analiz edilmesi, politika tercihlerinin aynı yetkinlikte oluşturulması ve tüm bunların paydaşlarla iletişiminin yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Bu çerçevede TCMB olarak önümüzdeki dönemde paydaşlarla iletişimin daha da güçlendirilmesi yönünde adımlar atılmasının önemli faydalar sağlayacağı kanaatinde olduğunu belirten Çetinkaya, bankanın politikalarının her zaman çalıştıkları gibi anlaşılır olması ve kullandıkları politika araçlarının etkinliğini daha da artırabilmenin öncelikler arasında yer alacağını söyledi.

-"Enflasyonun hedefle uyumlu seviyelerde tutulması amaçlanacak"

Önümüzdeki dönemde de şeffaf ve öngörülebilir politikalarla fiyat istikrarının kalıcı olarak sağlanması hedefine ulaşma azminde olacaklarını bildiren Çetinkaya, şöyle devam etti:

"Makro ekonomik dengeleri ve para politikası ile etkileşimlerini de gözeten bütüncül bir yaklaşımla hareket edeceğiz. Enflasyonun hedefle uyumlu seviyelerde tutulmasını amaçlarken, finansal istikrarı gözetmeye de devam edeceğiz. Tüm bu hedeflere ulaşmak için ortak çabanın gerekliliğine inanarak, ilgili kurumlarla işbirliği konusunda önümüzdeki dönemde de başarılı örnekler sergileyeceğimize inanıyorum. Bu politikalar ekonomik istikrarı pekiştirme ve ödünleşimleri azaltma konusunda elimizi güçlendiren ana faktörler olacaktır."

TCMB'nin önümdeki dönemde de hem günün şartlarını hem de geleceğe dair beklentileri dikkate alarak politikalarını dinamik bir şekilde belirlemeye devam edeceğine dikkati çeken Çetinkaya, bu doğrultuda sürekli gelişim ve kendini yenileme çabası içinde olacağını söyledi.

Çetinkaya, Merkez Bankasının sahip olduğu kurumsal kimliğin daha da güçlendirilmesi, teknik yetkinliğinin ve iletişim kapasitesinin artırılmasının öncelikli hedeflerden olduğunu vurguladı.

Konuşmasının sonunda bugüne kadar Merkez Bankasına yapmış olduğu hizmetlerden dolayı Başçı'ya teşekkür eden Çetinkaya, "Bundan sonraki çalışma hayatınızın yeni döneminde üstün başarılar diliyorum. Yolunuz daima açık olsun" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevini Murat Çetinkaya'ya devreden Erdem Başçı, "Önümüzdeki 5 yıllık dönemde, Sayın Başkanımız Çetinkaya'nın liderliğinde, ekonomimizin 2023 hedeflerine yaklaşacağına inancım tamdır" dedi.

Görev süresi dolan Başçı'nın TCMB Başkanlığı görevini Murat Çetinkaya'ya devretmesi nedeniyle Banka İdare Merkezi Konferans Salonu'nda, devir-teslim toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Başçı, son 5 yılı başkanlık makamı olmak üzere 12 yılı aşkın süre Bankada görev yaptığını söyledi.

Görevi Çetinkaya'ya devretmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Başçı, "Çünkü Merkez Bankası tarihinde devir teslim toplantısıyla bu işi başlatıp daha sonra devir teslimle devreden ilk başkan olduğumu tahmin ediyorum. Bu da bana büyük bir mutluluk veriyor" diye konuştu.

Son 12 yıl boyunca karşılaştığı sıra dışı zorluklarla birlikte sıra dışı güzellikte gelişmeler de olduğunu anlatan Başçı, şunları kaydetti:

"Örneğin enflasyonun 35 yıllık bir aradan sonra, kalıcı bir şekilde, tek haneli seviyelere indirilmesi bu dönemde gerçekleşti. Enflasyondaki düşüşün doğal bir sonucu olarak paramızdan altı sıfırın atılması bu 12 yıllık dönemde gerçekleşti. Türk Liramız simgesine bu dönemde kavuştu ve vatandaşlarımız tarafından benimsendi, yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Yine beni çok mutlu eden bir gelişme, Türkiye'nin G20 Başkanlığı bu dönemde yani geçtiğimiz sene başarıyla sonuçlandı. 2008 yılında başlayan küresel ekonomik kriz, ülkemizi kısa bir süre boyunca ve sınırlı düzeyde etkiledi."

Enflasyonun kalıcı olarak tek hanelere düşmesinin nedenlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başçı, küresel krizden çıkış döneminde cari açığın 75 milyar dolara kadar yükselerek GSYH'ye oran açısından çift haneli seviyelere ulaştığına dikkati çekti. Başçı, son 4 yılda alınan tedbirlerin de katkısıyla cari açığın 30,5 milyar dolara ve GSYH'ye oran olarak yüzde 4,5 civarına kadar düştüğünü belirtti.

- "Enflasyondaki düşüşün devam etmesini bekliyoruz"

Enflasyonun düşmesinin önündeki diğer bir engelin gıda enflasyonu olduğunu dile getiren Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu enflasyon da uzun süre çift haneli seviyelerde seyrettikten sonra, alınan tedbirlerle, tek haneli seviyelere bugün itibarıyla geriledi. Enflasyon ise alınan tedbirler sonucunda, en son veri itibarıyla, yüzde 7,5'e kadar geriledi. Kısa vadede enflasyondaki düşüşün devam etmesini bekliyoruz. Bütün bunların bir sonucu olarak iç ve dış dengelenme sürerken ekonomimiz son 6 yılda kesintisiz bir şekilde büyümeye devam etti. Bu başarılı sonuç da birtakım çalışmasının, bir kolektif çabanın ürünüdür. Öncelikle bana ve TCMB'nin yönetimindeki diğer çalışma arkadaşlarımıza bu önemli görevleri tevcih eden sayın bakanlarımıza, sayın başbakanlarımıza ve sayın cumhurbaşkanlarımıza ayrı ayrı teşekkürü bir borç bilirim. Bunun yanı sıra özel sektörün sağlıklı finansman yapısına değerli ve etkili katkıları nedeniyle Finansal İstikrar Komitesi üyesi kurumlarımıza, özellikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna (BDDK), Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) ve Hazine Müsteşarlığımıza, kamu sektörünün sağlıklı finansmanına değerli ve etkili katkıları nedeniyle Hazine Müsteşarlığımıza, Maliye Bakanlığımıza ve Kalkınma Bakanlığımıza, gıda enflasyonu ile ilgili teşhis ve tedavi önerileri nedeniyle Gıda Komitesi üyesi kurumlara, alınmakta olan yapısal ve konjonktürel tedbirler nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına özellikle teşekkür etmek isterim."

Başçı, Merkez Bankasının başkan yardımcılarından araştırmacılarına, şube müdürleri, genel müdürler ve Banka Meclisi üyelerine kadar tüm personeline de görev bilinçleri, titizlikleri ve özverileri dolayısıyla teşekkürlerini iletti.

- Süreklilik ve değişim vurgusu

Süreklilik ve değişimin, başarının ardında yatan iki temel unsur olduklarını ifade eden Başçı, kurumsallaşmanın sürekliliği sağladığını, sürekliliğin ise öngörülebilirliği sağlayarak belirsizliği azalttığını ve bu yolla istikrarı ve güveni artırdığını söyledi.

Aşama kaydetmek, ilerleme sağlamak ve yeni şartlara uyum sağlamak için değişimin şart olduğunun altını çizen Başçı, "Süreklilik ve değişim dengesini doğru kurabilen kurumsal yapılar sürdürülebilir bir başarıya ulaşabilmektedir. Son 15 yılda TCMB bunun güzel bir örneğini oluşturmuştur" dedi.

Süreklilik ve değişimin bir bayrak yarışı olarak görülebileceğini anlatan Başçı, Murat Çetinkaya'nın, Başkan Yardımcılığı döneminde, Bankanın kurumsal kapasitesinin geliştirilmesine önemli katkılar yaptığını söyledi. Başçı, Çetinkaya'nın 18 Ağustos 2015'te yayımladıkları yol haritasının tasarımında ve uygulamasında diğer başkan yardımcıları ile çok önemli katkılarda bulunduğunu da dile getirdi.

Başçı, konuşmasını "Önümüzdeki 5 yıllık dönemde, Sayın Başkanımız Çetinkaya'nın liderliğinde, ekonomimizin 2023 hedeflerine yaklaşacağına inancım tamdır. Kendilerine kolaylıklar ve başarılar diliyor ve bu değerli bayrağı gönül rahatlığı ile teslim ediyorum" sözleriyle tamamladı.

- Notlar

Devir-teslim toplantısına birlikte gelen Çetinkaya ve Başçı, Para Politikası Kurulu üyelerinin tek tek elini sıktı.

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ile BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in de katıldığı toplantının sonunda Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Başçı'ya günün anısına plaket verdi. Çetinkaya ve katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektiren Başçı, toplantı salonundan ayrılırken, el sallayarak meslektaşlarına veda etti. Merkez Bankasının yeni başkanı Çetinkaya, Başçı'yı arabasına kadar uğurladı.

- Çetinkaya 2012'den beri başkan yardımcılığı görevindeydi

TCMB'nin yeni Başkanı Murat Çetinkaya 1976'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun olan Çetinkaya, halen aynı Üniversitede doktora çalışmasını sürdürüyor.

Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. Kariyerine 2003 yılından itibaren Türkiye Halk Bankasında devam eden Çetinkaya, Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve sonrasında Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Bu dönemde aralarında Halk Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin de bulunduğu Bankanın çeşitli iştiraklerinde, Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev alan Çetinkaya, 2008 yılından, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ'de Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevlerinde bulundu.

Çetinkaya, 29 Haziran 2012'den beri TCMB Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber