Katsayı, Anayasa'nın değiştirilemez maddesi değil

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Kasım 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ÖSS'de uygulanan katsayının 'Anayasa'nın değiştirilemez veya değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek bir maddesi olmadığını' söyledi.

Bakan Çelik, Milli Eğitim ve YÖK bütçelerinin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı. 1998 yılında bir gecede getirilen katsayının toplumun ve öğrencilerin beklentileri doğrultusunda ve bir orta yol bulunarak değiştirilmesi yönünde alınan kararın normal bir durum olduğunu kaydeden Bakan Çelik, 'eğitimin dinselleştirildiği' iddialarını da 'şiddetle reddettiğini' belirtti. Bakan Çelik eğitime en büyük zararı, 1978 yılında CHP iktidarı döneminde aşırı sol derneklerden alınan listelerle seçilen 76 bin kişinin 3 ayda öğretmen yapılmasının verdiğini kaydetti.

17. Milli Eğitim Şûrası'nda imam hatipler konusunun tartışıldığı yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu savunan Çelik, "İddia edildiğinin aksine tek konuşulmayan konu imam hatiplerdi." dedi. Şûranın imam hatiplere kilitlenmediğini vurgulayan Hüseyin Çelik, birilerinin işine geldiği için bu yaftayı vurduğunu; bunun doğru olmadığını kaydetti.

Uzman ve başöğretmenlik sınav sonuçlarını 24 Kasım'da açıklayacaklarını belirten Hüseyin Çelik, Şubat 2007'de kadrolu öğretmen ataması yapılacağını, buna sözleşmeli öğretmenlerin de başvurabileceğini ifade etti. Çelik, aralık ayında askere gidecek sözleşmeli öğretmenlerin, döndükten sonra yeniden görevlerine başlayabileceklerini de söyledi. Üniversitelerden gelen ek personel taleplerini bir bütün olarak ele alarak çalışma yaptıklarını açıklayan Çelik, "Üniversitelere yeni kadro tahsisi yapacağız.'' diye konuştu. Çelik, 15 yeni üniversite için ayrılan 500 bin YTL ödeneğin sembolik olduğunu, ilerleyen zamanlarda ek ödenekten takviye yapılacağını dile getirdi.

Milletvekillerinin sorularına cevap veren YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme ise özellikle tıp fakültesi olan üniversitelerin döner sermayelerinin uygulanan politikalar nedeniyle iflasın eşiğine geldiğini ifade etti. Yeni kurulan 15 üniversite için öngörülen bin 80 kadro için Maliye ve Devlet Personel Başkanlığı'nın onay vermediğini anlatan Eşme, bu nedenle yeni üniversitelerde idari kadroların oluşturulamadığını kaydetti. Acil bir şekilde başta meslek yüksekokulları olmak üzere üniversitelerde öğretim elemanı ihtiyacı olduğunu dile getiren Eşme, hükümetten 'üniversitelere verdiği kadrolarda biraz daha cömert davranmasını' istedi. Eşme, üniversitelere eleman alımında uygulanan merkezî sınav şartının meslek yüksekokullarının kapsam dışında tutulması için de kanun değişikliği yapılmasını talep etti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber