Çaykur'a işçi alımına AKP gölgesi... Rizeli olmayan iş yok

Haber Giriş : 23 Kasım 2006 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çaykur'a işçi alınacak söylentileri sonrası yirmi gün içerisinde 40 binin üzerinde Kışı kuruma iş için müracaat etti. 40 bin müracaatın gerçekleşmesi sonrası kamuoyunda bir anda dikkatlerin üzerine çekildiği Çay-kur'dan resmi açıklamayı Genel Müdür Ekrem Yüce yaptı. 2007 yılı içerisinde vasıflı bin 500 işçi alımının zorunlu olduğunu belirten Yüce, bin kişilik de vasıfsız eleman takviye-siyle toplam 2 bin 500 personel alınacağını açıkladı. Çaykur'a bağlı müesseselerde çalışmakta olan daimi ve geçici işçilerin zamanla zorunlu ve normal şardarda emeklilik nedeniyle işten ayrıldıklarını belirten Yüce, "Yaş çay fabrikalarımızda işin önemine binaen 2007 yılı içinde 500 Endüstri Meslek Lisesi ve benzeri Teknik Okul, 500 Lise ve Dengi Okul ve 500 Meslek Yüksekokulu Çay Eksperliği bölümü mezunu olmak üzere toplam bin 500 geçici mevsimlik işçinin işe alınması için gerekli çalışmalar başlatılacaktır" dedi.

Teknik niteliğe sahip ve teşekkülün ihtiyacı olan işçi personelin alımının dışında; Rize Milletvekili Abdulkadir Kart'ın kamuoyuna yansıyan açıklamalarına da değinen Yüce açıklamasında, şöyle devam etti: " Sayın Kart, alınabilecek nitelikli personelin dışında bin kişi civarında vasıfsız imalat işçisinin de alınabileceği noktasındaki Çaykur'un çalışmalarını ifade etmişti. İlk etapta alınabilecek nitelikli personelin alımı noter huzurunda kura sistemiyle yapılacaktır."

ÇAYKUR'U ARPALIĞA ÇEVİRDİLER

Özgürlük ve dayanışma Partisi (ÖDP) Rize İl Başkanı Meliha Civelek, Çaykur'un her siyasi iktidar döneminde olduğu gibi AKP iktidarında da "arpalık olarak kullanıldığını" belirterek, şunları söyledi: "Geçmiş siyasi iktidarlar plansız programsız politik yatırım amacı ile çaykur'a işçi alımları gerçekleştirmiş bugün gelinen noktada AKP iktidarı da aynı yöntemle Çaykur'a işçi almak için manevralar yapmaya başlamıştır. Bu açıkça bir seçim yatırımıdır. Biz işsiz insanlarımızın iş bulmalarına karşı değiliz IMF'ye verilen iyi niyet mektubunda Çay kurumunun özelleştirilmesi var. Bu yapılacak olanlarla çay kurumunun özelleştirilmesi daha da hızlanacak Çaykur arpalık olarak kullanılacaktır" dedi

DYP İl Başkanı Koksal Toptan ise, AKP iktidarının 'Çaykur'u kâra geçirdik, bunu da fazla olan yaklaşık 5 bin işçiyi zorunlu emekli ederek sağladık. Oy için Çaykur'a işçi doldurdular Çaykur'u zarar ettirdiler' dediğini ve şimdi kendilerinin yaklaşık 3 bin işçi alacaklarını açıkladıklarını söyledi. AKP İl Başkan Yardımcısı Yılmaz Katmer'in 'alınacak işçiler sadece Rize nüfusuna kayıtlı olanlar olacaktır. Parti olarak biz bunu sağlamaya çalışıyoruz' dediğini belirten Toptan, "Seçim yatırımı için şimdi Çaykur'u yok edecekler. Bunlar kendilerinden olmayanlara yaşama şansı tanımayan bir zihniyete sahipler" dedi.

RİZELİ OLMAYANA İŞ YOK

DSP Rize İl Başkanı Orhan Ferah da, Çaykur'a işçi alımının seçim yatırımı olduğunu vurgulayarak, "Bir yandan sosyal hukuk devletinden söz edeceksin diğer yandan seçim yatırımı olarak Çaykur'a işçi alacaksın bunlarda kendi adamım olacak diyeceksin kimliklerinde de Rize yazacak. Peki Artvin, Trabzon, Bayburt, Ağrı gibi illerden gelip Rize de yaşayan onlarca insan var bunlar Çaykur'a işçi olarak giremeyecek. Bunlar Çaykur'a alacakları işçileri şimdiden yerleştirmeye başladılar bile. Dört ay geçici olarak çalışan bir çok kişiyi kendi adamları diye çay sezonu bitmesine rağmen kuruma işe aldılar" diyerek Yüce'nin açıklamalarına tepki gösterdi.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber