AB vizede samimi değil

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, AB Komisyonu'nun Türkiye'nin mülteci mutabakatına dair olumlu raporuna rağmen Türkiye'ye verilen vize muafiyeti vaadini ertelemek için yeni arayışlara girdi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Nisan 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB vizede samimi değil

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'ye sunulacak metne koruyucu maddeler, ilave şartlar ya da sulandırılmış koşullar eklenmesinin gündemde olduğunu yazdı. Haberde, "Vize serbestisinin sadece yöneticilere ve öğrencilere verilmesi ya da Türkiye'ye özel kontrollerin olduğu bir modelin konuşulduğu ifade edildi. Reuters'e konuşan AB'den bir yetkili de, kriterlerin yerine getirilmesi için verilen sürenin tamamlanmasına 10 gün kala, Türkiye'nin vizesiz seyahat için gerekli olan koşulların yarısından azını karşıladığını söyledi.

AKPM KARARLARI

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, geçen gün sığınmacılar konusunda kabul ettiği iki ayrı kararda, "güvenli ülke olmadığı" gerekçesiyle mültecilerin Türkiye'ye geri gönderilmesine karşı çıktı. Alman Welt am Sonntag gazetesi, AB ülkelerinin Türkiye'ye vize muafiyeti sağlanması konusundaki uygulamaya "askıya alma koşulu" eklenmesini talep ettiği belirtilmişti. Bu koşul, vize muafiyetinin çok hızlı biçimde kaldırılmasını sağlayabilmek amacıyla gündeme getirilmişti.

TÜRKİYE FESH EDEBİLİR

AB ile vize muafiyeti kapsamında oluşturulan Yol Haritası'nda kayıtlı toplam 72 kriterden 43 tanesi Türkiye tarafından karşılanmış veya karşılanmaya yakın durumda. 29 kriter ise kısmi olarak karşılandı. Anlaşmadaki 24. maddeye göre vize diyalog sürecinin öngörülen süre içerisinde vize muafiyeti ile sonuçlanmaması halinde, Türkiye anlaşmayı tek taraflı feshedebiliyor. Türkiye bu konudaki tutumunu net bir biçimde AB tarafına bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber