Teşekkürler öğretmenim

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Kasım 2006 06:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karpuzlu, Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı 150 haneli, 800 nüfuslu bir köy. Güneydoğu'nun yüzlerce köyünden pek farkı yoktu. İlköğretim okulunun sıraları saçları 'üç numara' kesilmiş erkek çocuklarıyla doluydu. Ancak üç yıl önce sıralarda kızlara da 'yer açacak' bir öğretmen geldi Karpuzlu'ya. Canan Taylan, kızların okula hiç gönderilmediği köyde ailelerle tek tek görüştü. İkna olan aileler kızlarını okula gönderdi. Şimdi Karpuzlu Köyü'nda okula gitmeyen kız bulunmuyor. Karpuzlu'da son durum şöyle: Kız öğrenci sayısı 153, erkek öğrenci sayısı 152. Taylan'ın çabalarıyla düzenlenen kursla da köyde okuma-yazma bilmeyen kadın kalmadı.

Kız öğrenciler erkekleri geçti

Üç yıl önce Karpuzlu'ya atanan Canan Taylan, kızları okula kazandırmak için kolları sıvadı. Aileleri tek tek ziyaret eden Taylan, kızlarını okula göndermelerini istedi. Önceleri tepki gören Taylan yılmadı. Ailelere, "Bakın, ben okudum ve öğretmen oldum. Kızlarınız cahil kalmasın, okuyup benim gibi olsunlar" dedi. Sonunda aileleri ikna eden Taylan, üç yılda kız öğrenci sayısını 153'e çıkardı.

Okuldaki kızların sayısı 152 olan erkek öğrenci sayısını geçti. Şimdi Karpuzlu'da okul çağına gelip de okula gitmeyen bir kız bile yok. Kızları okula kazandırırken büyük zorluklarla karşılaştığını söyleyen Taylan şöyle konuştu: "Evleri tek tek gezdik. Kız çocuklarını okula göndermemekte direnenler vardı. Kendimi örnek verdim. Okul müdürlüğü de bana destek verdi. Önce kız çocuklarını okullaştırdık. Bunun için büyük mutluluk yaşıyorum."

Kadınlar açık lise yolunda

Taylan'ın girişimiyle köyde ayrıca okuma-yazma bilmeyen kadınlara yönelik kurs düzenlendi. Dört ay süren kursa büyük ilgi gösteren kadınlar okuma-yazma öğrendi. Taylan, okuma-yazma öğrenen kadınlara sertifika verdi. Köyde okuma-yazma bilmeyen kadın kalmadığını belirten Taylan, "Şimdi kadınları açık liseye kaydettirmek için çalışıyorum" diye konuştu. Kursta okuma-yazma öğrenen kadınlar da, "Canan öğretmen geldikten sonra bizim kaderimizi değiştirdi. Her şeyi onunla öğrendik. Çocuklarımızla birlikte okula gittiğimizde önce utanıyorduk, ama o bize destek oldu, moral verdi ve bize okumayı öğretti" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber