Zühtü Arslan: Terörü teşvik ifade özgürlüğü değildir

AYM Başkanı Zühtü Arslan'dan dokunulmazlık mesajı: İfade özgürlüğünün en önemli şartı, terörü ve şiddeti reddetmektir. Zira terörün ve şiddetin başladığı yerde sözün hükmü kalmaz.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Nisan 2016 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zühtü Arslan: Terörü teşvik ifade özgürlüğü değildir

Tuğba Ceyhan

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, teröre ve şiddete teşvik eden sözlerin ifade özgürlüğü olamayacağını söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin 54. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Yüce Divan salonunda dün tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte bazı bakanlar, siyasetçiler, yüksek yargı mensupları ve bürokratlar katıldı.

CHP LİDERİYLE TOKALAŞMADI

Anayasa Mahkemesi'nin 54. kuruluş yıldönümü töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu uzun süre sonra ilk kez yan yana geldi. Erdoğan, törenin yapıldığı salona girerken bakanlar ve diğer protokol üyeleri ayağa kalktı. Erdoğan, bakanların elini tek tek sıkarak selamlaşırken, son günlerde kendisini ve bakanları sert bir dille eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu ile tokalaşmadan yerine oturdu. Erdoğan 9 Nisan'da yaptığı konuşmada, Kılıçdaroğlu'nun Aile Bakanı Sema Ramazanoğlu'na hakareti içeren sözlerine çok sert tepki göstermiş, "Artık benim için bu zat yok hükmündedir "demişti.

İNCE MESAJ VERDİ

Törende konuşma yapan AYM Başkanı Arslan ifade özgürlüğü konusuna değinerek, "Ülkemizin yıllardır mücadele ettiği terör ile ifade özgürlüğü arasındaki ilişkiye kısaca değinmek istiyorum. Geçen yıl hepimizi derinden yaralayan ve üzen yüzden fazla

insanımızı kaybettiğimiz Ankara Tren Garı'ndaki terör saldırısından 3 gün sonra Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen ifade özgürlüğüyle ilgili bir konferansa katılmıştım. Konferansın açılışında yaptığım konuşmada, insanları karanlık bir sessizliğe mahkum eden terörün sadece yaşam hakkını değil; aynı zamanda onların en önemli ayırt edici özellikleri olan kendini ifade etme ve topluma seslenme özgürlüklerini de ortadan kaldırdığını söylemiştim. İfade özgürlüğü demokrasilerde en yakıcı sorunları bile serbestçe tartışma ve çözüm önerilerini savunma imkanı sunmaktadır. Bunun ön şartıysa terörü, şiddeti ve şiddet dilini reddetmektir. Teröre ve şiddete teşvik eden ifadeler, ifade özgürlüğünün koruması altında değildir. Zira terörün ve şiddetin başladığı yerde sözün hükmü kalmaz" şeklinde konuştu. Arslan'ın bu sözleri dokunulmazlığın tartışıldığı dönemde tutuşan ve haklarında terör suçlamasıyla hazırlanan birçok fezleke meclise gönderilen HDP'li milletvekillerine yönelik mesaj olarak yorumlandı.

HUKUK DEVLETİ İLKESİ

Arslan, "Anayasal demokrasinin en önemli unsuru hukuk devleti ilkesi olduğu bilinmektedir. Romalı hukukçu Ulpian, hukukun ve bir anlamda adaletin temel ilkelerini onurlu yaşama, başkasına zarar vermeme ve herkese hakkını teslim etme şeklinde formüle etmiştir. Adalet devletin, hukuk da adaletin temelidir. Hukuk, her toplum için ekmek, su ve teneffüs ettiğimiz hava kadar hayati bir ihtiyaçtır. Hukuk devletinin hukuki güvenlik ve yargı bağımsızlığı gibi unsurları da Anayasa Mahkemesinin kararlarında ele alınmıştır. Mahkeme, bir kararında, 'hukuki güvenlik ilkesi, hukuk normlarının öngörülebilir olmasını, bireylerin tüm eylem ve işlemlerinde devlete güven duyabilmesini, devletin de yasal düzenlemelerinde bu güven duygusunu zedeleyici yöntemlerden kaçınmasını gerekli kılar' demek suretiyle bu ilkenin gereklerini ifade etmiştir" şeklinde konuştu.

HAKİMİN ERDEMLİ OLMASI GEREKİR

Hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargının kurumsal bağımsızlığı ve tarafsızlığının tek başına yeterli olmadığını söyleyen Arslan, "Bunun yanında yargı yetkisini kullanan hakimin de bizatihi erdemli olması gerekir. Sonuç olarak, bağımsız ve tarafsız yargının olmadığı yerde hukuk devleti de yoktur. Hukuk devleti, jüristokrasi yani 'hakimler devleti' anlamına da gelmemektedir" dedi. Arslan şöyle devam etti: "Bilindiği üzere yargılamaların uzamasının belki de en önemli nedeni ağır iş yüküdür. Bu sorunu çözmek için atılan adımları olumlu karşıladığımızı ifade etmek isterim. Bu anlamda yakın zamanda faaliyete geçecek istinaf mahkemelerinin, davaların makul sürede sonuçlandırılmasına katkı yapmasını umuyoruz. Ayrıca dava dışı alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin benimsenmesinin ve mevcut olanların geliştirilerek uygulamada daha etkili hale getirilmesinin bu yapısal sorunun çözümünde yararlı olacağına dair düşüncemi paylaşmak isterim."

BİREYSEL BAŞVURU SAYISI AZALDI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvuruların azaldığını vurgulayan AYM Başkanı Arslan, bireysel başvurularla ilgili son rakamları da şu sözlerle açıkladı: "Bireysel başvurunun başladığı 23 Eylül 2012 tarihinden bu yana yapılan toplam bireysel başvuru sayısının 59 bin 833 olduğunu görüyoruz. Bu başvuruların 37 bin 536'sı yani yüzde 63'ü mahkememiz tarafından sonuçlandırılmıştır. Gelen başvuruları sonuçlandırma oranı her geçen yıl artmaktadır. 1215 ihlal kararının dağılımına baktığımızda bunun yüzde 73'ünün adil yargılama hakkının ihlaline ilişkin olduğunu görüyoruz. Adil yargılamaya ilişkin ihlallerinin yüzde 75'nin makul sürede yargılanmamalarının olduğu görülüyor.

CUMHURBAŞKANI 8 BAKANLA AZERBAYCAN'DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Medeniyetler İttifakı'nın 7. Küresel Forumu'na katılmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gitti. Dışişleri, Enerji, Kültür, AB, Ekonomi, Adalet ve iki de başbakan yardımcısı olmak üzere 8 bakanla birlikte Bakü'ye inen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa bir görüşme yaptı. Görüşmede ikili ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, akşam Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı. Erdoğan, bugün de Medeniyetler İttifakı'nın 7. Küresel Forumu'na katılacak.

TÜRKİYE DOSTLARI BEŞTEPE'DE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Bakanı Halid Meşal'in de yer aldığı Teşekkürler Türkiye Platformu organizasyon heyetini kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, 1 saat 15 dakika sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber