İşçilerin derin ayrılığı: Taksim tartışması

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, bu yıl 1 Mayıs'ı Sakarya'da kutlayacaklarını söyledi. 2008'e kadar tüm sendikaların beraber kutlama yaptığını belirten Arslan, "Taksim tartışması işçilerin arasında derin bir ayrılığa neden oldu. Bize her alan 1 Mayıs meydanıdır" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Nisan 2016 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşçilerin derin ayrılığı: Taksim tartışması

Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, bu yıl 1 Mayıs'ı Sakarya ilinde kutlayacaklarını söyledi. Gazetecilerle bir araya gelen Arslan, 1 Mayıs kutlamaları konusunda kendilerinin ve diğer işçi sendikalarının tutumlarını değerlendirdi. Türk-İş'in kıdem tazminatı konusunda geri adım atılması halinde genel grev yapacağını ise Arslan, "Türk-İş 1980 darbecileri ile 28 Şubat çeteleri ile kurduğu ilişkilerde işçilere verdiği zararlar konusunda özür dilesin. Ben o zaman onların samimiyetine inanırım" dedi.

2008'E KADAR BİRLİKTE KUTLADIK

Askeri Darbe sonrası 2008 yılına kadar 28 yıl boyunca 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmasının yasaklı olduğuna dikkat çeken Arslan, bu tarihe kadar Taksim Meydanı'nın tartışılmadığını, 2008 yılına kadar geçen bu süre boyunca 1 Mayıs'ı Hak-İş, Türk-İş, DİSK, KESK, Memur-Sen ile birlikte ortak olarak kutladıklarını dile getirdi. Ancak, 2008 yılından itibaren 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının önünün açılmasıyla birlikte diğer işçi sendikaları ile kutlamaların da ortadan kalktığını anlatan Arslan, "2008 yılında bir ilke imza atarak 1 Mayıs'ı 'Emek ve Dayanışma Günü' ilan etti. Yine 2009 yılında 1 Mayıs resmi tatil ilan edildi" diye konuştu. 2010 ve 2011 yılında da 1 Mayıs'ın diğer işçi sendikaları ile birlikte ortak olarak kutladıklarını kaydeden Arslan, 2012'de Taksim inşaat çalışmaları nedeniyle kutlanamadığını, o yıl Ankara Tandoğan Meydanı'nda bulunduklarını söyledi.

BİZİM İÇİN HER YER TAKSİM

Taksim Meydanı'nda kutlama yapılmasını Hak-İş olarak kendilerinin de talep ettiğini dile getiren Arslan, "Emek hareketi açısından doğru bulmadığımız için ülkemizin tüm her alanını her yerini 1 Mayıs Meydanı olarak gördüğümüz için 81 ilde kutlayacağız" dedi. Bu kapsamda Sakarya ilinde 1 Mayıs kutlamalarını yapacaklarını anlatan Arslan, "30 Nisan Cumartesi günü sendika temsilcilerimizle gidip Kazancı Yokuşu'na karanfiller, Taksim Anıtı'na da çelenk bırakacağız" diye konuştu.

Türk-İş samimi ise işçilerden özür dilesin

Mahmut Arslan, "Türk-İş'in kıdem tazminatından geri adım atılması halinde genel grev dahil bir çok eyleme geçecekleri" yönündeki bir soruya da şöyle cevap verdi: "1980 Askeri Darbesi olduğunda bizim sendikalar kapatıldı. Ulusu hükümetinde Çalışma Bakanı ise Türk-İş'in Genel Sekreteri Sadık Side oldu. Türk-İş'in marifeti ile kıdem tazminatına tavan getirildi. Bugün dahi kıdem tazminatı 30 gün değil, işyerlerine göre 22-26 gün üzerinden hesaplanıyor. 1 yıl içinde 3-4 işyeri değiştiren işçi, 1 yılını doldurmadığı için kıdem tazminatından yoksun kalıyorsa, bütün bunların sorumlusu Türk-İş'tir. Türk-İş yine, 28 Şubat döneminde çetelerle iş tutan yanlışlarından, bu yaptıklarından dolayı işçilerden özür dilesin ben o zaman onların gerçekten taleplerinin samimi olduğuna inanayım

Cahit Saraçoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber