Zorunlu din dersi özgürlüğe aykırı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Kasım 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alevi Ali Kenanoğlu'nun 4'üncü sınıfa giden oğlunun din derslerine girmemesi için açtığı davadan, "Zorunlu din dersi inanç özgürlüğüne aykırı" kararı çıktı. Kenanoğlu, Alevi anne babalardan dava açmalarını isteyerek, "Milyonlarca Alevi genci asimilasyon kuşatması altında" dedi.

İSTANBUL 5.İdare Mahkemesi, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu'nun ilkokul 4'üncü sınıfa giden oğlunun zorunlu din derslerine girmemesi için açtığı davada "Zorunlu din dersi inanç özgürlüğüne aykırı" kararı verdi. Mahkeme, 12 Ekim 2006'da yaptığı duruşmada, Ali Kenanoğlu'nun oğlunun zorunlu din dersinden muaf tutulmasına oy birliğiyle karar verdi. Mahkemenin esasa ilişkin kararı şöyle:

"...Anayasa'nın 24.maddesinin beşinci fıkrasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İslam dininin öğretimine yönelik olarak zorunlu dersler arasında sayılan din kültürü ve ahlak öğretiminin İslam dinine mensup olanlar için zorunlu ders olarak kabul edildiği, bunun aksi düşüncenin aynı maddenin 1.fıkrasında yer alan dini inanç hürriyetinin korunması amacıyla bağdaşmayacağı kabul edilmelidir. Eğitim Öğretim Yüksek Kurulu'nun 9 Temmuz 1990 gün ve 1 sayılı kararla ilk ve orta öğretim okullarında İslam Dini öğretimine yönelik okutulan Din Kültürü ve Ahlak Öğretimi dersinden İslam dinine mensup olmayanların muaf tutulmasının amaçlandığı anlaşılmakta olup, zorunlu olarak okutulan Din Kültürü ve Ahlak Öğretimi dersinin dava dilekçesinde dini ve felsefi inancına uygun olmadığını belirten davacının herhangi bir din mensubu olduğuna bakılmaksızın, temel hak ve hürriyetlerden olan dini inanç özgürlüğünün uygulanması kapsamında çocuğunun zorunlu sayılan Din Kültürü ve Ahlak Öğretimi dersinden muaf tutulması gerektiği sonucuna varmıştır."

HEMEN KALDIRILSIN

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, mahkeme kararı için "Alevilerin yıllardır verdikleri mücadelenin hukuki düzlemde kabul edilmesi, zorunlu din derslerinin insan haklarına, laikliğe, inanç özgürlüğüne, çağdaş eğitim anlayışına aykırı düştüğünün tescili anlamına gelmektedir" dedi. Gümüş, şöyle devam etti:

"Şimdi, hükümet AB'ye uyum sürecinde samimiyetini göstermeli, mahkemenin kararı çerçevesinde zorunlu din derslerini kaldırmalıdır."

ASİMİLASYON KUŞATMASI

Gümüş, Alevi anne ve babalara da seslenerek, "Milyonlarca Alevi genci asimilasyon kuşatması altında. Anadolu'nun özgün inancının korunup yaşatılması için sizler de dava açın" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber