Yargı için ağır sözler

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Kasım 2006 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Çiçek, bakanlığının bütçe görüşmelerinde CHP'li üyelerin, yargıya yönelik "El Kadı ve Yimpaş" eleştirilerine yanıt verdi: Yargı kiminle düşüp kalktığına dikkat etmeli

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bakanlığının bütçesi görüşülürken çok ağır eleştiriler getirdiği yargı için "Kiminle düşüp kalktığına dikkat etmesi lazım" dedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önceki gün Adalet Bakanlığı'nın 2007 yılı bütçesine yönelik görüşmelere yargı bağımsızlığına yönelik tartışmalar damgasını vurdu.

CHP'li üyeler, Birleşmiş Milletler'in (BM) terörü destekleyen isimler listesinde yer alan ve Türkiye'ye girişi yasak olan Suudi işadamı Yasin El Kadı'yı gündeme getirdi. 2002 yılında takipsizlik kararı veren savcının, El Kadı için neden "hayırsever işadamı" sıfatını kullandığını soran CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, "İsviçreli savcı, aynı yöndeki talepten sonra BM'den belge istemiş. Bizim savcı, delil yetersizliği nedeniyle takipsizlik vermiş. Hangisininki doğru?" diye konuştu.

'Savcı Yimpaş'ta görev aldı'

CHP'li Kılıçdaroğlu, Almanya ve İsviçre'nin soruşturduğu Yimpaş skandalını Türkiye'nin soruşturmadığını, sonradan savcının da Yimpaş'ta görev aldığının açığa çıktığını kaydetti. Milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Bakan Çiçek de şunları söyledi: "Zaman aşımını bile bana soruyorsunuz. Nereden bileceğim bir dalga, dümen mi var? Siyasetçiye bulaşıcı gibi davranılıyor. Bu darbeci mantıktır. Kimsenin tasarrufu dokunulmaz değil.

Yargının da kiminle düşüp kalktığına dikkat etmesi lazım. İşte başsavcının ismi, olmaması gereken kişiyle gündeme geliyor. Bir de yargı mensuplarından bazılarının medyatiklik hastalığı başladı. Başka savcının soruşturması için açıklama yapılıyor. Yargı bağımsız değilse hükümete karşı Anayasa Mahkemesi, idare mahkemeleri nasıl karar veriyor? Tezata düşüyorsunuz."

Yimpaş'la ilgili olarak yürütülen soruşturma hakkında detaylı bilgi veren ve yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Çiçek, El Kadı'ya ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.

AB'ye yargı eleştirisi

Yargı bağımsızlığı konusunda en saygısız davranan kurumun da Avrupa Birliği (AB) olduğunu savunan Adalet Bakanı Çiçek, şunları söyledi: "Benden tutuklanmış adamın bırakılmasını istiyorlar. Ben 'Fehriye Erdal' diyorum. 'Yargının işi' diyorlar. Adamlar gelip afra tafra yapıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber