MEB, öğrencileri yurtdışına LES puanına göre gönderecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Kasım 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yurtdışına göndereceği yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle ilgili, Danıştay'ın mülakatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından, mülakat şartını kaldırdı.

Bakanlık, öğrencileri belirlerken diploma notları ve referans mektubu gibi diğer şartları da devre dışı bırakırken, sadece ÖSYM'nin Lisans Üstü Eğitim Sınavı (LES) sonuçlarını dikkate aldı. Bu değerlendirme sonrasında başvuru yapan 870 kişiden 608'i yurtdışında burslu olarak yükseköğrenim görmeye hak kazandı. Mülakat sınavını kazanan 609 kişiden 76'sı LES puanının dikkate alındığı ikinci değerlendirmede elendi. Buna göre kontenjana yerleştirilen adayların gerekli belgeleri, en geç 1 Aralık 2006 tarihinde bakanlıkta olacak şekilde göndermeleri gerekiyor. 1 Aralık'a kadar belgelerini bakanlığa ulaştırmayanlar burs haklarını kaybedecek.

Her yıl yüksek lisans ve doktora için bin öğrenciyi yurtdışına göndermeyi planlayan bakanlık, sayının 608'de kalması üzerine boş kalan 392 kontenjan için de 11 Aralık'ta yeniden ilana çıkmaya karar verdi. İlanda burs hakkı kazandığı halde belgelerini göndermeyenlerden boşalacak kadro da 392 kadroya ilave edilecek. Bu durumda 400'den fazla üniversite mezununa yurtdışında burslu yükseköğrenim yapma şansı doğacak. Herhangi bir kontenjana yerleştirilemeyen adaylar ile burslarla ilgilenen üniversite mezunu tüm adayların başvurabilecekleri boş kalan burs kontenjanları ve yeni başvuru kılavuzu 11 Aralık'ta bakanlığın www.meb.gov.tr internet adresinde yayınlanacak. Başvuracak adaylar da belirlenecek ülke ve eğitim alanı kontenjanlarına göre sadece LES puanına göre değerlendirilecek.

Yurtdışında yapılacak yükseköğrenim için bakanlık öğrencilere aylık bin 100 dolar burs verecek. Burs 12 ay değil 13 ay üzerinden yatırılacak. Öğrencilerin ülkelere göre değişen ve 10 bin doların üzerinde olacak üniversite harçları, sağlık sigortaları ve yurtdışına gidiş geliş uçak bileti ücretleri de bakanlık tarafından karşılanacak. Ayrıca öğrencilerin yurtdışında aldıkları eğitim süresinin iki katı devlet kurumlarında zorunlu çalışma yükümlülükleri olacak. MEB, her yıl bin öğrenciyi yurtdışına göndererek kamu kurumlarının yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla '5 yılda 5 bin öğrenci' projesini hayata geçirdi. Projenin ilk yılında, ÖSYM'nin yaptığı LES'ten 60 alanların başvurusu kabul edildi. 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede ise LES puanlarının yüzde 35'i, mezuniyet notu veya ağırlıklı not ortalamalarının yüzde 25'i, yabancı dil puanlarının yüzde 5'i, kabul mektubunun yüzde 5'i, referans mektubunun yüzde 5'i ve mülakat puanının yüzde 25'i dikkate alındı. Sınava başvuran 870 kişinin ise 609'u başarılı oldu ve yurtdışına gitmeye hak kazandı. Bu sırada YÖK, Milli Eğitim'in YÖK'ün bilgisi dışında ve mülakatla yurtdışına öğrenci gönderemeyeceği gerekçesiyle Danıştay'a dava açtı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ise bakanlığın gönderdiği öğrencilerin üniversitelerde çalışamayacağına dair demeç verdi. Davayı görüşen Danıştay ise 20 Ekim 2006 tarihinde oybirliğiyle YÖK'ün lehine yürütmeyi durdurdu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber