Başkanlığa 'mini paket' formülü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başkanlık sistemini bir an önce milletimizin onayına sunmamız gerekiyor" derken, Ak Parti de yeni anayasa yerine başkanlık sistemini ya da partili Cumhurbaşkanı modelini öngören dar kapsamlı bir anayasa değişikliği paketini Meclis gündemine getirme formülünü gündemine aldı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Mayıs 2016 09:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başkanlığa 'mini paket' formülü

ŞEBNEM HOŞGÖR

Kulislerde ibrenin Cumhurbaşkanı'nın partisinin genel başkanlığını da üstlenebilmesine imkan tanıyan, "partili Cumhurbaşkanlığı modeline" döndüğü de konuşuluyor.

Ak Parti daha önce yeni Anayasa teklifini haziranda TBMM'ye sunacağını açıklamıştı. Ancak son dönemde parti içinde Meclis'te anayasanın tümden değiştirilme sürecinin hem uzun zaman alacağı hem de referanduma gitmek için dışarıdan 14 oy desteğini bulma konusunda zorluk çıkaracağı değerlendirmeleri yapılmaya başlandı.

'Bu yaz Meclis'e sunulacak'

Ak Parti içinde yaşanan ve yeni bir dönemi başlatacak olağanüstü kongreyi gündeme getiren gelişmeler de, "başkanlık sistemi" için izlenecek stratejinin yeniden gözden geçirilmesine yol açtı. Bu çerçevede de başkanlık için, "mini anayasa paketi" formülü yeniden gündeme geldi. Ak Partili üst düzey bir kurmay, Milliyet'in konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Anayasa teklifimiz mutlaka bu yaz Meclis'e sunulacak. Bu teklif yeni anayasa yerine, dar kapsamlı bir mini paket şeklinde de olabilir. Partili Cumhurbaşkanı modeli için 101. maddenin son fıkrasındaki 'Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir' hükmünün metinden çıkarması yeterli. Ancak bununla bağlantılı olarak başka bazı maddeler de teklifte yer alabilir. Anayasa değişikliği için de Meclis yaz tatilinde de çalışabilir. Mini paket komisyon ve Genel Kurul'da ele alınır. 330'un üzerinde oy alması halinde de referanduma sunulur."

Ak Parti kurmayları, tümden anayasayı değiştirmenin Meclis'te komisyon ve Genel Kurul aşamasının uzun zaman alacağını, ayrıca içerdiği diğer maddelere yönelik tepkinin, başkanlık ya da partili Cumhurbaşkanı düzenlemesine sıcak bakabilecek milletvekillerinin desteğini engelleyebileceğini ifade ederken, mini paket formülüyle bu sıkıntıların aşılabileceğine dikkat çekiyor.

'Milletvekilleriyle uzlaşma'

Ak Partili kurmaylar, Meclis'te 316 oy güçleri olması nedeniyle, anayasa değişikliklerini referanduma sunmak için dışarıdan 14 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyduklarını, bu desteği sağlamak için bugüne kadar partilerle uzlaşma arayışlarının sonuçsuz kaldığını o nedenle bu kez, "milletvekilleri ile uzlaşma" yoluna gidileceğini vurguluyor. Ak Partili kurmaylar, mini anayasa değişikliği paketi için milletvekili bazında yürütülecek kulis çalışmalarının sonuç verebileceğini ve bu sayede anayasa değişikliğinin Genel Kurul'da referandum aralığı olarak ifade edilen 330'un üzerinde bir oyla benimsenmesinin mümkün olabileceğine işaret ediyor.

Mini paket formülünün hayata geçmesi ve Genel Kurul'da 330 oy desteğinin bulunması halinde ise Türkiye bu sonbaharda referandum için sandık başına gidecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber